Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Hög kvalitet på spahotell i svenska fjällen

Från det varma utomhusbadet på Mii Gullo spa kan man titta ut över sjön Malmagen och snöklädda fjäll.
Från det varma utomhusbadet på Mii Gullo spa kan man titta ut över sjön Malmagen och snöklädda fjäll. Foto: Anette Nantell

DN:s hotellpatrull har testat sex fjällhotell med spaanläggningar – och delar ut två femmor.

Foto: Hotellpatrullen

Fjällnäs fjällhotell: Hjortron, lingon och dopp i evighetspoolen

Betyg: 5

När vi lämnar vägen mot Röros och svänger ned mot sjön till Fjällnäs fjällhotell möter oss den mest romantiska dröm om vintersemester. Här finns vackra hus från förra sekelskiftet med glasverandor och nyare tillbyggnader med panoramafönster mot fjällen och sjön. Allt inrett av finsmakare som kan avgöra vad som är mysigt, vad som är stilfullt och vad en kräsen modern hotellgäst kräver: Gärna gammal stil på öppna spisar, uppstoppade djur och textilier. Men det måste kombineras med ett modernt kök och snabb wifi.

Sedan 2008 finns här också Mii Gullo spa (vilket betyder ”Hur mår du?” på samiska) där den största tillgången är utsikten mot fjällen. Antingen från bastu och relax eller från den heta poolen utomhus.

Här finns en mängd olika behandlingar att välja på med namn som Starrtjärnen och Kojtjärnen, alla professionellt utförda med produkter som innehåller hjortron, lingon och annat som associerar till den svenska fjällvärlden. Det är snöstorm runt husknuten, men det hindrar oss inte från att efter behandlingen trippa iklädda endast badkläder till den uppvärmda evighetspoolen vid sjön. Det är en på samma gång intim som väldig upplevelse att ligga nästan ensam i det heta vattnet när snön yr kring huvudet. Och att sedan snabbt springa in till bastuvärmen för att kunna återvända och sakta se dagsljuset försvinna i ett blått, allt mörkare, ljus – medan snöslöjor dansar över den isiga sjön.

 

Foto: Hotellpatrullen

Fakta. Fjällnäs fjällhotell

Prisnivå: Lyx. (Budget: under 1.500 kronor. Mellan: 1.500–2.000 kronor. Lyx: över 2.000 kronor.)

Rummen: Skandinaviskt ljusa med furugolv, vitmålade furuplank på väggarna, vävar inspirerade av både Härjedalens hemslöjd och Josef Frank. Fönster med sitthörna, handdukar och badrockar i samma randiga mönster. Utsikt mot sjö och fjäll.

Maten: Väl tillagad husman som gubbröra på rågbröd till förrätt, fläsk med rotfruktsmos till huvudrätt eller glass med äpplen till efterrätt. Gott bröd, vinpaket som kunde ha varit aningen bättre. Perfekt frukost och möjlighet att ta med sig en tunnbrödrulle med renkött eller ost som lunch på skidturen.

Utrymmen och aktiviteter: Gott om små krypin att sitta och mysa och samtala i. Fullt med vintersporterbjudanden och skidspår som börjar vid knuten.

Service och atmosfär: Ett hotell och restaurang där alla helt naturligt tar av sig vinterkängorna och sätter på sig filttofflor innan de kliver in, har lyckats med mycket. Ingen verkar känna sig besvärat töntig, utan bara mysigt hemmastadd. Personal som utstrålar lugn och harmoni och som finns där när vi behöver – utan att pocka på.

Spa: Från 495 kronor till 1.195 kronor för 25 minuter upp till 75 minuters behandling.

Tillgänglighet: Svårt att ta sig fram med rullstol.

Prisnivå: 3 050 kronor för dubbelrum med frukost samt lunchpaket och inträde till spa. Även dyrare paket.

Kontakt: Malmagen Tänndalen, www.fjallnas.se, info@fjallnas.se, tel: 0684-230 30

 


Så kan du ta tåget till fjällen – DN har gått igenom alla tågmöjligheter.


 

Foto: Hotellpatrullen

Copperhill mountain lodge: Väldesignat på fjället

Betyg: 5

Designhotellet Copperhill Mountain Lodge i Åre får högsta betyg av Hotellpatrullen för maten, ­boendet och atmosfären. Det får också hotellets spa. Hela anläggningen är så bra att man nästan önskar sig en dag med dåligt väder så att man kan hålla sig inomhus.

Framåt eftermiddagen börjar de första badrockarna bli synliga i hotellets korridorer på väg till spa-anläggningen. Den stora poolen är över 1,5 meter djup och passar för en kortare simtur. En mindre pool finns alldeles intill och är bara någon halvmeter djup och lämpar sig mer för att ligga och filosofera i. Hela tiden har man närkontakt med fjällvärlden eftersom hotellet ligger på en fjälltopp (Förberget 730 meter över ­havet) och spa-anläggningen är försedd med panoramafönster. När man simmar omkring kan man därför ha koll på de andra fjälltopparna. Den minsta och roligaste poolen är placerad utomhus och det är en upplevelse att sänka sig ned i det varma vattnet medan snön yr i luften.

Intill i spa-anläggningen finns behandlingsrum som ser ut som kåtor med sluttande träväggar, renskinn, sten och ­annat naturmaterial. Behandlingen var behaglig med oljor och varma handdukar som tillsammans med massörens skickliga händer löste upp våra knutar och spända muskler i nacke och rygg.

Efter ett par timmar i spa-anläggningen äter vi en perfekt middag bestående av tartar på fjällröding med sikrom till förrätt och rödvinsbrässerad oxkind med kantareller till huvudrätt. Desserten utgjordes av vaniljbavaroise med inkokta päron och toscapaj.

 

Foto: Hotellpatrullen

Fakta. Copperhill mountain lodge

Prisklass: Lyx. (Budget: under 1.500 kronor. Mellan: 1.500–2.000 kronor. Lyx: över 2.000 kronor.)

Rummen: Hotellet är ritat av den världsberömda arkitekten och svenskättlingen Peter Bohlin som bland annat ritat Bill Gates privathem i USA. Namnet ”Copperhill” är en påminnelse om att det på denna plats fanns en koppargruva under tre hundra år.

Maten: Ibland dyker det upp berömda gästkockar från de stora metropolerna som erbjuder specialmenyer och som man bara inte får missa. Vinpaketen anpassas till den mat man väljer.

Service och atmosfär: Perfekt. Generös atmosfär utan krångel. Lobbyn är som en stor katedral med 230 kvadratmeter stor kopparvägg på ena sidan. Intill finns bibliotek, bar och restaurant. Fri wifi.

Utrymmen och aktiviteter: Skidlift utanför dörren och nedfart till Åre/Björnen med tillgång till Åres hela skidsystem. Bra turåkningsspår i Björnen. Hotellets egna minibussar kör hela tiden till och från Björnen (två kilometer) för dem som vill ner till byn.

Spa: Ett 15-tal olika kurer med allt från ”Viddernas kur” med kroppsmassage och ansiktsbehandling 995 kronor till ”Duobehandling” för 1 795 kr. Välutrustat gym. Barn är välkomna i målsmans sällskap mellan klockan 8–11 och 15–18.

Tillgänglighet: Hiss och ramper finns till restaurang och huvudbyggnader.

Pris: Dubbelrum kostar 1.750–3.595 kronor per dygn. Frukost och entré till spa ingår. Trerätters meny kostar 520 kr/person.

Kontakt: www.copperhill.se, info@copperhill.se, tel: 0647-143 00.

 


Resa bort över sportlovet? Hit finns det fortfarande biljetter kvar.


 

Foto: Hotellpatrullen

Storhogna högfjällshotell: Trivsam vinterträdgård

Betyg: 4

Det är lite galet och mycket upplivande. Från ­receptionens rustika timmerinredning kliver hotellpatrullen rakt in i en vinterträdgård. Fullvuxna exotiska träd sträcker sig mot glastaket, bakom en glasvägg guppar barn och vuxna i den turkosa poolen och ­genom rummet porlar en bäck där det simmar rödingar.

När framlidne Bertil Lindgren på 80-talet bestämde att ­hotellet drygt 700 meter över havet skulle byggas ut med en vinterträdgård var det många som tyckte att han var galen. Tiden har gett honom rätt.

I spa-avdelningen är det lugnt och stilla. Stela skidmuskler får massage medan Jon Henrik Fjällgrens jojk strömmar ur högtalarna. Musiken skapar en perfekt avslappnande stämning – som att ha fjällvidderna i rummet.

En annan traditionell fjällkänsla med timmerstockar och kvisthål finns i allmänna utrymmen och frukostmatsalen, ­ursprungligen en lada som transporterades hit 1967. Själva hotellrummen är stora och funktionella, men lite opersonliga, precis som på en bra fjällstation.

Middagsmatsalen och baren ligger i vinterträdgården och här trivs hotellpatrullen. Stämningen är avspänd, personalen hjälpsam och trevlig. Middagen blir något av en besvikelse. En proffsig servitris för en ojämn kamp mot ett inte lika proffsigt kök. Måltiden lyfter sig sällan över medelmåttig nivå.

Frukosten nästa morgon håller bra klass. Det märks att ­hotellet är certifierat för Vasaloppsträning, glasburkar med olika superbär och fröer fyller en hel hylla, hemgjorda energi­bars ligger i en skål. Hotellpatrullens favorit är yoghurten med hela hjorton.

 

Foto: Hotellpatrullen

Fakta. Storhogna högfjällshotell

Prisnivå: Mellan. (Budget: under 1.500 kronor. Mellan: 1.500–2.000 kronor. Lyx: över 2.000 kronor.)

Rummen: Rymliga, vilket är skönt eftersom vinterkläder tar stor plats. Inredningen är enkel men funktionell och hotellpatrullens rum har både soffa och fåtölj.

Maten: Satsning på lokala råvaror. Middagsmaten höll medelhög kvalitet, medan vinerna låg snäppet högre. Bra frukost och den som vill kan få med sig lunchpaket på skidturen.

Utrymmen och aktiviteter: Simbassäng, bubbelpool och gym. Träningspass och yoga är gratis för hotellgäster. Skidskolor i både utförsåkning och längd. En fristående fjällbastu finns att hyra. I huvudbyggnaden finns gott om allmänna utrymmen att använda, bibliotek, biosalong, brasrum, pingisrum samt vinkällare där vinprovning kan beställas.

Service och atmosfär: Fin och avspänd fjällkänsla. Personalen är kunnig, trevlig och hjälpsam.

Spa: En mängd små behandlingsrum omger ett större rum med plats för relax i sköna fåtöljer. De flesta typer av behandlingar erbjuds från ansiktsbehandlingar till klassisk massage. Gruppbehandlingar och parbehandlingar finns, dessutom barn och föräldra-barn behandlingar. Prisexempel: Klassisk massage 25 minuter kostar 495 kronor.

Tillgänglighet: Delvis.

Priser: Dubbelrum med frukost kostar 1.700 kr per person.

Kontakt: Storhogna Högfjällshotell och spa, tel: 0682-413032, www.storhogna.se, spa@storhogna.com

 


Vill du slippa trängas med andra svenskar på charterresan? Här är resmålen för dig.


 

Foto: Hotellpatrullen

Högfjällshotellet Sälen: Maten smäller högst

Betyg: 3

I årtionden har det klassiska Högfjällshotellet i ­Sälen lockat lätt friluftsintresserade men bekväma turister. Den fantastiska utsikten över fjällvärlden och skidåkningen som börjar precis utanför dörren är värd att betala lite extra för – även om de mer avancerade utförsåkarna suckar över backen och tar liften bort till Lindvallen.

Vi får en minisvit – med betoning på mini. Detaljbristerna drar ned intrycket, rören till elementen som kryper längs väggarna under taket matchar visserligen den skavda Ikeabyrån i sovrummet och kabelröran på väggen under tv:n, men det är inget man vill se när man ligger nedsjunken i en av norra Europas mjukaste hotellsängar.

Bortsett från ett välutrustat gym är spa-delen inte mycket att orda om, det finns dam- och herrbastu samt en diger lista av olika behandlingar. Dessvärre missar en av terapeuterna en del i den förbeställda behandlingen. När det påtalas kompenseras vi dock med en ursäkt och en påse produktprover.

Det finns en uppsjö av restauranger med olika inriktningar inne i hotellet. Vi väljer den stillsamma prestigerestaurangen Onkel Jean med dess avsmakningsmeny. Här är servicen precis, men utan att vara stel. De sex smakrika rätterna lyfts till oanade höjder med hjälp av de generöst upphällda vinerna som presenteras utförligt och passionerat av sommelieren.

Kanske är det illusionen av att vara isolerade på fjälltoppen som gör att vi känner oss fasthållna i ett lyxigt undantagstillstånd, som ombord på ett kryssningsfartyg. Om vi tröttnar finns andra Sälenalternativ en kort bilresa bort.

 

Foto: Hotellpatrullen

Fakta. Högfjällshotellet Sälen

Prisklass: Mellan. (Budget: 1.500 kronor. Mellan: 1.500–2.000 kr. Lyx: över 2.000 kr.)

Rummen: Ombonat mysiga, men små. Vi saknar strykmöjligheter, riktiga glas och kylskåp eller minibar. Däremot plus för torkskåp, utetermometer och espressomaskin.

Maten: Det finns tio olika matställen på hotellet. Köttig grill, sushi, tapas och pizza är bara några av varianterna, lägg till en champagnehylla med skaldjursplatåer eller pianobaren med sina klassiska svenska rätter. Men prisnivån är hög, pizzorna på Leffes är gigantiska, men den billigaste går på 165 kronor. Frukostbuffén är stor, men utan överraskning.

Service och atmosfär: Stenhårda betalningsregler (hela summan, långt i förväg) och rigida avbokningsregler (intyg krävs) ger en otrevlig och iskall start långt före incheckning. Men på plats är allt bättre. Personalen är påfallande ung med en hög servicegrad.

Utrymmen och aktiviteter: Hotellet har anpassat sig efter kunderna och flera aktiviteter för barn finns att tillgå samt rum med tv-spel och barnpassning. Bortsett från skidåkning och spa finns möjlighet till skotersafari, hundspann och andra utomhusaktiviteter. Finns även en riktig biograf i huset. I den stora vinterträdgården uppträder artister, dansband och after ski-underhållare.

Spa: Kroppsbehandlingar från 495 kronor för 25 minuter till 1.095 kronor för 80 minuter. Dessutom skönhetsvård som brynfärgning och fransplock för 150 kronor.

Tillgänglighet: Hotellet är handikappanpassat.

Prisnivå: Skiftande efter säsong. Under sportlovsveckorna kostar ett dubbelrum från 2.000 kr per natt.

 


Internet, konserter och utegym. Det är bara några av sakerna som ungdomar ratar i fjällen


 

Foto: Hotellpatrullen

Hotel Bügelhof: Svårt att nå lugnet

Betyg: 3

Det finns säkert någon slags logik att bygga ett ­tyrolerinspirerat hotell vid Lindvallens skidanläggning och sedan inreda rummen i något som kallas Coloradostil. Men vi köper det. Vi gillar alltifrån ­receptionisternas joddlarblusar till de välutrustade dubbelrummen med fejkat timmer på väggarna. Men rummen är lite väl mörka och att läsa en bok i sängen är inte att tänka på med tanke på den klena sängbelysningen.

Spa-delen är fräsch men stundtals välbesökt och inte alls så rogivande som det antagligen var tänkt. Genomströmningen av gäster blir till slut ett irritationsmoment. Men efter en längre behandling får vi den ro i kroppen som vi förtjänar efter en dag i backen.

För de yngre gästerna krävs lite mer för att dra energin ur kroppen. Lösningen är Experium med sin vattenpark, några kilometer bort.

Men väl tillbaka på hotellet börjar motgångarna. Vi väljer bort schnitzlarna på tyrolerstället vid torget för att äta på ­hotellrestaurangen, franschaisekrogen Harrys. Visserligen hyfsat barnvänligt med en billig buffé för de yngre. För oss andra blir det en torr torskrygg som får stöttning av några söta rotfrukter. Vildsvinsfilén får godkänt och ryggbiffen som gästen själv får steka på en het sten gör succé hos de yngre gästerna. Servicen är usel.

När vi lägger oss på kvällen får vi sällskap av ljuden från hotellets nattklubb. I sängen blir det några plågsamma timmar, som följs av en kortare efterfest i ett intilliggande rum. Tröttare än vanligt äter vi oss igenom frukostbuffén. Kaffet är bryggt utanför filtret. Vi checkar ut.

 

Foto: Hotellpatrullen

Fakta. Hotel Bügelhof

Prisklass: Mellan. (Budget: 1 500 kronor. Mellan: 1 500– 2 000 kr. Lyx: över 2 000 kr.)

Rummen: Mysiga och väl­utrustade rum. Strykjärn, ­minibar, platt-tv, inget saknas i standardutrustningen. Sköna sängar. Litet men mycket fräscht badrum. Mycket lyhört.

Maten: Harrys ligger i hotellet och är även dess frukostmatsal. Habil restaurang, men med långsam och osäker service. Boende på hotellet har 15 procents rabatt. ­Bügelhof driver även tyrolerkrogen Sälenstugan och Restaurangen på torget, en familjerestaurang med lunchbuffé för barnen.

Service och atmosfär: Ett bra ställe för frusna skid­åkare, mottagandet i reception och spaavdelning är välkomnande, smidig in- och utcheckning. Trevlig stämning. Till skillnad från den stressade och förvirrade servicen på Harrys.

Utrymmen och aktiviteter: En fin spaavdelning med relax, bubbelpool, bastu och en minimal bassäng. En välbesökt nattklubb som håller öppet fem nätter i veckan fram till klockan två. Lindvallens stora skid­anläggning ligger runt hörnet.

Spa: Behandlingar från 25 minuter till 100 minuter, från 625 kronor till 1.525 kronor.

Tillgänglighet: Släpliften till backen går utanför entrén. Handikappanpassat.

Priser: Flytande efter tillgång och efterfrågan, dubbelrum för mellan 2.000 och 3.125 kr per natt under sportlovsveckorna.

Kontakt: Sälfjällstorget 1, Sälen, www.hotelbugelhof.se, tel: 0280-219 50, info@hotelbugelhof.se

 


Så överlever du om du går vilse på fjället – experten ger sina bästa tips.


 

Foto: Hotellpatrullen

Tott hotell: Militärisk ordning på trångt hotell

Betyg: 3

Tott hotell i Åre är det rationella valet för skidåkare som är ute efter praktiska rum i direkt anslutning till skidbacken.

Hotellet består av hundratals bostadsrättslägenheter som hyrs ut när ägarna själva inte bor där. Rummen är därför olika utrustade även om alla håller samma grundstandard och det är tydligt att ägarna är måna om sina attraktiva bostäder.

Informationen om hur vi ska bete oss som hotellgäster bär spår av -militärisk ordning och vilka sanktioner som kan vänta oss om vi inte följer de föreskrivna reglerna.

Under högsäsong är det trångt nere i frukostmatsalen och bestick och porslin kan tillfälligt ta slut. Den mest efterfrågade maten kan ta slut innan ny hinner fram.

Samma trängsel inträffar på -eftermiddagen när alla kommer tillbaka från backen och ska passa på att besöka Tott spa. Nedervåningen har två bubbelpooler, en ”isvak” med kallt vatten, en simbassäng och naturligtvis bastu. Det påminner mer om ett badhus än ett spa. Den orientaliskt inredda relaxavdelningen ligger som tur är avskild på våningen ovanför simhallen och här finns också ett välutrustat gym för den som inte fått nog av fysisk aktivitet i skidbacken.

Den största överraskningen fick Hotellpatrullen av de fina kökskonsterna.

Vi åt en utsökt middag med renfilé, brysselkål och morotspuré. Till efterrätt serverades saffranspannkaka inspirerat av systerhotellet Tott hotell i Visby. Vi prövade också -dagens fisk som var marulk och efter det en efterrätt med varma hjortron.

 

Foto: Hotellpatrullen

Fakta. Tott hotell

Prisklass: Mellan. (Budget: 1.500 kronor. Mellan: 1.500–2.000 kronor. Lyx: över 2.000 kronor.)

Rummen: Välutrustade mini­lägenheter som har allt för ett enkelt självhushåll. Utsikt över Åreskutan (pristillägg).

Maten: Bra à la carte mat. På kvällstid finns en budgetmeny med pizza (från 75 kronor). Prisvärd lunch för 125 kronor.

Service och atmosfär: Ordnings­regler överallt. På hotellet finns till och med en störningsjour som rycker ut om det är stojigt efter klockan 23. Den som stör debiteras 3.000 kr i extra avgift. Knäpptyst på kvällen när vi bodde där. Fri wifi.

Utrymmen och aktiviteter: Bra restaurang (särskilt kvällstid). Skidliften utanför dörren med tillgång till Åres hela skidsystem.

Spa: Behandlingar från 1.250 kronor för 65 minuter upp till 2.595 kronor för 140 minuter. Badanläggningen är öppen mellan 06.00 och 21.00. Barn under 13 år måste ha en vuxen med sig, och är välkomna alla tider.

Tillgänglighet: Hotellet är inte ­handikappanpassat. Dock finns några rum som fungerar för gäster med lättare rörelsehinder.

Pris: Dubbelrum vinter­säsongen 2014/2015 kostar mellan 900 och 2 900 kr kronor per dygn (beroende på storlek och tid). Frukost och entré till spa ingår.

Kontakt: Tottvägen 111, 830 13 Åre,  tel: 0647-150 00, www.totthotell.se/are, info.are@totthotell.se

 


Fler hotelltips? Här hittar du Hotellpatrullens recensioner. 

Fakta. Resa hit

Tåg till Vemdalen finns från både Malmö och Stockholm från 500 kronor och uppåt. Tåg till Åre kostar från cirka 400 kronor enkel resa. Buss till Vemdalen och Tänndalen kostar cirka 500 kronor enkel resa från Stockholm. Buss till Sälen kostar cirka 800 kronor från Malmö och runt 500 kronor från Stockholm. Buss till Åre från Stockholm finns från cirka 300 kronor enkel resa.