Krogkommissionen 2006

Krogkommissionen: Clas på hörnet 10/3 2006

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Clas på hörnet är något så otidsenligt som ett gammaldags värdshus mitt i stan.

Clas på hörnet är något så otidsenligt som ett gammaldags värdshus mitt i stan.

VÄRDSHUSET CLAS PÅ hörnet invigdes 1731. Carl Michael Bellman var en av de första stammisarna, och många av gästerna verkar ha suttit kvar på sina stolar sedan dess – av Stockholms krogar är det få som har en högre medelålder. Det är inte nödvändigtvis en nackdel, ett besök här känns som att sitta i mormors finrum och äta mat som de flesta av oss inte längre vet hur man lagar. Det är högtidligt på ett hemvävt sätt, hit går en äldre generation för att fira bröllopsdagar med diamantglans och jämna födelsedagar. 

ÄN SEN ATT tavlorna hänger på sned, att sladdhärvorna i taket skulle ge en elektriker magsår och att möblemanget består av ett märkligt mischmasch av gustavianska stilmöbler och rangliga moderna bord, omsorgsfullt gömda under en randig linneduk. Clas på hörnet är något så otidsenligt som ett gammaldags värdshus mitt i Stockholms city, ett museum över en svenskfransk matkultur som paradoxalt nog blir allt mer populärt i takt med att en yngre kroggeneration söker sina matrötter. 

Annons:

MÅNGA SNEGLAR MOT köket i en förhoppning att se Nils Emil trilla köttbullar – inte alla vet att han lämnade krogen för flera år sedan. I dag drivs Clas på hörnet av Ulf Kappen från Den gyldene freden, som satsar på en lätt moderniserad variant av den förfinade husmanskost man kan förvänta sig. Alltså finns köttbullarna kvar på menyn, i övrigt handlar det om traditionella rätter som toast skagen, sjötunga meunière och crème brûlée. 

BLAND FÖRRÄTTERNA imponeras vi av en kalvcarpaccio där de ljust rosa, tunna köttskivorna fått sällskap av en halstrad havskräftstjärt, vars söta smak matchar de metalliska tonerna i köttet. En blomkålskräm och färska örter rundar av smakerna, som är milda och välbalanserade. En fantastiskt fin rätt, väl värd sina 165 kronor. 

KALIXLÖJROM, 195 KR, är en lagom stor, sval klick som traditionsenligt serveras med rödlök och crème fraiche, här får den (dåligt) sällskap av en mäktig blini som mest av allt liknar en svullen hockeypuck. Den får gärna ligga kvar i sin form. 

DE PARMESANFYLLDA pastaknytena (125 kr) serveras med skummig kronärtskocksbuljong och spänstiga grönsaker (sparris, kronärtskocka, fänkål, morot), ingredienser som återkommer tillsammans med den lätt rimmade, ångkokta västerhavstorsken på varmrättsmenyn (295 kr). En besvikelse för den som beställer båda rätterna i rad, men torsken är en härlig, stor bit som vackert faller sönder i saftiga skivor på tallriken. Den tillhörande hummerglacen är översaltad och dominerande, men klicken är å andra sidan inte alltför stor. Sjötunga meunière är med sina 395 kronor den dyraste rätten, en smörigt knaprig bjässe som smakar himmelskt. Potatisen kan man med fördel hoppa över, den är (som mycket annat på menyn) alldeles för salt och smakar skolpotatis. Citron och färskriven pepparrot är de enda tillbehör som behövs, förutom ett glas Chablis Fourchaume. Vinlistan på Clas på hörnet är nästan löjligt lång, med priser från 240 kronor uppemot tre tusenlappar. 

VEM ÄR DUM nog att betala 295 kronor för en varmkorv? Svar: Krogkommissionen. Hemlagad ankkorv låter som en härligt rustik upplevelse, men korven i fråga är kompakt och fadd som en chorizo med ålderskrämpor. Serveras med korngryn och sås med fin smak av vanilj och stjärnanis, men den karamelliserade äppelbiten påminner i smak och utseende om de saltstenar man kalkar av diskmaskinen med. Då är helstekt renkalvsinnanlår (265) ett bättre val, en varsamt tillagad rätt där alla råvaror kommer till sin rätt. Kryddningen är mycket försiktig, på gränsen till obefintlig – men det fungerar. Ett glas ripassa på servitörens rekommendation passar fint till det lena köttet. 

PERSONALEN ÄR FÖR övrigt en av Clas på hörnets stora tillgångar. Framför allt finns här en servitör som utstrålar att han har ett riktigt hedersyrke; personlig men med stark integritet, rolig med perfekt tajmning. Kan man få ha honom hemma i byrålådan? En tisdagsfrukost skulle bli så mycket trevligare om han bar fram filmjölken. 

INTE? VI FÅR trösta oss med dessertmenyn. En sandwich på amerikanska kakor med glass, kaffekräm och konjakspäron för 75 kronor tillfredsställer sockerbehovet, medan skivad ananas med citrontimjanglass, vit chokladkräm och kokos (samma pris) är en spretig rätt. Utbudet på osttallriken (135) är inte heller särskilt spännande, men ostarna är perfekt tempererade och mogna.

0 . Per sida:

Andra har läst