Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Ännu en chef lämnar KI:s ledning

Foto: Magnus Hallgren

Nu lämnar KI:s högste chef för forskning Hans-Gustaf Ljunggren sin post.

Hanteringen av skandalkirurgen Paolo Macchiarini fick Karolinska institutets rektor Anders Hamsten att avgå. Nu har även dekanus för forskning, Hans-Gustaf Ljunggren, begärt att få lämna sin post. Det meddelas på KI:s internwebb.

– Hans-Gustaf Ljunggren har gjort stor nytta för KI i sin roll som dekanus för forskning, men jag har full förståelse för hans begäran. Den akademiska ledningskapaciteten vid KI har försämrats kraftigt av den senaste tidens händelser, av detta skäl behöver jag överväga när entledigandet kan ske och hur det ska genomföras, säger KI:s tillförordnade rektor Karin Dahlman-Wright i en kommentar på internwebben.

Forskaren och kirurgen Paolo Macchiarini anställdes för att forska vid Karolinska institutet och operera vid Karolinska universitetssjukhuset. Han anklagades för forskningsfusk och den externe utredaren Bengt Gerdin rekommenderade att han skulle fällas. Men KI:s rektor Anders Hamsten friade Paolo Macchiarini då man konstaterade att det var vård och inte forskning som han bedrev.

Foto:

Läs mer: Stjärnkirurgen – från fakta till fusk

Men efter att SVT i januari sänt dokumentärserien "Experimenten" blossade debatten om forskningsfusk upp igen. Efter nya uppgifter om misstänkt forskningsfusk valde KI:s rektor Anders Hamsten nyligen att avgå.

Fakta Macchiarini-skandalen

2010: Kirurgen Paolo Macchiarini rekryterades till Karolinska institutet, KI. Hans anställning som gästprofessor på KI var kombinerad med en tjänst vid Karolinska universitetssjukhuset, KS, mellan 2010 och 2013.

Vid Karolinska institutet bedrev han forskning och utbildning, medan vård och operationer gjordes på Karolinska universitetssjukhuset. Vid kirurgens ingrepp byttes delar av patienternas luftstrupar ut mot konstgjorda delar, klädda med stamceller från patienten. Tre operationer utfördes i Sverige.

Sex av åtta av hans patienter har avlidit. En förundersökning pågår om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

2014-06: Fyra läkare anmäler Macchiarini för att ha förvanskat forskningsresultat.

2015-06: En extern utredare, Bengt Gerdin, kom fram till att Macchiarini gjort sig skyldig till flera fall av forskningsfusk. KI:s rektor Anders Hamsten friade Macchiarini från misstankar om forskningsfusk – han menade att Macchiarini inte ägnat sig åt forskning utan sjukvård.

2016-02-09: En extern utredning ledd av förre rikspolischefen blir Sten Heckscher ska utreda Macchiarini-skandalen på Karolinska institutet.

2016-02-13: KI:s rektor Anders Hamsten skriver självkritiskt på DN debatt att han gjort en ”närmast total felbedömning” av fallet Macchiarini, att förtroendet för honom är förbrukat och att han ställer sin plats som rektor till förfogande.

2016-02-18: Nobelpristagaren Arvid Carlsson (m fl.) menar på DN debatt att det är Lars Leijonborgs forskningspolitik från 2008 som lett till ”katastrofen på KI”