Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

På Stan

Birgit Bidder klarar skivan

Birgit Bidder är aktuell med debutalbumet "The life home".
Birgit Bidder är aktuell med debutalbumet "The life home". Foto: Knotan

Samtidigt som Birgit Bidder spelade in sina självutlämnande låtar till debutalbumet ”The life home” hamnade världen i en ekonomisk kollaps. Hösten 2008 vågade plötsligt inga skivbolag satsa på romantiska nykomlingar med blödande hjärtan och storslagna popvisioner.

– Jag såg framför mig en skiva med väldigt noggrant, nästan pedantiskt, arrangerad musik. Men det fanns inga pengar till sånt då. Det var helt fel tajmning, säger Birgit Bidder.

Nu har allt ändå fallit på plats för den 24-åriga Stockholmssångerskan. På onsdag släpps äntligen den försenade debutskivan. Även om debuten kommer först nu, så har de senaste åren inte varit händelselösa. Efter tre singlar har allt fler lagt märke till Birgit Bidders coola röst och känsla för vackra popmelodier.

Dessutom har hon hunnit med flera turnéer som keyboardist tillsammans med Oskar Linnros, Veronica Maggio och Erik Hassle. Som sångerska har hon hörts med så skilda artister som Docenterna, Ison & Fille och Kajsa Grytt. Något som gett henne ovärderlig rutin som hon kan använda som soloartist.

– Allt turnerande gör att jag har ett stort stöd i mig själv, säger hon.

När skivbolagen tvekade valde hon att ta saken i egna händer och startade sitt eget Kerstin records. Tillsammans med sitt band och favoritproducenten Jari Haapalainen åkte hon till en studio i Skåne och spelade in en skiva som levde upp till drömmarna. Pengarna lånade hon av en släkting som pantsatte huset.

– Det var mest magkänslan som styrde, den går långt före allt det ekonomiska. Skivbolagen verkade inte vara rätt väg för mig, även om skivan kunde ha kommit ut snabbare med deras hjälp, säger Birgit Bidder.

– Om jag hade ett stort bolag i ryggen så hade jag tvingats spela in i någon liten studio med mycket programmeringar. Nu kunde jag jobba med en jättefin producent och spela in allting live med en massa musiker. Det hade aldrig funkat om jag inte hade gått min egen väg. Det är ju helt meningslöst att göra musik om det inte låter som man har tänkt sig, säger hon.

Birgit Bidder

”The life home” släpps på onsdag den 30 mars och firas med en releasefest på Södra bar måndag den 4 april.