Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Säpo vill att ministrar ska kunna skyddas av en ensam livvakt

Statsminister Stefan Löfven (S). I bakgrunden ses Löfvens livvakter.
Statsminister Stefan Löfven (S). I bakgrunden ses Löfvens livvakter. Foto: Christine Olsson / TT

Säkerhetspolisen vill fortsätta att låta ministrar och andra personer i statsledningen ofta skyddas av bara en ensam livvakt - trots att livvakterna som krävt att ensamarbetet förbjuds även pekar på ökade risker för de personer de är satta att skydda.

DN avslöjade på torsdagen att huvudskyddsombudet för det hundratal livvakter som ska skydda den centrala statsledningen - regeringen, riksdag och kungahuset - kräver att ensamarbete förbjuds. Frågan ska nu avgöras av förvaltningsrätten i Stockholm sedan Arbetsmiljöverket sagt nej till livvakternas begäran.

I handlingarna pekar livvakternas skyddsombud att skyddspersonernas säkerhet kan påverkas negativt om en livvakt är ensam. Men det håller inte ledningen för Säpo med om.

– Om det som tidigare alltid skulle vara två personer skulle det vara förutsägbart för en eventuell angripare, säger Susanna Trehörning.

Men hur ska en livvakt som är ensam kunna skydda till exempel en minister som utsätts för fysiskt våld? Behövs inte en livvakt för att ta hand om en eventuell angripare och en annan för att föra ministern i säkerhet?

– Vi väljer typ av metod utifrån funktionsvärdet på personen vi skyddar, utifrån vilken hotbild som finns och hur sårbarheterna ser ut. Utifrån det anpassar vi skyddet. Finns det en påtaglig risk för fysiskt våld så använder vi inte den metoden.

Om förvaltningsrätten eller Arbetsmiljöverket - som nyligen begärt att få ompröva ärendet - förbjuder ensamarbete skulle det få stora konsekvenser för Säpos budget för personskyddet som för första gången sedan 2004 minskade under 2015 som andel av Säpos totala budget - från 44 procent 2014 till 38 procent i fjol, enligt myndighetens årsrapport som presenterades på torsdagen.

– Jag tycker att det är bra att det kommer ett avgörande nu. Den dagen som vi får ett annat beslut måste vi titta på ett sådant beslut och hur vi i så fall får anpassa vår verksamhet till det, säger Susanna Trehörning.

Förklaringen till den minskade kostnaden är att inga nya livvakter rekryterades under valåret 2014, vilket sänkte kostnaderna 2015. Säpos livvakter är attraktiva på den privata arbetsmarknaden.

– De är oerhört duktiga och får en jättefinfin utbildning hos oss som är attraktiv på den privata marknaden. Vi tycker att det är positivt om de vill gå vidare. Men vi har också livvakter som kommer tillbaka, säger Susanna Trehörning.

Hon förnekar att Säpos personskydd skulle ha rekryteringsproblem.

– Vi får väldigt många sökande, men vi ställer väldigt höga krav på våra livvakter. De måste både fysiskt och psykiskt klara arbetet. Vi kommer bara att ta ut dem som vi absolut tror kommer att klara det.

Bakgrund. Livvaktskyddet

När statsminister Olof Palme mördades 1986 och utrikesminister Anna Lindh knivhöggs till döds 2003 saknade de livvakter. Sedan dessa händelser har livvaktsskyddet byggts ut. I 2014 års penningvärde har kostnaderna för personskyddet ökat från 203 miljoner kronor 2004 till 502 miljoner kronor 2014. Under 2015 sjönk dock andelen av Säpos kostnader till 38 procent jämfört med från 44 procent valåret 2014. DN