Danmark

Köpenhamn via Lund

Publicerad 2008-03-16 00:00

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Skådespelerskan och sångerskan Regina Lund guidar oss till ett annorlunda Köpenhamn utanför Ströget.

Skådespelerskan och sångerskan Regina Lund guidar oss till ett annorlunda Köpenhamn utanför Ströget.

Regina Lund har blivit danskjävel och har gjort en Thåström. När livet hemma i Stockholm blev för pladdrigt flyttade hon till Köpenhamn. Själv säger hon att hon blev som en seriefigur hemma i Sverige. Hon kände sig som ett jagat byte och tappade lusten.

- Varför kan ni få undra över, men jag säger som en japansk kvinna sa i bastun här i Köpenhamn: Jag fungerar så här. Om människor inte är trevliga går jag. Nu är det för varmt här inne och jag tänker gå ut.

Regina Lund har bott i Köpenhamn i två år. Hon pendlar över sundet några dagar i veckan för att spela föreställningen "Blodsbröder" på Malmö opera. Den här dagen är hon vår guide i Köpenhamn. Klockan 12.00 har vi bestämt träff under stora klockan på centralstationen, Hovedbanegård. Det är svårt att inte lägga märke till henne. Regina Lund sticker ut ur mängden med röd skinnjacka, Marlene Dietrich-frisyr, knallröda läppar och yviga gester. Vid handen har hon sin 9-årige son Wiggo.

Vi tar den västra utgången mot Istedgade, raka vägen mot stadsdelen Vesterbro. En utgång som ligger i ett ökänt område. Regina Lund har parkerat sin Christianiacykel lite längre bort. Annars blir den stulen, berättar hon.

En Christianiacykel är en trehjuling som hon inte klarar sig utan. Det är enbart med cykel hon tar sig runt i stan. Sonen sitter längst fram i en låda och sedan trampar mamma sig trött till skola, karate­träning och allt annat som måste göras. Köpenhamn ska upplevas på cykel, tycker Regina.

Vårt första stopp blir restaurang Bang och Jensen på Istedgade 130. Det är Regina Lunds sociala oas. Här sitter hon och skriver på låttexter och dikter sedan hon lämnat Wiggo i skolan. Bang och Jensen är en generös och varm plats som mer känns som ett vardagsrum.

- Jag kan sitta här vid ett bord och tänka och prata högt utan att folk undrar vad jag håller på med. Det finns ingen som blänger snett och ingen som bedömer dig, säger Regina Lund.

Vesterbro var tidigare Köpenhamns gamla arbetarkvarter. I dag är stadsdelen mer chic och har blivit ett krogtätt område för innefolket.

Kvarteren kring Istedgade är slitet vackra och sargade. Istedgade är Köpenhamns "Red light district". Här finns fortfarande sexbutiker, tatuerare, strippbarer och prostituerade, men gatan har kommit upp sig och bjuder också på hippa klädbutiker med streetmode, argentinska vinbarer och vietnamesiska restauranger.

- På dagarna är det rena Bullerbyn här med barn, föräldrar, dagis och skola. Men efter klockan sex på kvällen slår det om och blir annorlunda, säger Regina Lund.

Det är i Vesterbromiljön som den hårda danska filmen "Pusher", med skådespelarna Kim Bodnia och Mads Mikkelsen, spelades in. Pusher betyder knarklangare. Man behöver inte vara länge på Istedgade för att se pushertyper med stressad blick, addidasoverall och mobiltelefonen i näven.

Vesterbrofolket har också en egen slang berättar Regina.

- De talar snabbt och otydligt. Deras uttryck är öppna och raka. Ofta höjs tempot i snacket medan de pratar. Danskarna brukar visa mera heta känslor i sina samtal. De lever ut energin och avreagerar sig gärna, berättar Regina och drar några typiska danska svärord.

Riktiga "Pusher street" ligger i fristaden Christiania på Christianshavn i västra Köpenhamn.

Reginas nästa stopp blir Nansengade vid sjöarna norr om city. Här finns två saker: på somrarna en gatumarknad som liknar Camden market i London, och restaurang Bankeråt som betyder bankrutt på danska.

Bankeråt har en krossad scenografi med skärvor i speglarna, uppstoppade djur, röda rosor och brinnande kandelabrar. I taket hänger lampor som är skalpar av små lysande dockhuvuden.

- De har en helt egen stil här. Jag brukar sitta här och läsa ur skådespelaren Viggo Mortensens diktsamling "Nya förfalskningar". Sen har min son sin karateträning precis i närheten.

- Nansengade har också blivit Köpenhamns nya modegata. De har "superposha" klädbutiker och flashiga klubbar. Det är en hullerombuller­gata. Det finns också massor av vin- och brödbutiker.

När Regina Lund behöver vara i fred och hitta skaparkraft tar hon cykeln ut till Amager strand på Amager strandvej som vetter mot den skånska kusten. Där kan hon sitta och glo på havet och samla kraft.

En annan sådan frizon är Fælledparken i stadsdelen Østerbro. Parken ligger alldeles intill det mytiska Rigshospitalet där regissören Lars von Triers skräcksåpa "Riket" spelades in.

- Jag upplever mig lite som en svensk politisk flykting i Danmark. När jag känner behovet av ensamhet tar jag mig till Fælledparkens glashus. Här kan jag tanka fullt, berättar Regina.

När man strosar runt i Köpenhamn som svensk förundras man över danska självklarheter. Byggjobbarna dricker Elephantöl och borrar i gatan. På 7-eleven kan man köpa grogg på flaska och på Robert's coffee kan man beställa Hot White Russian.

Danskarnas lekfullhet syns överallt i stan. Bland annat på alla karamellfärgade hus i latinerkvarteret på Vestergade norr om gågatan Ströget, och i det klassiska Nyhavn i slutet av Ströget. Det är ingen slump att danskarna också har placerat cirkushuset och stans bästa lekplats, Tivoli, mitt i stan.

Den svenske komikern Peter Wahlbeck har beskrivit skillnaden mellan danskar och svenskar med skyltarna vid svenska och danska berg och dal-banor. I Sverige varnar man: "Akta huvudet eller stå inte i vagnen." På de danska skyltarna står bara: "Håll i hatten".

Det finns ett Köpenhamn för barn också. Regina Lunds hetaste tips är "Experimentarium" som är en stor experimentverkstad för barn. Det ligger på Tuborg Havnevej i Hellerup, norr om Köpenhamn.

- Här kan man leka med vatten, tyngdlagen, dinosaurier, vind och väder. Det bästa är när man får skrika rakt in i lejonets gap och testa sin ljudstyrka. Vi kallar det bluesskriket, berättar Regina.

Efter en heldag med Regina Lunds energi varvar vi ned där vi började. På krogen Bang och Jensen i Vesterbro med en femte kopp kaffe och läsk till sonen Wiggo. När vi sagt hej då går jag längs Istedgades sorgekvarter för att hitta ett hotell. Koltrastens sång från hustaken hörs tydligt och solen kryper sakta ned över Sønderboulevard.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

”Är avskräckande.” Regeringen vill utrusta den nya generationen Gripenplan med kryssningsrobotar. 17  6 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

Karin-Enstrom-144
Foto:TT
Brollop500
Foto:TT

Bröllopssäsongen stundar. Allt fler lägger allt mer pengar på att gifta sig.

Gränslös glamour. Ingen botten i plånboken när kändisarna säger ja. Så mycket betalade de.

Vad vet du om bröllop? Gör frågesporten!

Brollop144
Foto:TT
Annons:

Hade glömt sin engelska. Arbetade som tennistränare i Uddevalla. 35  0 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!

Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: