Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Söderköpings brunn: Traditionellt och vänligt i Söderköping

Rummen är enkla men funktionella.
Rummen är enkla men funktionella. Foto: Hotellpatrullen

Hotellpatrullen. 

Söderköpings brunn
3

Prisnivå:

Mellan. (Budget under 1.500 kr, mellan 1.500–2.000 kr och lyx över 2.000 kr).

Rummen:

Enkla, men funktionella. Sobert, ljusgrå väggar utan tavlor. Små, enkla badrum. Charmigare i den äldre delen av hotellet.

Maten:

Vällagad mat bestående av mycket traditionella rätter. Tyvärr saknas uppgifter på om maten är närproducerad och ekologisk. Frukosten håller god klass.

Kostnad:

Dubbelrum med frukost 1.900 kronor per natt. Paket: Brunnsweekend med middag och eftermiddagskaffe 2 950 kronor för två. Romantikweekend för två kostar 4.050 kronor.

Service och atmosfär:

Proffsig personal i receptionen, som annars framstår som lite rörig, med försäljning och information om vart annat. Fin atmosfär i de delar som är bevarade från 1800-talet. Mindre charmigt i delarna från 1970-talet med skyltar och inredningsdetaljer som för tankarna till institutioner snarare än mysiga hotell.

Utrymmen och aktiviteter:

Gott om utrymmen och plats för konferenser. Spaavdelning samt en swimmingpool utomhus.

Tillgänglighet:

Handikappanpassat.

Adress:

Skönbergagatan 35, 614 30 Söderköping, tel. 0121-109 00, info@sbrunn.se, www.soderkopingsbrunn.se

Filmen ”Madicken” efter Astrid Lindgrens bok spelades in i Söderköping och staden ser på sina håll lika idyllisk ut. Hotellet Söderköpings brunn, vid kanalen mitt i staden, vittnar också det om ett välmående borgerskap på 1800-talet. Här finns en enorm punschveranda, ett lusthus, flera matsalar och oljemålningar som föreställer framstående herrar, aktiva under den tiden. Dr. Böttiger tittar på oss från porträttet i matsalen med vattniga ögon och handen innanför västen, precis som Napoleon. Och det var också närmast militärisk disciplin han utsatte gästerna för på brunnen; dagen inleddes klockan halv fem på morgon med ett lavemang av kallvatten. Därefter följde flera bad, några iskalla. Ve, den som råkade slumra till. I brunnsreglerna stod nämligen: ”Där någon brunnsgäst skulle beträdas med att sova middag utan intendentens tillstånd, så ska han sakfällas till 6 runstyckens böter”.

Dagens badgäster ligger lojt och trängs i en het jacuzzi framåt eftermiddagen. Många kommer till hotellet för att få behandlingar, andra passar på att slumra till i vilstolarna eller koppla av med ett vinglas i handen i det som vi moderna människor nu döpt om till spa. Det ligger i den påbyggnad från slutet av 1970-talet som utgör den mindre charmiga delen av hotellet.

Söderköpings brunn har 102 rum och lockar många besökare under en helg, flera från storasyster Norrköping, bara någon mil därifrån. Det är en lång, pratsam kö till det som kallas ”eftermiddagskaffe” (och inte det allt vanligare ”afternoon tea”). Middagen serveras på vita dukar av chosefria servitörer i vita serveringsjackor. Här verkar tiden ha stått stilla. Inte ett ord om crossover, molekylärt eller närproducerat. Fram dukas en traditionell middag bestående av en svensk klassiker med toast Skagen, lax och löjrom följt av oxfilé och glass med hjortron, vällagat och välsmakande. Om det nu inte är en resa tillbaka till brunnslivet på 1800-talet att besöka Söderköpings brunn, så är det i alla fall en resa till småstads-Sverige – traditionellt och vänligt.