Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

På Stan

Här träffar vi vår partner

Kärlekscoach Carolin Dahlman.
Kärlekscoach Carolin Dahlman. Foto: Steve Back
Nätdejtningen har fullkomligt exploderat. Av de förhållanden som inletts de senaste fyra åren har 23 procent av paren träffats på internet, visar siffror från Sifo. Men säkraste kortet är ändå att leta bland vänner och bekanta.

Genom vänner och bekanta – 29 procent
Leta i bekantskapskretsen om du är ute efter en partner, då har du statistiken på din sida. Men se först till att du är en person som dina kompisar vill rekommendera till sina kompisar.
– Titta nyktert på dig själv, är du lycklig? Först när min egen lycka är i ordning kan jag erbjuda något till någon annan, säger kärlekscoachen Carolin Dahlman.
Hur gör man för att träffa sin partner i bekantskapskretsen?
– Gå på saker som folk anordnar såklart, men man kan också själv arrangera en fest och be sina bekanta att ta med vänner. Ta initiativ till att samla folk, många tror att det räcker med att sajna upp sig på en dejtningssajt. Man kan också uppmärksamma vännerna på att man söker någon.

Hur ska man undvika att det blir konstig stämning om man försöker ragga på sina kompisar?

– Genom att inte superragga, utan göra det smidigt. Man kan tillåta sig att dejta långsammare än på krogen.
Fördelar: Genom vännerna blir man automatiskt ”kvalitetssäkrad”. Det kan vara lättare att träffa någon som har liknande livsstil och prioriteringar, och då är sannolikheten högre att det varar.
Nackdelar: Begränsande att bara träffa folk som redan är i ens egen umgängeskrets, särskilt om den är liten. Problem kan uppstå om det tar slut och man blir ovänner.
Bästa tipset: Ta aktivt hand om dig själv, gör saker du är passionerad över och sköt din hygien så att vännerna känner att de kan rekommendera dig med gott samvete, säger Carolin Dahlman.

Nätdejtning – 23 procent
Registrera en profil på en dejtningssajt, beskriv dig själv och vem du söker och börja leta bland andra profiler för att hitta någon som kan passa. Sajten Shake my world kombinerar dessutom nätdejtandet med aktiviteter i verkliga livet där medlemmarna träffas.
– Vi kallar det massdejtning, säger Johan Landgren som driver Shake my world.
– Sajten blir som en mötesplats mellan dem som arrangerar singelevenemang och dem som deltar. På så sätt kan du mingla med många på samma gång, i stället för traditionell nätdejtning där man träffar en i taget.

Varför har nätdejtning blivit så populärt?

– Det är lättare att skicka i väg ett mejl till någon än att fronta en främmande person på krogen som kan snäsa tillbaka, man behöver inte känna sig lika sårbar.

Hur hanterar man de risker som finns med att träffa någon som man bara mejlats med?

– Man måste alltid vara försiktig med vad för typ av information man lämnar ut, det är samma sak på krogen. Sedan ska man tänka på att träffas första gången på en offentlig plats där det är många andra människor.
Fördelar: Enkelt att söka bland många människor utefter sina egna önskemål om till exempel ålder och intressen.
Nackdelar: Profilen på nätet kan bli svår att leva upp till i verkligheten och det finns inga garantier för att kemin stämmer när man väl träffas.
Bästa tipset: Ha inställningen att bjuda på dig själv, i kombination med att du är ärlig med vem du är och vad du söker. Sanningen visar sig alltid så småningom, säger Johan Landgren.

På jobbet – 14 procent
Att ta kontakt med en kollega är sällan ett problem, jobbet erbjuder många naturliga samtalsämnen. Däremot kan det bli känsligt när relationen ska föras in i den privata sfären.
– Jag tror att man ska ligga ganska lågt med det i början. Om man berättar för kollegerna att man än intresserad av någon, så kan det lätt svälla genom rykten, säger Christina Hermanrud, parterapeut och leg psykolog. Snacka med personen på ett naturligt sätt och se om den fortsätter samtalet. I så fall kan man föreslå en fika eller lunch på ett annat ställe än dit kollegerna går, så att man får vara i fred. Därefter kan man fråga till exempel om man ska äta ute på kvällen eller göra något utanför jobbet.
Fördelar: Ofta känner man varandra genom jobbet sedan tidigare, och vet någorlunda vem den andra är.
Nackdelar: Om det väl blir en relation kan det uppstå problem om den tar slut. Därför tycker Christina Hermanrud att par på jobbet ska vänta med att berätta om sin kärlek tills den första förälskelsen har lagt sig och man är mer säker.
Bästa tipset: Prata med alla på jobbet, inte bara den du är intresserad av, och se vem som verkar vara intresserad, vem som är singel och så vidare, säger Christina Hermanrud.

På krog eller nattklubb – 13 procent
Fördelar: På krogen finns många personer att ”träna på”, dess­utom är de flesta på partyhumör och därmed mer glada och öppna.
Nackdelar: Alkoholen kan ställa till det så att folk blir otrevliga eller inte visar upp samma personlighet som de har i nyktert tillstånd.
Bästa tipset: Gå fram till någon du gillar i början av kvällen och ge en komplimang, det måste ske i förbifarten utan att du stannar kvar och pratar. Gå tillbaka till personen senare på kvällen och du kommer att se att det blir mer naturligt att inleda en konversation, säger Gustavo Figueroa, grundare till Charismatic Revolution.

På en utbildning eller genom en gemensam hobby – 8 procent
Medborgarskolan ordnar kurser särskilt riktade till singlar. I Stockholm finns kurser i till exempel munspel, gourmetmatlagning eller fotografi. Eller varför inte ta en relationskurs på en gång? Helena Kedja håller i den kursen.
– Jag har haft kurser för par tidigare och har börjat köra även för singlar, det är en utbildning i relationskompetens. Jag märker tydligt hur vårt bagage påverkar oss i relationer och då kan det vara klokt att förbereda sig för det när man ändå är singel och har tid att jobba med sig själv.

Händer det att par träffas på dina kurser?

– Jag har anat det, man märker att det händer saker med deltagarna och att vissa pratar lite extra i pauserna.
Fördelar: Andra som har valt samma kurs har samma intressen och många är mer öppna på en kurs för singlar.
Nackdelar: Det kan bli snedfördelat mellan könen på olika kurser, till exempel har Helena Kedjas relationskurs en övervikt av kvinnor.
Bästa tipset: Att vara sig själv så mycket som möjligt och inte ha för mycket fokus på att träffa någon, säger Helena Kedja.

På resa eller semester – 3 procent
Visst kan man träffa sin partner på chartern eller en längre resa som ryggsäcksturist, men för den som vill optimera oddsen finns bland annat Singelresor.org som både ordnar färdiga paketresor för ensamstående och förmedlar kontakt med resenärer som söker sällskap.
– Vi matchar ihop resenärer av samma kön och ungefär samma ålder i samma dubbelrum. Grupperna som består mellan 10 och 30 resenärer åker tillsammans med en reseledare, säger grundaren Michael Pannagel.

Vad är skillnaden mot att åka till exempel med charterbolagens singelresor?

– Jag tror inte på charter, man lär ju inte känna andra singlar genom att ligga en vecka på en strand. Man får också ensam betala ett rum och det blir dyrare med singelrumstillägg.
Fördelar: Människor öppnar sig för nya intryck och bekantskaper när de reser. Du får en upplevelse även om du inte träffar någon.
Nackdelar: Svårt att träffa någon från samma stad eller ens samma land. På anordnade singelresor kan priset bli högt då många bokar sin resa sent, dessutom kan könsfördelningen vara skev då färre män än kvinnor verkar ha upptäckt singelresorna..
Bästa tipset: Åk på en singelresa, man lär verkligen känna sina medresenärer under två veckors rundresor, säger Michael Pannagel.

På offentlig plats – 2 procent
Fördelar:
Utbudet är enormt, såväl singelpappan som nätdejtaren och Stureplansprinsessan handlar till exempel mat eller åker tunnelbana någon gång.
Nackdelar: Lägre andel singlar än på andra ställen, det kan vara svårt att ta kontakt på ett naturligt sätt.
 

Annat – 8 procent

* Siffrorna kommer från en Sifoundersökning som gjorts i april 2010 på uppdrag av nätdejtningsajten Match.com. 1 111 personer mellan 25 och 60 år som inlett en relation de senaste fyra åren tillfrågades. I undersökningen redovisas de par som träffats ”genom vänner” och ”på en middag eller fest” samt ”på en utbildning” och ”genom en gemensam hobby” i två separata kategorier. DN har valt att räkna samman dessa.
 

Bästa aktiviteterna för en lyckad dejt

Femkamp på Gröna lund
– En lättsam samtalshöjare att göra tillsammans, det är både roligt och lagom långt, säger Johan
Landgren.

Ta en promenad
– Man ska inte göra det för komplicerat. På en promenad behöver man inte glo på varandra hela tiden, man kan prata om saker man ser och det är lätt att avvika om dejten inte går som man har tänkt, säger Caroline Dahlman.

Hitta en gemensam hobby
– Om man gör något som båda gillar, till exempel tränar ihop, har man något annat att prata om än de vanliga frågorna om jobb och relationen, säger Caroline Dahlman.

Gå på ”snabbdejt”
– Föreslå att ni ska träffas en timme och ta en öl, men att du sedan måste i väg för att träffa dina kompisar. Då hinner ni känna lite på varandra utan att behöva oroa er för hur ni ska avsluta. Och se till att faktiskt träffa dina kompisar sedan, så att det inte verkar som ett svepskäl, säger Charismatic Revolutions Gustavo Figueroa.

Spela biljard
– Det är en rolig sak att göra tillsammans, det är lättsamt och man kan lära känna varandra på ett avslappnat sätt under massa skratt. Dessutom kan man retas, kramas och fuska lite på skoj, säger Charismatic Revolutions Daniel Nilsson.