Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

På Stan

Här firar du första maj i Stockholm

Maj Britt och Rolf Theorin..
Maj Britt och Rolf Theorin.. Foto: Beatrice Lundborg
På stan träffar förstamajveteranerna Rolf och Maj Britt Theorin. Samt guidar till demonstrationståg och 1 maj-möten i Stockholm.

Rolf Theorin, 79 år och Maj Britt Theorin, 76 år, Vasastan har gått i förstamajtåg sedan femtiotalet. Båda har varit ­politiskt engagerade inom Socialdemokraterna, men i tåget går de av tradition och för att de gillar den festliga stämningen.

– Jag går så länge jag orkar, sen får de bära mig, konstaterar Rolf

Han berättar att det förr fanns små bussar i tågen, som de äldre kunde sitta i och vinka till folket.

– ”Vi är för gamla för att gå men vi vill vara med ändå” var parollen.

Han minns andra saker också.

– Jag minns fanornas mångfald i Stockholm på sextiotalet. Då var det upp till tio elva orkestrar som gick i tåget.

Starkast minns Rolf förstamajtåget 1975 då Vietnamkriget just upphört.

– Jag har aldrig sett på maken, hela Norra bantorget, och alla områden runt omkring, var fullt av folk! Det var en samling av så många organisationer, alla gick vi tillsammans. Det var människor precis överallt.

Olof Palmes sista framträdande 1986 var också starkt, minns Rolf som tillägger att han sett ”många storheter komma och gå”. Tiden runt 80-talet saknar han.

– Då hade vi skådespelare som läste dikter på Norra bantorget, och Arne Domnérus och hans härliga jazzgrupp var husband i flera år.

Men den största förändringen mellan tågen då och nu, tycker Rolf, är inte i första hand politisk.

– Det är allt färre musikkårer! Förr hade vi fler musikanter i tåget, mycket blåsmusik i den där gamla ompa ompa-stilen. Vi miste det någonstans på 70-talet.

Hans fru Maj Britt håller med.

– Det är mindre liv nu, mindre sång och musik, säger hon.

– Jag saknar de breda ungdomsgrupperna, tillägger Rolf.

Men paret Theorin går självklart med i tåget ändå.

– Det är ju traditionen framför allt, som är tjusningen med att vara med, säger Rolf. Man lyssnar och sjunger och ger bifall och applåder, det är en glädjefylld tillställning. Jag upplever det fortfarande som en fest med mötet på Norra bantorget som höjdpunkten.

– Jag kan tänka mig att årets förstamajtåg blir ganska livligt, eftersom vi befinner oss i kris och ­opposition. Jag tror att man kommer få höra många skalla rop, säger Maj Britt.

Klär ni upp er?
– Jag tar gärna något färgglatt på mig, helst rött, säger Maj Britt. Men jag klär inte upp mig. Det var mer högtidligt förr. Då åt vi förstamajmiddag tillsammans, hela familjen.

– Jag klär mig i fritidsklädsel, säger Rolf. Under 50- och 60-talet var man uppklädd, hade slips och snyggade till sig. Jag tror min frigörelse i det här fallet ägde rum på sjuttiotalet, då kändes det rätt att vara lite ledigt klädd. Där har utvecklingen gått åt rätt håll.

Listat! Här hittar du demonstrationståg och första maj-möten i Stockholm.

Fira första maj i Stockholm 2009

Verkstad och öppen scen i Kärrtorp
Plakatverkstad på Teater Reflexen i Kärrtorp. Kom och måla, klipp, klistra, sy ihop de åsikter du vill ska synas i kultursektionen i förstamajtåget. En del material finns att tillgå men ta gärna med färg (rosa och svart är kulturfärgerna) och plakatmaterial själv.
Torsdag den 30/4 kl. 18–23.

Öppen scen på Teater ­Reflexen i Kärrtorp
Kom och sjung in våren tillsammans med operaimprovisatörer, Katten Skogmans Orkester och en och annan poet. Bar för kulturnördar och andra finns på plats. Fredag 1/5 kl. 20.

Kulturtåget på Södermalm
Alla som vill tåga för kulturen, under temat ”Operation kulturnörd” möts kl. 12.30 utanför grillkiosken i hörnet Götgatan/Tjärhovsgatan. Deltagare uppmanas att klä sig i färgerna svart och rosa. ”Kulturnörd”-knappar delas ut. Fredag 1/5 kl. 12.30.KORT OM FÖRSTA MAJ


Första maj
är arbetarrörelsens högtidsdag och firas runt om i världen av olika arbetarpartier och fackföreningar med demonstrationer och möten.

1890 Den första förstamajdemonstrationen genomförs i Stockholm.

1939 Första maj blir allmän helgdag i Sverige.