Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

På Stan

Hej turist! Stockholm på en vecka

Slänggungan på Gröna lund.
Slänggungan på Gröna lund. Foto: Benkt Eurenius
På en vecka har du tid att utforska fler köpcenter, museum, parker och nöjesfält. Så här gör du mesta möjliga av din tid i Stockholm.

På stan har programförslag för hela veckan, men du kan förstås också plocka fritt.

DAG 1: SKANSEN OCH GRÖNA LUND

Kultur/Sightseeing/För barnen/Mat och Fika:
Hela Sverige på en dag
Inled Stockholmsvistelsen med ett besök på Skansen och Gröna Lund. Stockholms mest kända attraktioner har aktiviteter som hela familjen uppskattar. På Skansen finner du hela Sverige i miniatyr, med allt från kulturhistoria, trädgård och konserter till marsvin, minibilar och allsång. Du kan till och med väva plädar till Victoria och Daniel. Vill du inte äta på någon av restaurangerna på området kan du ha med dig picknickkorg.
Skansen, Djurgården. Buss 44 eller 47, hållplats Skansen.

Kultur/För barnen/Kvällsnöje: Gröna Lund
Sveriges äldsta tivoli Gröna Lund är öppet för allmänheten från slutet av april till mitten av september. Konserter under sommaren, shower för barnen och massvis av åkattraktioner, däribland den nya berg- och dalbanan Insane.
Gröna Lund, Djurgården. Huvudentré från Allmänna Gränd. Buss 47 eller 44, hållplats "Konsthallen/Gröna Lund".

DAG 2: UTFORSKA SÖDERMALM

Shopping/Mat och fika: SoFo
Södermalm anses av många vara Stockholms trendigaste stadsdel. Söder om Folkungagatan ligger området SoFo som är känt för sina många restauranger, kaféer, småbutiker och skivbutiker.
SoFo, Södermalm. T: Medborgarplatsen.

Historia: Spårvägshistoria
Spårvägsmuseet på Tegelviksgatan berättar om lokaltrafikens betydelse för Stockholmsregionen allt sedan de första hästspårvagnarna 1877.
Stockholms spårvägsmuseum, Tegelviksgatan 22, Buss 2 och 66. Hållplats Spårvägsmuseet.

För barnen, eller nostalgikern: Leksaker från förr
Vägg i vägg med Spårvägsmuseet ligger Leksaksmuseet där tusentals leksaker förvaras. Lasse Åbergs Musserum och världshistorien i tittskåp roar de allra flesta.
Tegelviksgatan 22, Buss 2 och 66. Hållplats Spårvägsmuseet.

Sightseeing: Upplev naturen
På Södermalm finns inte färre än 143 parker. Långholmen, Årsta holmar, Tantolunden, Eriksdalslunden, Sickla park och Vitabergsparken är bara några exempel. Välj en park och ta gott om tid på dig att koppla av.
Stor guide! Stockholms parker.

DAG 3: TILL HAVS

Sightseeing: Stockholm från vattnet
En annan sida av Stockholm får du om du åker ut i skärgården. Stockholms skärgård börjar vid Fjäderholmarna, sex kilometer från stadens centrum. På öns spritmuseum kan du lära dig om öarnas roll i vodkans historia. Barnen kan leka i piratskeppet eller prova att dreja, tova, måla, trycka tröjor, blåsa glas och smida spik i hantverkslängan.
En annan poulär ö är Vaxholm med många restauranger, hantverkarbutiker och konstgallerier. Här finns också Vaxholms fästnings museum.
En mängd olika båtutflykter kan bokas på www.stromma.se. Ett öluffarkort ger dig möjligheten att resa obegränsat i skärgården i fem hela dagar.

DAG 4: SHOPPING HELA DAGEN

Shopping/Mat och fika: Satsa på en galleriarunda
Dags för lite shopping. Upptäck några av Stockholms många köpcenter. Skrapan på Södermalm och Kista har öppet ända till klockan 21. Food courten i Kista har dessutom underbar mat från världens alla hörn. Sturegallerian på Stureplan är också värd ett besök. Skhlm i Skärholmen tog hem titeln Årets köpcentrum under stora detaljhandelsdagen 2009.
Stor guide! Gallerior i Stockholm.

För barnen: Drop in-keramik
Ett annorlunda sätt att umgås på är att måla keramik tillsammans. Det kan man göra på The Creativity House på Kungsholmen, nära Västermalmsgallerian. The Creativity House tar emot både förhandsbokade grupper och drop in-kunder.
The Creativity House, Drottningholmsvägen 31, t Fridhemsplan.

Kultur: Moderna museet
Moderna museet har en av Europas främsta samlingar av konst från 1900-talet fram till idag; med verk av bland andra Picasso, Dali, Derkert och Matisse. Moderna museet är beläget på natursköna Skeppsholmen, passa på att ta en promenad runt ön och titta på båtarna utmed kajen! På museet finns även en restaurang med utsikt över Djurgården och Strandvägen.
Moderna museet, Exercisplan 2. T: Kungsträdgården.

Sugen på ett annat museum? Här hittar du aktuella utställningar i stan, och här hittar du Stockholms samtliga museum.

Sightseeing: Vildmarkssafari i storstaden
Stockholm Outback erbjuder vildmarkssafari med guidning. Turen börjar i innerstaden och går söderut. Förhoppningen är att se älgar, renar och vildsvin. 
Se www.sthlmoutback.se.

DAG 5: LÄMNA CITY, VIDGA VYERNA

För barnen: Lekpark med tema
Mulle Meck-parken i Järvastaden är ett uppskattat gratisnöje för alla leksugna barn. Lekparken är helt baserad på barnboksfiguren Mulle Meck.
Mulle Meck-parken, Järvastaden. t Ulriksdal

Konst: Kulturcentrum på Lidingö
Millesgården på Lidingö är konstnärshemmet som blev kulturcentrum. Här finns både konstmuseum, skulpturpark, butik och bistro. Gården är uppkallad efter Carl och Olga Milles som bodde här i början på 1900-talet.
Millesgården, Herserudsvägen 32. T: Ropsten.

Sightseeing: Ballongflygning
Stockholm är en av få städer i Europa där ballongflygning är tillåtet. Ballongflygning kan bokas bland annat på www.uppner.se och www.farochflyg.se.

DAG 6: HELDAG PÅ JUNIBACKEN FÖR BARNEN

För barnen: Härja med Pippi
Junibacken på Djurgården är en av Stockholms mest besökta attraktioner. Astrid Lindgrens enda villkor för att tillåta Junibacken var att även andra sagofigurer skulle få plats. Därför samsas Pippi och Emil med bland andra Alfons Åberg, Pettson och Findus. Förbered er på ett heldagsprojekt.
Junibacken, Djurgården. Galärvarvsvägen. Buss 44, 47 eller 69, hållplats Junibacken/Nordiska Museet/Vasamuseet.