Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Resor

Vegan inte längre alternativt

Lucky Leek är en av Berlins nya veganska restauranger – omnämnd i Guide Michelin.
Lucky Leek är en av Berlins nya veganska restauranger – omnämnd i Guide Michelin. Foto: Jan Lewenhagen

Potatissoppan är inte vilken potatissoppa som helst, de inbakade champinjonerna piffar upp den ytterligare och mitt sällskap är lika nöjd med sin sellerisashimi.

Veganrestaurangen Lucky Leek i Berlin är omnämnd i Guide Michelin och vi börjar förstå varför.

Inredningen är sober med bruna paneler, för att inte säga lite tråkig, och det är inte mycket alternativ-kultur över ”lyckliga löken”. Det stadiet har flera gröna restauranger passerat för länge sedan. Vi väntar på huvudrätten – ravioli fyllda med kastanjeröra, risottotryffel och belugalinser för den ene av oss, fylld paprika med en massa annat gott för den andre.

Runt tio procent av den tyska befolkningen har slutat äta kött vid det här laget. De flesta av dem är vegetarianer, runt en miljon har tagit steget fullt ut, de är veganer och äter bara det som kommer från växtriket.

För 20 år sedan öppnade den första veganrestaurangen i Berlin, typiskt nog i det alternativa Kreuzberg. Den som i dag laddar ned appen Berlin Vegan-guide hittar tips på mer än 300 gröna restauranger, bistroer och kaféer.

Lucky Leek öppnade för fem år sedan med Josita Hartanto som kökschef och hennes kokböcker säljs vid bardisken.

Den ligger på Kollwitzstrasse som löper brett genom den kanske mest gentrifierade delen av Prenzlauer Berg.

Med ett leende på läpparna ber vi om notan efter att ha njutit av huvudrätterna, efterrätt är inte att tänka på. Det förmår vi inte.

Vi betalar tillsammans drygt 60 euro (600 kronor) för maten samt ett glas vitt vin respektive en färsköl. Det är dyrt med Berlin-mått mätt.

På vägen till tunnelbanan konstaterar vi att när något är väldigt gott behöver man inte äta så mycket. Den gröna mättnaden är dessutom lätt att bära.

Cookies Cream har namn om sig att

Cookies Cream har namn om sig att vara kändistätt. Det ligger på fem-stjärniga Westin Grand Hotels bakgård nära Unter den Linden och man passerar soptunnorna, tvättkorgarna och personalens cyklar på vägen till entrén. Väl inne möter de nyanlända ett konstverk dominerat av ett enda ord – ”ficken” (knulla). Behrenstrasse 55

Chipps ligger i den lite nobla delen av Mitte, mellan det tyska utrikesdepartementet och Gendarmenmarkt. Här serverar man frukost, lunch och middag. Politiken är pragmatisk. Den som vill ha äggröra, lite bacon eller korv får det. Jägerstrasse 35

Kopps ligger också i Mitte, restaurangen är inrymd på gatuplanet i ett typiskt östtyskt ”plattenbau” från kommunisttiden. Kopps är känt för sina gröna bruncher på lördagar och söndagar, de serveras ända fram till 16-tiden. Linienstrasse 94