Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt

Petter svarar

Bokmärk artikel
Petter firar tio år som artist.

Foto: Anders Kylberg Petter firar tio år som artist.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Kort om Petter

Namn: Petter Alexis Askergren.
Ålder: 34.
Bor: Södermalm och en del Åre på vintern.
Familj: Fru Michaela och barn.
Aktuell: Firar 10 år som artist med samlingsskivan ”X”, ute 4:e december.

Petter, den självutnämnde kungen av Kocksgatan, firar tio år som artist med en samlingsskiva i början av december. Här svarar Petter efter bästa förmåga på frågor som läsare skickat in till honom genom Påstan.nu.

Petter, den självutnämnde kungen av Kocksgatan, firar tio år som artist med en samlingsskiva i början av december. Här svarar Petter efter bästa förmåga på frågor som läsare skickat in till honom genom Påstan.nu.

Söder har blivit förpestat av massa nyrika hipsters, är inte ”SOFO” det vidrigaste påfundet ever?
/Åttifem
– Både ja och nej. När jag växte upp ekade gatorna på kvällarna, nu sker det ju en jävla massa saker hela tiden. Men jag kan känna mig obekväm när jag går ner på Nytorget. Nyöppnade fik har attityden att de funnits sen 1910, det ska vara ”Cheers, where everybody knows your name”-stämning.

På stan: Var det viktigt att representera Söder när du började?
– Jag växte upp väldigt tidigt med hiphopkultur och kom i kontakt med ungar från hela stan och förorten. Alla representerade sina olika orter, vilket är vanligt inom hiphop. När The Latin Kings släppte ”Botkyrka stylee” blev det ännu tydligare. Så alla våra låtar handlade om typ Vitabergsparken. Jag la faktiskt ett rim om det när jag spelade in med Redline-gänget nyligen: ”Ambitionen var blygsam/ok, jag var rätt skrytsam/TLK skrek Botkyrka/när jag skrek Nytan”.

Annons:

När du laddar för en konsert på en lokal ort – hur hanterar du din Stockholmsidentitet? /Jonas
– Det är väldigt sällan som jag i dag bemöts som ”jävla stockholmare”. Det är tvärtom, det finns ju ingen stad som är så svår att spela i som Stockholm. Till och med utländska artister frågar sina bokningsbolag om de gjort något fel för att publiken är så skev här.

Jag är 34 år. När jag köpte din förra skiva frågade kvinnan i skivaffären om jag ville ha den inslagen. Hur gammal får man vara och fortfarande lyssna på svensk hiphop?
/Olle
– Man behöver inte vara 18 år och ha en Ecko-tröja med luva för att lyssna på svensk hiphop. Jag har en fanbase från 40 år ner till 10. Det är många som växte upp med ”Mitt sjätte sinne” och var i min ålder när den kom.

På stan: Vad kunde ”Mitt sjätte sinnet”-Petter göra som du inte kan göra i dag?
– Tja, ligga hemma en hel dag och spela tv-spel, haha. Den tiden har jag inte över i dag.

Rullar pengarna fortfarande in, så att du kan spendera dem fritt? /Frida
– Hehe. Nej, det gör de väl inte för någon. För att kunna hålla på med musiken måste jag jobba svinhårt. Min stora utmaning är att kunna balansera yrket med familjelivet. Och snart är jag förmodligen trebarnsfar. En parentes är att ”Det går bra nu”, som Frida här refererar till, är en ironisk text vilket många missförstått.

Vad tycker du om regeringens hållning att konstnärer ska verka som entreprenörer? /Nina
– Jag kan bara tala för mig själv. Förr skulle alla artister följa samma mönster. I dag måste alla forma sina karriärer utifrån sina förutsättningar. Men man ska inte dra alla över en kam, det passar inte alla artister att hålla på så heller.

Ska du inte jobba med de svenska housegiganterna, som Eric Prydz och Axwell? /Brorsan
– Jag har en grym house­legend med mig på den kommande skivan faktiskt, Stonebridge. Vi bad två akter göra tolkningar på två låtar, Sveriges bästa rockband The Hives och Stonebridge. Stonebridge valde ”Det går bra nu” och The Hives ville göra ”Repa skivan”.

Vad ångrar du mest under din karriär? /Patrik
– När min skiva hände blev jag erbjuden att starta en etikett på skivbolaget BMG, Bananrepubliken. Från att ha stått i disken på Fasching till att ett och ett halvt år senare sköta en egen etikett var helt overkligt, så det var klart att jag tog mig an det. Jag lärde mig mycket men hade jag varit smart hade jag fokuserat på min egen karriär.

Varför ska ni hiphoppare vara så coola jämt? Ta dig som exempel, du gör till rösten lite dovt som en osäker 15-åring och tittar ner i marken samtidigt. /Adde
– Jag tar det alltid som en krigsförklaring när folk ställer en sån här fråga. En rocksnubbe med nitar som ser ut som en jävla massmördare är väl lika fånigt det. Jag tror att den känslan kommer från att man känner sig främmande till hiphopkulturen, precis som jag var rädd för Wasp när jag var liten – ”vaddå ’Fuck like a beast’, det låter jättejobbigt!”.

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration