Skön konst i rannsakningens tid

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Petersplatsen i centrum

Resa dit: Månader i förväg kan det finnas bra priser med SAS, Norwegian och Ryanair, men närmare inpå kommer man knappast under 3 000 kronor.

Bo: Att bo på gångavstånd från Petersplatsen är praktiskt. Men glöm det, om du inte bokar långt i förväg. Hotellsajter som reseguiden.se och hotels.com är bra. Ett test en vecka före påsk gav fyrstjärniga Atlante Star Hotel för 1 400 kronor natten för två, med utsikt mot Peterskyrkan, men då har man tur.

Äta: Italienarna lagar god mat och att hitta matställen i Rom är inte svårt. Men sök dem inte närmast Petersplatsen, och gärna på smågator. Se upp med bröd och aptitretare som ställs fram utan att fråga. Kunden tror att det ingår men avsikten är att föra upp det på notan som kan bli dyr.

Att göra: Rom är året runt ett kristet resmål. Under påsken strålar pilgrimer från hela världen samman. Normalt är det avskräckande med för mycket folk.

Men här är det den världsvida kristna gemenskapen som kokas ned till ett starkt koncentrat med Petersplatsen i centrum, och då blir det intressant.

Info

Vatikanens hemsida: vatican.va

Roms hemsida: rome.info

Turistinfo på svenska: italiantouristoffice.se förmedlar biljetter till kyrkliga evenemang.

Bild 1 av 2
Utsmyckningen av kupolen i Peterskyrkan blev Michelangelos sista verk... Foto: Peter Hanneberg
...Statyn ”Pietà” från 1499 var hans första. Foto: Alamy

"Rom" Tusentals pilgrimer trängs på Petersplatsen när påven Benedictus XVI håller sitt traditionella påsktal. I Peterskyrkan brevid finns Michelangelos fantastiska verk.

Tusentals pilgrimer trängs på Petersplatsen när påven Benedictus XVI håller sitt traditionella påsktal. I Peterskyrkan brevid finns Michelangelos fantastiska verk.

Över Vatikanstaten vilar en gloria som endast Jerusalem kan konkurrera med. Den härskar över hela Rom, för här har Kristi vikarie rört vid varje sten.

Det var påvedömet som byggde upp den eviga staden efter romarrikets fall och barbarernas plundringar på 400-talet. Kyrkan var den enda institutionen som ännu stod upprätt och påven den ende värd titeln kejsare.

Annons:

En påsksöndag ettusensexhundra år senare står jag på Petersplatsen mitt i Berninis ellips, pompöst kantad av kolonner. Från taken blickar 140 fläckfria vita statyer av martyrer och andra helgon uppfordrande ned, på det att jag må känna skuld för all världens olyckor.

Jag trängs på den heliga piazzan med hundratusen moderna pilgrimer. Vi är här för att lyssna på påvens traditionella påsktal. En brasiliansk, en spansk, till och med en svensk flagga vajar ur folkhavet.

Så skrider den 265:e biskopen av Rom, Benedictus XVI, ut på marmorbalustraden till kristenhetens största kyrka och håller ett förutsägbart tal om frid i själen och fred på jorden. Vi lyssnar och glömmer tillfälligt listan över historiska och moderna övergrepp från hans apostlar. I dag är påskdagen, då han tar hela världen i sin famn.

Över och bakom Benedictus välver sig Peterskyrkan. Vi hisnar inför storleken på helgedomen och mest av allt Michelangelos kupol. Högst uppe och närmast himlen skyddar den likt en ornamenterad jättehjälm Guds utsände.

Vi har kommit till Rom för att i katolicismens navel uppleva det religiösa firandet av påskhögtiden. Och samtidigt för att uppleva högrenässansens storslagna konst och arkitektur, den som i dag utgör scenen och rekvisitan för detta grandiosa påskaspel. De två skapar tillsammans en upplevelse klart värd en resa.

Dåtidens påvar hade en direktlinje till de största konstnärerna och beställde konst och arkitektur som skulle utstråla makt, helst i carraramarmor. På så sätt förde påven över symbolerna för kejsarens makt till sitt eget kungadöme, sedermera Vatikanstaten.

Vi är stora beundrare av Michelangelo. Den gudomliga kupolen, som kröner Peterskyrkan blev hans sista skapelse. Strax innanför Heliga porten sitter Maria sörjande med sin döde son Jesus i sina armar. ”Pietà” var den 24-årige Michelangelos första storverk, färdigsnidat i marmor 1499. Kupolen och Pietà, Mästarens första och sista odödliga verk kan alltså avnjutas i samma kyrka!

Utan att veta det då, hade han 65 år av konstnärliga stordåd framför sig efter Pietà. Under hela denna period skulle det också byggas på Peterskyrkan. Och nästan lika lång tid skulle bygget fortgå efter Michelangelos död 1564, innan kyrkan äntligen kunde invigas 1626. Så kort är ett liv, även för en människa med gudomlig begåvning.

Men konsten består och mästerverken är odödliga. Mer än ett halvt millennium efter Pietà låter vi oss hänföras av perfektionen i statygruppens detaljer. Den dödes bukmuskler, revben, fingrar, moderns sorgsna anlete, veckbildningen i hennes kläder. Jungfru Maria utstrålar maktlös uppgivenhet. Alla vet att den kommer att förvandlas till uppvaknande och glädje för att slutligen toppas av himmelsfärden.

Det är väl det påskhögtiden handlar om. Att rannsaka sig själv, lite i alla fall, för att strax lysa upp igen och se framtiden an. Katolicismen iscensätter välregisserat möjligheterna till ett ljust liv både före och efter. Och det finns knappast någon plats där man får uppleva det tydligare än i Rom.

0 . Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Finansinspekationen-Martin-Andersson-500
Foto:TT

 ”Unikt läge.” Finansinspektionens chef vill se sänkning av ränteavdrag. 33  12 tweets  20 rekommendationer  1 rekommendationer

 DN:s Birgitta Forsberg: Blöjföretaget SCA:s toppchefer pysslas om som halvgudar. 60  25 tweets  34 rekommendationer  1 rekommendationer

kungsorn144
Foto:TT

 Habo utanför Jönköping. Jägaren anade oråd när hunden plötsligt tystnade. Hittade den död.

Annons:
sorenstam144
Foto:Bildbyrån

 ”En toppenjulklapp.” Annika Sörenstam är förvånad över att hon är före Stenmark på 150-listan.

 Häng med i nedräkningen. Klockan 16 presenteras nummer 3. 1413  46 tweets  1366 rekommendationer  1 rekommendationer

Alliansen-Lofven-500
Foto:TT

 Enligt uppgifter till SVT. Regeringen och Alliansen i förhandlingar. 1008  87 tweets  916 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: