Norge

Norskt i världsklass

Bild 1 av 5
Den vackra Sognefjorden är drygt 20 mil lång. Foto: Robert Harding / Alamy
Grenen Nærøyfjorden är tillsammans med Geirangerfjorden listade som världsarv. Foto: Mats Carlbom
Katie Elberfeld från USA har velat se fjordarna sedan hon skrev om författaren Sigrid Undset i skolan. Hon är inte besviken. Foto: Mats Carlbom
Fretheim hotell är det äldsta och tjusigaste i lilla staden Flåm. Vill man inte kosta på sig ett rum kan man i alla fall äta i matsalen. Foto: Mats Carlbom
Den mäktiga Kjosfossen, med en fallhöjd på 225 meter, är en av Norges främsta turistattraktioner. Foto: Mats Carlbom
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Resfakta Sognefjorden

Resa dit: Fjordtours (www.fjordtours.com) anordnar resan ”Sognefjorden in a nutshell” från Bergen för drygt 1.300 svenska kronor per person, inklusive båtresa, Flåmsbanen upp på fjället och tåg tillbaka till Bergen. Om det bara är Flåmsbanen man vill uppleva kan man ta tåg till Myrdal från Oslo eller Bergen, och där ta Flåmsbanen.

Bo:

Vandrarhem: Från cirka 230 svenska kronor per person för säng, 530 kr för dubbelrum utan bad. Cirka 70 svenska kronor per person tillkommer för sängkläder om man inte har med egna.

Flåmsbrygga: Cirka 1.200 kr för dubbelrum med frukost. Alla rum har balkong med utsikt över fjorden.

Fretheim Hotell: Anrikt hotell som byggts ut och moder­niserats. Priser: Från cirka 900 svenska kronor per person för ett dubbelrum, till 5.000 kr för en svit. Per person, alltså. Men då ingår ju frukost.

Norge är ett av de fem länder vi svenskar helst besöker. Ska du till vårt grannland i sommar så missa inte fjordarna och Bergen. Världsarven är så pittoreska och storslagna att de tar andan ur en.

Norge är ett av de fem länder vi svenskar helst besöker. Ska du till vårt grannland i sommar så missa inte fjordarna och Bergen. Världsarven är så pittoreska och storslagna att de tar andan ur en.

National Geographic har valt fjordlandskapet i västra Norge till det mest oförstörda världsarvet på vår jord. Som det enda av 94 bedömda världsarv fick detta betyget ”autentiskt, oförstört och kommer sannolikt att så förbli”.

Två fjordar står på världsarvs­listan: Geirangerfjord och Nærøy­fjorden, den senare en gren på Sogne­fjorden norr om Bergen.

Annons:

DN Resor åkte dit för att se om det verkligen är så bra.

– Fantastiskt, säger Katie Elber­feld från Georgia i USA. Jag är mållös. Detta infriar alla mina förväntningar.

Vi åker mellan fjällväggarna på fjordfartyget ”Solundir” och tittar fascinerat på vatten­fallen, de små gårdarna högt uppe på fjällen – hur kommer man dit? – bergsväggarna, de snöklädda topparna.

På båtdäcket står turisterna från USA, Tyskland, Spanien, Indien, Kina – hela världen – med mobilkameror, digitalkameror och en och annan filmkamera.

Katie Elberfeld har i många år drömt om att komma till Norge, ända sedan hon gick i skolan och skrev ett specialarbete om norska författaren Sigrid Undset.

Men var är svenskarna?

Under vår resa längs den vackra turistvägen Bergen–Sognefjorden –Flåm–Bergen möter vi inte en enda svensk, hör inte ett ord svenska. Men många andra språk.

Vi bor alltså nästgårds med en av världens vackraste platser men åker inte dit.

Den mest sannolika förklaringen: Det är dyrt. Men med lite planering kan man fixa det.

”Sognefjorden in a nutshell” har blivit ett vinnande koncept som ökat turismen i det världsarvsklassade fjordområdet. För drygt en tusenlapp får man den sex timmar långa båtresan från Bergen, in i världens längsta (drygt 20 mil långa) fjord: Sognefjorden.

Via en av dess bifjordar, Aurlandsfjorden, kommer man till slut till den lilla fjordbyn Flåm, som normalt har 450 invånare.

Men under högsäsong är det mer. Personalen i restaurangerna förstår oss inte, förstår knappt norska heller – de vi träffar kommer från Polen eller Island och sommarjobbar här.

Det gör nog kökspersonalen också, att döma av den smaklösa maten, som dessutom är alldeles för dyr. Kebab i pitabröd för 120 kronor, någon?

Men här finns också mikrobryggeriet Ægir med egen pub och försäljning av sitt kvalitetsöl.

Meningarna var delade i sällskapet runt bordet på kvällen huru­vida puben med sina vikingar i trä och kohudar var en smaklös turistfälla eller helt okej – eftersom ölet var gott.

I övrigt kan man i Flåm gå på vandringar och shoppa souvenirer eller kläder i de tre konkurrerande butikerna, varav en också har fabriksutförsäljning.

Flåms stora attraktion är dock Flåmsbanan, en järnväg upp till fjällstationen Myrdal.

Redan en kort stund efter avfarten blir utsikten bedövande över dalen med floder och snöklädda fjälltoppar. En konduktör har tipsat oss om att sitta på högra sidan, och det är ett bra råd; det mesta utspelar sig där.

Ett tjut av hänförelse stiger från den spanska turistgruppen i vår vagn när vi lämnar en tunnel och plötsligt ser den mäktiga Kjos­fossen kasta sig ner från fjället som ett Norges svar på Niagara.

Tåget stannar vid en åskådarplattform och vi går av. Fram med kamerorna, fast alla vet att ingen bild kan göra upplevelsen rättvisa.

Plötsligt hörs norska folktoner från fjället – och så ett nytt tjut av hänförelse när en kvinna i fotsid klänning uppenbarar sig på en klippa och dansar för oss turister. Det är vackert och storslaget och nästan – men bara nästan – lite för mycket.

Resan tar en timme till lilla fjällstationen Myrdal, där man hoppar på tåget tillbaka till Bergen.

Passa på och njut. Utsikten här är inte så pjåkig den heller.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Valresultat500
Grafik:Johan Andersson

 Siffror från hela Sverige. Från riksdag till valkrets. 115  37 tweets  72 rekommendationer  6 rekommendationer

HorbyPUFF500
Foto:Anders Hansson

 Största tappet. Inte ens kommunalrådet (M) röstade på egna partiet. 27  17 tweets  10 rekommendationer  0 rekommendationer

 Isabella Pettersson är Fis förstanamn i Stockholm. Partiet har ingen budget. 114  20 tweets  94 rekommendationer  0 rekommendationer

Isabella Pettersson
Foto:FI

 DN:s Viktor Barth-Kron. Men SD:s etablering i regionen blir det bestående intrycket.

 Alliansen styr Stockholms landsting. SD blir vågmästare. 145  39 tweets  106 rekommendationer  0 rekommendationer

 S får svårt styra Stockholm. Stora knäckfrågor. 14  5 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
mediepuff
Foto:Meli Petersson Ellafi​, Alamy, TT

 Så skriver utländska medier. Svenska valet får mycket utrymme. 178  17 tweets  161 rekommendationer  0 rekommendationer

reinfeldt3-144
Foto:Lotta Härdelin

 Som M-ledare. ”Mycket beror ju på åt vilket håll Moderaterna utvecklas nu.” 128  10 tweets  117 rekommendationer  1 rekommendationer

 Fortsätter förhandla med MP. Stefan Löfven ska föra samtal med V. 17  4 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

 För S-samarbete. Centern-toppar öppnar. 50  6 tweets  44 rekommendationer  0 rekommendationer

Lofven144
Foto:TT

 Karriärcoachen tipsar. Ministrarna behöver nya jobb. 248  22 tweets  224 rekommendationer  2 rekommendationer

 Så stor blir fallskärmen. För Reinfeldt och sällskap. 243  22 tweets  221 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
akesson500
Foto:Magnus Hallgren

 Därför gick partiet framåt. ”Vi har inte nått ut till de här människorna.” 316  28 tweets  287 rekommendationer  1 rekommendationer

  Statsvetaren Ulf Bjereld: Att Reinfeldt avgick under valnatten underlättar inte för Löfven. 190  29 tweets  161 rekommendationer  0 rekommendationer

bjereld144
Foto:TT

 Väljarna som bytte sida. Partierna som tappade väljare till SD. 810  14 tweets  791 rekommendationer  5 rekommendationer

 Här fick de 30 procent. På sju ställen får SD ingen representation. 155  35 tweets  116 rekommendationer  4 rekommendationer

sd144
Foto:Magnus Hallgren

 Kristina Lindquist: Läget kan närmast jämföras med Front nationals framgångar i Frankrike. 3743  160 tweets  3578 rekommendationer  5 rekommendationer

Iphone144
Foto:Ap

 4 miljoner lurar på ett dygn. Ingen hejd på intresset när Apple öppnade för beställningar. 15  4 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

 Vad vet du om Apple? Dags för quiz! 25  5 tweets  20 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: