Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Bråk om säte fick flygplan att nödlanda

Ett flygplan på väg från New York till Denver fick nödlanda i söndags sedan bråk utbrutit efter att en passagerare inte tillät en annan att fälla ned sätet.

Har du hört talas om "Knee Defender", knäförsvarare? Det är en plastgrej som stoppar passageraren framför att fälla tillbaka sitt säte i flygplanet. Nu har den orsakat en konflikt, som urartade till slagsmål och som i sin tur ledde till att ett amerikanskt flygplan fick nödlanda.

Det är tidningen The Guardian som rapporterar om hur United Airlines flight 1462 på väg från Newark till Denver fick nödlanda i Chicago på grund av bråket mellan mannen som stoppade sätet från att fällas ner och kvinnan i sätet.

En flygvärdinna bad honom att ta bort "knäförsvararen" och han vägrade. Kvinnan stod då upp, vände sig och hällde ett glas vatten över honom, enligt Ross Feinstein talesperson för den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten.

Planet fortsatte sedan till Denver utan dem och anlände en timme och 38 minuter försent. Passagerarna riskerar nu böter på 300 000 kronor.

Båda passagerarna satt i en sektion som har tio centimeter mer utrymme för benen än i den ordinarie ekonomisektionen.

Den federala flygsäkerhetsmyndigheten låter flygbolagen själva bestämma om de ska tillåta "knäförsvarare". United Airlines förbjuder det, som många andra flygbolag. Medan två flygbolag, Spirit Airlines och Alegiant Air har helt tagit bort möjligheten att fälla tillbaka sätet.