Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

På Stan

Inget tycks kunna stoppa Ormingekarnevalen

Ormingekarnevalen.
Ormingekarnevalen.
Ormingekarnevalen, Nackas största kulturfest, fyller 30 år. På scen finns såväl lokala band som rikskändisarna Promoe och Parken.

Jens Bäckelin, 28, festivalgeneral sedan fem år tillbaka, beskriver karnevalen som en klassisk folkfest för alla åldrar, med musik, tivoli och upprymd stämning från morgon till kväll.

Han är naturligtvis partisk eftersom han själv gick i karnevalståget som barn.

– Ja, jag har fortfarande väldigt starka lyckominnen därifrån. De som gick i tåget när de var små, är också de som tar ledigt nu för att gå med sina barn. Utan karnevalen blir det inget Orminge.

Festivalens stora dragplåster är Promoe som jag når på mobil när han sitter i turnébilen. Det är första gången han spelar på Ormingekarnevalen, men han är en logisk bokning med tanke på festivalens hiphopprofil de senaste åren: hittills har bland andra Timbuktu, Max Peezay och Latin Kings uppträtt. På denna folkfest ska alltså Promoe framföra sin aktuella hit ”Svennebanan”.

Hur känner du själv inför ironin att ”Svennebanan” blivit så stor bland just – Svennebananer?
– Det är lite flummigt. På ett sätt är det väntat, samtidigt är jag överraskad att det kan bli som man tror.

Hur tror du en Svennebanan uppfattar låten?
– Jag tror att han eller hon gillar musiken och flowet, och i någon slags blandning av självdistans och masochism tycker att det är kul att jag driver med svennighet. Men jag tror också att många retar sig på det.

Promoe, Parken och åtta lokala band på Ormingekarnevalen, Centrala parken, Orminge, buss 444 eller 471 från Slussen, fredag 29 maj kl 17–23. Festivalen fortsätter dagen därpå med fotboll, barnaktiviteter, jazzkafé, Markoolio med mera.

Barnen var först

Ormingekarnevalen föddes 1980 ur en folkrörelse som startade i miljonprogramsområdet i Orminge. Kärnan var ett karnevalståg för alla barn i området. I dag är festivalen Nackas största kulturfest.

Sedan 1983 arrangeras den av Boo Folkets hus. Förra året brann huset några veckor före karnevalen och nyligen blev det översvämning, men festen genomförs av tradition trots denna typ av hinder.