Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Storsätra Fjällhotell: Rymligt och gemytligt

Storsätra fjällhotell.
Storsätra fjällhotell.

Hotellpatrullen. Efter ett gråblött Stockholm är det rena vinterdrömmen att köra sparkstötting på vit snö och osaltade, glesttrafikerade vägar. Storsätra fjällhotell har den mycket goda smaken att ha sparkstöttingar för utlåning.

Fakta. Avspänd fjällstämning
5

Prisnivå: Lyx. (Budget upp till 1.500 kr, mellan 1.500–2.000 kr, lyx över 2.000 kr)

Rummen: Enkla men stora och funktionella. Perfekt anpassade till en fjällvistelse där mycket överdragskläder och utrustning förekommer. Här finns tv och en liten soffgrupp och, framför allt, ett eget torkskåp i hallen.

Maten: Höga ambitioner utan att gå över gränsen. Klassiska rätter som håller hög nivå och lokalproducerat där det går. Vinerna presenteras bra. Hembakat bröd, riktig äggröra och hemgjorda sylter till frukost är uppskattat.

Utrymmen och aktiviteter: Gemensamma utrymmen finns i loungen, ett vilsamt rum i anknytning till matsalen. Där finns också låneböcker och spel. Kaffe framdukat på eftermiddagen. Relax-anläggning med badtunna utomhus. Och sparkstöttingar att låna förstås. Hotellet ligger längs vägen nedanför de högsta fjällen.

Mängder av skidspår finns i omgivningarna.

Service och atmosfär: Vänlig personal som fixar det mesta på ett glatt och mycket effektivt sätt.

Kostnad: Under vintern erbjuds enbart boende med helpension. Pris från 1.315 kronor per person i dubbelrum. Lägre pris per dygn vid längre vistelse. 200 kronor per dygn i tillägg för enkelrum

Tillgänglighet: Fyra trappsteg upp till restaurangen. Transporthiss finns. Hund tillåtet på vissa rum.

Kontakt: Storsätra Fjällhotell, Grövelsjöfjällen, 790 91 Idre. info@storsatra, www.storsatra.se

Badtunna eller pool utomhus är mer eller mindre hygienfaktor i fjällen. Så även här. Efter den kyliga sparkturen är det skönt att krypa ner i den varma tunnan. Storsätra öppnade 1939 och kallar sig Dalarnas första fjällhotell. Restaurangen och sällskapsdelen ligger i en tillbyggnad från 1950-talet. Arkitekt var Ralph Erskine som var en trogen gäst. Att sitta med en drink i loungen och låta blicken löpa över de rena linjerna i träväggarna med inslag av sten är ren njutning.

Här finns stämningen av ett äkta fjällhotell, åratals fjällturism sitter i de väggarna.

Gästerna är få och atmosfären gemytlig. Alla är lite lagom prydligt friluftsklädda och hälsar vänligt.

Foto: Ambitionsnivån är hög när det gäller vin och mat. Menyn är klassisk och råvarorna ofta lokalproducerade. Biffen är perfekt och matchas lika perfekt av rödvinet. Bearnaisesåsen har lagom sting av dragon och vinäger. Ganska snart efter desserten, en krämig creme brulée, töms matsalen. Alla går till sängs tidigt, trötta efter en dag i fjälluften och för att samla kraft inför nästa dags skidturer.

Rummen är stora med en liten soffgrupp, så vi slappar framför tv:n. Frukosten är i toppklass med hembakat bröd och hemgjord sylt.

Den som vill packar också matsäck till lunch. Sedan är det bara att ge sig ut i skidspåren.

Lövåsgården. Nära till spåren och trädgränsen

Sporthotellet i Idre. Bemötande i toppklass

Pernilla Wiberg Hotel. Bekvämt mitt i backen

Resa till Idre

Idre och Grövelsjön ligger längst upp i nordvästra Dalarna, nära gränsen till Norge. Enklast är att ta tåg till Mora, därifrån går buss 104 via Idre till Grövelsjön. Tur och retur från Stockholm och Malmö kostar cirka 1.000 kronor.