USA

Bland rockens ikoner och rariteter

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Museum på Rock and Roll Boulevard

The Rock and Roll Hall of fame and museum ligger på 1100 Rock and Roll Boulevard nere vid hamnen inte långt från Burke Lakefront airport.

Inträde för en vuxen kostar 22 dollar (runt 150 kronor), för barn mellan 9 och 12 kostar det 13 dollar (cirka 90 kronor).

Hemsida: rockhall.com

Resa hit: Flyg till Cleveland, med mellanlandning i New York, ligger just nu som billigast på runt 6500 kronor tur och retur.

Bild 1 av 3
The Rock and Roll Hall of fame and museum är ritat av den kinesisk-amerikanske arkitekten I M Pei. Foto: Andre Jenny
Peggy och Shelly från Detroit vilar ut efter en tur på museet. Foto: Kurt Mälarstedt
Gitarrer är ett vanligt inslag på Rock and Roll Hall of fame and museum. Foto: Joel Zatz

I går kom nyheten att Sverige får ett eget Music Hall of fame i Stockholm. DN Resor har besökt dess förebild, The Rock and Roll Hall of fame and museum i Cleveland i USA.

I går kom nyheten att Sverige får ett eget Music Hall of fame i Stockholm. DN Resor har besökt dess förebild, The Rock and Roll Hall of fame and museum i Cleveland i USA.

I skymningen inser man att det ligger något i det som den äldre damen i rock’n’roll-museets reception säger: Detta är en juvel i Cleve­lands krona. Den väldiga tetran i glas vid Lake Eries strand glittrar upplyst inifrån mot den mörknande himlen. Geometrin fullbordas av ett högre fyrkantigt torn på sjösidan förbundet med en stor rund betongkropp som reser sig på en pelare i bassängen intill.

Det har gått sjutton år sedan museet, som också hyser rockmusikens Hall of fame, invigdes i denna skapelse av den kinesisk-amerikanske arkitekten I M Pei, känd för en lång rad andra lika dramatiskt geometriska byggnader över hela världen, däribland den nya Louvren i Paris. Pei är född 1917 och kunde själv inte mycket om rock när han fick uppdraget, men han lärde sig under resans gång. Framför allt ville han i sitt verk återge något av det som han uppfattade som det viktigaste i musiken: energin.

Annons:

Dessutom: Förutom rockens energi speglar byggnaden både musikformens öppenhet och dess slutna hemligheter, både råa rytmer och lyrisk subtilitet. Man går genom mörka rum och glider på rulltrappor upp genom tetrans öppna rymd. Det är ett äventyr, som riktigt bra rockmusik.

Själva utställningen då?

Massor av gitarrer, däribland sådana som tillhört Leadbelly, Duane Allman och Robbie Robertson, och fantasieggande föremål och dokument som John Lennons pass och Sgt Pepper-uniform, Buddy Hollys high school-betyg, den rosa skjorta som Elvis Presley bar i ”King Creole” (1958), mer eller mindre slutgiltiga texter till klassiska rocklåtar, Bruce Springsteens Corvette och Janis Joplins Porsche.

Den pedagogiska ambitionen är hög. Influenser i tidigare amerikansk musik listas noga och generöst. Robert Johnson, Bessie Smith, Louis Armstrong, Nat King Cole, gospel, country och mycket annat fick lämna bidrag till den brygd som skulle bli rock, det som skulle ersätta den mer oförargliga musik som dominerade den amerikanska musikscenen en bit in på 1950- talet.

Religiösa ledares och ängsliga politikers ofta hysteriska kritik mot den nya musikformen skildras i en omfattande och fascinerande del av utställningen innan vi får fördjupa oss i rockens specifika utveckling i ett antal nyckelstäder – som Liverpool, Detroit, San Francisco – och mer detaljerade exposéer om rockens allra största, som Beatles och Rolling Stones, Jimi Hendrix, The Doors, David Bowie, Michael Jackson och The Who.

Discjockeyn Alan Freed, som ofta ges äran av att ha myntat begreppet rock’n’roll, verkade under en stor del av sin karriär just i Cleveland och får stort utrymme i en egen avdelning av museet. En senare företeelse som hiphop behandlas utförligt i en avdelning med titeln ”Rapper’s Delight”.

Överallt kan man stanna vid interaktiva stationer och lyssna i hörlurar på sina favoriter eller spåra vilka som påverkat vilka inom rocken. Högst upp i byggnaden pågår alltid specialutställningar, just nu en om Grateful Dead.

På en stor granitrundel utanför museet vilar sig Peggy och Shelly från Detroit. De har köpt souvenirer med Springsteen-anknytning i butiken eftersom de kvällen innan varit på Springsteens konsert i staden men missat t-tröjorna.

Peggy och Shelly saknar egentligen bara en sak i museet – någonting om The Funk Brothers, de musiker som gjorde det möjligt för Motownstjärnorna att göra Detroit-soundet till vad det var. I övrigt ger de detta Rock and Roll Hall of fame and museum klart godkänt.

Och visst är etablissemanget väl värt ett besök, till och med en omväg. Det har numera en halv miljon besökare om året och det har aktivt bidragit till att göra Cleveland till ett attraktivt resmål. För några decennier sedan tävlade staden med Buffalo, NY, om att vara den mest nedgångna och tristaste staden i landet. Nu har Cleveland inte bara rockmuseet utan också andra juveler i sin krona, till exempel den nya baseballarenan Jacob’s Field, flera nyrenoverade klassiska teatrar och ett utmärkt konstmuseum.

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

Catharina-Elmsater-Svard-500
Foto:TT

 Jakt på Fredrik Reinfeldts efterträdare. Ett namn dyker upp gång på gång.

billstrom244
Foto:Paul Hansen

 På Facebook. Både Fi och SD är extrema och måste bekämpas, skriver migrationsminister Billström (M). 947  47 tweets  898 rekommendationer  2 rekommendationer

 Nu börjar arbetet. Då kan det bli klart med statsministern. 13  2 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

 Det gäller för nyval. Statsvetaren tveksam, men S står inför utmaningar. 75  9 tweets  66 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sedan V fått kalla handen. Facken sluter upp bakom Löfven. 83  3 tweets  80 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kaos hotar.” Tyska medier siar om svensk blockpolitik. 176  27 tweets  149 rekommendationer  0 rekommendationer

 Misslyckad design. Colombianska cykellagets tävlingsdräkter har vållat en Twitterstorm. 101  7 tweets  94 rekommendationer  0 rekommendationer

cykeldrakt244
Skärmdump: Twitter
Annons:
chokladboll144
Foto:TT

 ”Har nolltolerans.” Tv-kockens krog serverade ”negerboll i fin gammal ljusstake med mörk kvinna”. 34  3 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Tre månaders fängelse. Man stoppade in sin penis i brevinkastet hos kvinna.

malmo-6-500
Foto:AOP, AP

 Johan Esks: 13 år av kval och elände. På tisdagen var svensk fotboll tillbaka.

 ”Nu vet vi vad det handlar om.” Malmö FF föll efter sent avgörande.

 DN rapporterade direkt. Så var Malmös Champions League-debut. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Uefa straffar Malmö. Upprepade förseelser kan ge stängd läktare. 7  3 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Efter i kamp om tredje plats. Så gick det i tisdagens övriga matcher i Champions League.

olympiakos-144
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: