Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

På Stan

Beata Harryson firar Sverige med kupletter

Beata Harryson tillsammans med sin far, Peter Harryson.
Beata Harryson tillsammans med sin far, Peter Harryson. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Med sommarkänslor och som hon själv uttrycker det, ”världens största mage”, uppträder Beata Harryson hos Thorells syndrom på Lasse i Parken på nationaldagen. Förutom vanliga gig sjunger hon gärna för pensionärer.

Vad har du på gång i sommar?
– Först kommer nationaldagen. Sedan lite privatspelningar och ett par officiella uppträdanden. Men mycket händer i privatlivet också. Jag har precis flyttat till ett hus i Älvsjö och jag ska få bebis i september.

Vad roligt! Grattis!
– Tack. Det ska bli superkul att bli mamma.

Hurudan morsa planerar du att bli?
– Jag planerar inte så mycket utan försöker ta en dag i taget. Jag har själv vuxit upp med frilansande föräldrar, pappa är skådespelare och mamma är dansare. Så när det gäller min egen karriär i kombination med familjelivet är jag inte det minsta orolig. Jag kommer att fortsätta som förut i den mån det är möjligt. Kuplettsången är min passion.

Uttjatad fråga, men ändå: Hur kom du in på kuplettsång?
– Jag är uppvuxen med det, så det fanns inom mig på något sätt. Jag har alltid vetat att det är det jag vill hålla på med.

Vad är det svåraste med kuplettsång?
– Att inte bli fånig. Många av texterna är lite corny i den kultur vi har i dag. Texterna gjordes skojfriska som en motpol till det tragiska kriget. Utmaningen är att framföra dem på ett värdigt sätt utan att göra narr av dem. Jag vill inte förändra sångerna, de ska få stå för det de gör. Det är lite som en nostalgisk historielektion.

Vilka kupletter är dina favoriter?
– Jag gillar Zarah Leander-melodierna, Siw Malmqvist och Ulla Billquist.

Hur stor är marknaden för den här typen av musik?
– Förvånansvärt stor. Jag tror det är bra att vara nischad. Jag jobbar med kultur i vården också, där sjunger jag för pensionärer. De blir jätteglada, för många av dem har ju hört låtarna när de var unga.

Vad händer på nationaldagen då?
– Showen på Lasse i Parken är lite av en hyllning till den svenska folkparken. Det blir mycket 30- och 40-tal, samt en del 50- och 60-tal.

Fartfylld show? Glitter och glamour? Många klädbyten?
– Nej, inget sådant. Det blir väldigt rent och avskalat. Jag har ju världens största mage så några klädbyten blir det inte.

Varför ska man fira nationaldagen, tycker du?
– Gemenskap, kanske. Det är en ganska fin folkfest. Man firar väl egentligen inte så mycket, huvudsaken är att samlas. Det är lite som första maj, men varmare.

Nationaldagsfirande med Thorells Syndrom och Beata Harryson, Lasse i Parken, Högalidsgatan 56, t Hornstull, 6 juni kl 18. Fri entré.

Beata Harryson

Namn: Ulla Olga Beata Harryson.
Ålder: 31 år.
Bor: I ett hus i Älvsjö.
Familj: "Jättefin".
Aktuell: Uppträder med Thorells Syndrom på Lasse i Parken på nationaldagen.