Från västfronten intet nytt

Spelmässan i Los Angeles bjöd på hisnande grafiska uppvisningar, efterlängtade uppföljare och älskade karaktärer.

Foto: Thomas Wiborgh Spelmässan i Los Angeles bjöd på hisnande grafiska uppvisningar, efterlängtade uppföljare och älskade karaktärer.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Nya spelmaskiner presenteras

• Electronic entertainment expo – eller EEE eller E3 – är en årligen återkommande branschmässa i Los Angeles sedan 1995. Årets mässa gick av stapeln den 5–7 juni.

• En viktig del av mässan är presentationer och demonstrationer av nya och kommande spelmaskiner. Startåret 1995 presenterades Sonys Playstation, Segas Saturn, Nintendos Virtual boy och 64, samt SNK:s Neo-geo cd.

• Några efterlängtade spel som diskuterades på årets mässa: ”Xcom: enemy unknown”, ”The Elder scrolls online”, ”Crysis 3”, ”Simcity”, Company of heroes 2”, ”Dishonored”, ”Planetside 2” och ”Hitman: Absolution”.

"Los Angeles" Årets upplaga av spelvärldens viktigaste mässa Electronic entertainment expo avslutades i torsdags. DN:s Thomas Wiborgh sökte framtiden i Los Angeles.

Årets upplaga av spelvärldens viktigaste mässa Electronic entertainment expo avslutades i torsdags. DN:s Thomas Wiborgh sökte framtiden i Los Angeles.

Det var året då allt skulle avslöjas.

2012 års upplaga av världens största spelmässa hade på förhand utmålats som en pånyttfödelse, en vändpunkt, det perfekta tillfället att äntligen ömsa skinn och byta ut både Xbox 360 och Playstation 3 mot helt nya maskiner. Kanske skulle de stå där på scen, i all sin förmodat högblanka prakt. Möjligen skulle själva hårdvaran dröja, men i stället representeras av korta, fantasieggande filmklipp.

Annons:

Vi kunde hur som helst vänta oss en första, världsexklusiv glimt av framtiden.

Men inget av detta inträffade, och årets E3-slogan ”Innovation un­veiled” kändes därmed närmast genant. För även om det fanns gott om hisnande grafiska uppvisningar, efterlängtade uppföljare och älskade karaktärer, så var 2012 sannerligen inte innovationernas stora år.

Det var på sätt och vis talande att Microsoft inledde sin presskonferens med rymdsagan ”Halo 4” och avslutade med krigsspektaklet ”Black ops II”. Massivt, kompetent och absolut underhållande, men också olidligt förutsägbart mot bakgrund av förväntningarna.

Sony var marginellt vassare genom att visa upp dels det oerhört lovande karaktärsdramat i zombieskrud som är ”The last of us”, dels avtäcka David Cages uppföljare till ”Heavy rain”. I ”Beyond: two souls” prioriterar han återigen historieberättande högre än klassisk spelmekanik, och har dessutom specialskrivit huvudrollen för indie­filmsälsklingen Ellen Page. Hennes ansikte har återskapats i minutiös detaljrikedom, och att döma av förhandsvisningen kan vi vänta oss intensiva, utdragna närbilder när hon kommunicerar med sin länk till livet efter detta.

Nintendo spelade inte så mycket på sin egen planhalva, som ett helt annat spel på en helt annan plan. Medan Microsoft och Sony slogs om samma 30-åriga publik fortsatte Kyotojätten att introducera nya leksaker för yngre spelare. Wii U, med sin läsplatteutformade extraskärm, har på gott och ont ungefär samma relation till Xbox 360 och Playstation 3 som Nintendo 3DS har till Iphone. Tekniskt sett må de vara likvärdiga, men det pärlband av lättsmält pastellunderhållning som levererades från scenen i Los Angeles kommer inte att förändra bilden av företaget som lekfullt, ofarligt och tydligt barncentrerat.

Nintendos väsensskilda inriktning hindrar dock inte vare sig Sony eller Microsoft från att försöka efterlikna, och därmed ta udden av, Wii U med hjälp av redan befintlig teknik. Det är ett sätt att motarbeta ännu ett Wii-scenario där Nintendo skapar en helt ny spelnisch och får ha den för sig själv under flera år.

Sony har sedan tidigare sitt cross play, där Playstation Vita kan användas som en skärm och handkontroll tillsammans med Playstation 3-spel. Microsoft introducerade i år konceptet smartglass, som med hjälp av en app förvandlar din läsplatta eller telefon till en extra skärm med kompletterande information, statistik eller kontrollmöjligheter.

I Microsofts fall fungerar smartglass också som ytterligare ett argument i diskussionen om vilken spelkonsol som verkligen förtjänar att vara din samlingspunkt i vardagsrummet, eftersom tekniken kan användas för att kontrollera eller på olika sätt förhöja film- och tv-upplevelsen.

Det verkar alltså som att vi får leva med Playstation 3 och Xbox 360 ett tag till. Och så snart besvikelsen över den uteblivna framtiden hunnit lägga sig fanns det en lång rad guldkorn att vaska fram bland rökmaskinerna och sökljusen i den kokande kittel som är Los Angeles Convention Center i juni. Bäst var fransk-kanadensiska Ubisoft, som hittat en ny vinkel på den trötta förstapersonsgenren i den sinnesutvidgande vansinnestrippen ”Far cry 3”, som i ”Assassin’s creed III” låter sin tempelriddare blanda sig i den amerikanska revolutionen, och som i ”Watch dogs” kommenterar vår övervakade samtid.

Det senare spelet blev mässans mest omtalade av två anledningar. Dels tack vare sin stiliga krypteringsestetik med sönderbrutna typsnitt och flimrande gränssnitt, dels för en eldstridssekvens på en regnig östkustgata. När trafikljusen reflekterades i den våta asfalten började det viskas om tekniska underverk i publiken, och Ubisoft svarade undflyende på frågor om vilka maskiner som spelet ska släppas till.

Den logiska slutsatsen är därför att ”Watch dogs” kanske ändå representerar en glimt av nästa generation, även om ingen ännu vill prata om den. Kanske fanns det vi längtade efter mitt framför våra näsor, projicerat på en flera hundra tum stor bioduk, utan att vi riktigt kunde se det. Kanske anlände framtiden helt enkelt oannonserad.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Nyheter från Spel

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Mer från förstasidan

Annons:

Riksdagsvalet

Senast uppdaterad:
 
Förutom riksdagspartierna redovisas endast partier med över 2 % av rösterna.

 Siffror från hela Sverige. Från riksdag till valkrets. 1172  45 tweets  1125 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
SD-Jimmie-Akesson-500
Foto:Magnus Hallgren

 Undersökning: Partierna som förlorade fler väljare till SD. 340  9 tweets  331 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”De tycks ha utvecklat resistens mot skandaler.” Skriver DN:s Erik Helmerson på ledarplats. 23  6 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

 SD tredje största parti. Kan få in 30 nya ledamöter i riksdagen. 9  4 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

Kent-Ekeroth-144
Foto:Magnus Hallgren

 SD:s valvaka exploderade i glädje. Riksdagsmannen Kent Ekeroth siktar ännu högre. 37  2 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

Fredrik Reinfeldt avgår

 ”Folket har fattat sitt beslut.” Avgår som statsminister och M-ledare. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 Anders Borg: Valresultatet betyder osäkerhet för Sverige. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sundells siffror. Moderaterna tappar ungefär var fjärde väljare.

sundelliten
Foto:Göteborgs universitet
Gunnar-Jonsson-144
Foto:DN

 Sagans slut. Reinfeldt har gjort en klart godkänd valrörelse, skriver ledarskribenten Gunnar Jonsson. 9  1 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Erna-Solberg-144
Foto:NTB Scanpix

 ”Oro i det politiska systemet.” Statsminister Erna Solberg besviken över SD:s framgång.

 ”Sverige står inför ett regeringsbyte:” Utländska medier om riksdagsvalet. 29  21 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Nappy State”. Så skriver medierna i Storbritannien om riksdagsvalet. 1022  22 tweets  997 rekommendationer  3 rekommendationer

Blojor-144
Foto:TT
trangselskatt_500
Foto:TT

 Folkomröstning på valdagen. ”Helt underbart att se att vi haft rätt.”

 Oense om stora frågor. Bromma flygplats och Förbifarten försvårar. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Viktor Barth-Kron: Maktskifte i Stockholm – oklart bara till vad.

 Stängde av elen på SD:s valvaka. Lokalägare ville tvinga ut partiet. 452  244 tweets  208 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: