Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Så får du vardagen att fungera med elbilen

Avgaser från dagens bensindrivna bilar är ett stort problem över hela världen.
I takt med att utvecklingen går framåt blir det lättare att få en fungerande vardag med elbilen som är ett mer klimatsmart alternativ.

– Vi vill vara med och bidra till utvecklingen för att få fler elbilar på våra vägar, säger Susanna Hurtig, Nordenchef på Vattenfall E-Mobility.

Fem saker du kanske inte visste om elbilar

Antalet elbilar ökar snabbt i hela Sverige. Konsumenterna visar ett stort intresse, och många överväger redan idag att gå över till elbilen vid nästa bilbyte. En av fördelarna med elbilen är att det är bekvämt och billigt att ladda elbilen hemma, istället för att ta vägen via macken för att tanka bensin och diesel.

– Den tekniska utvecklingen går fort nu och priserna kommer snart kommer att ligga i klass med vanliga bilmodeller. Vi märker också att bilindustrin förbereder för en storskalig volymproduktion av elbilar, säger Susanna Hurtig, Nordenchef Vattenfall E-Mobility.

Det finns många fördelar med en elbil. En elmotor är mer effektiv än en förbränningsmotor. Man behöver inte heller springa till bilmekanikern regelbundet eftersom elbilar saknar både koppling, katalysator och kamrem. Och elen som används är med fördel producerad av vattenkraft eller vindkraft.

– Intresset för elbilar växer, men det är inte bara för att de är bra för miljön. Vi ser att allt fler modeller innehåller både smart teknik, funktion och design som också lockar konsumenterna, säger Susanna Hurtig.

Ett av hindren för att få en fungerande vardag med elbilen har varit bristen på laddstationer. I slutet av förra året lanserade Vattenfall laddnätverket InCharge där stationer från många olika aktörer kopplas samman till ett brett nätverk i Norden och norra Europa. Tusentals laddare kommer att ingå och genom InCharge tjänsten blir det blir enkelt för företag, kommuner och lokala energibolag att erbjuda elbilsladdning.

– Elbilsförare måste kunna lita på att det finns ett tillförlitligt och omfattande nätverk av laddare. Dagens tusentals laddpunkter i Sverige, Tyskland och Nederländerna växer snabbt. Vi vill vara med och bidra till utvecklingen för att få fler elbilar på våra vägar, säger Susanna Hurtig.

När Birgitta Corin och H-P Carlson köpte Tärnaby Fjällhotell 2004 valde de att ge anläggningen en tydlig miljöprofil. En stor del av deras gäster kommer från Norge där elbilar är vanligt. När efterfrågan på tillgång till laddboxar ökade bestämde de sig för att kontakta Vattenfall.

– Vi tittade på lite olika företag, men Vattenfalls laddboxar kändes bäst. De har kort startsträcka och enkla att använda. De var även ett naturligt val eftersom vi ligger i en del av landet där vattenkraften är stark. Det är inte så många som använder laddboxen i dag, men vi ser den som en investering för framtiden, säger Birgitta Corin.

Med hjälp av en app går det att betala direkt vid de laddstationer som ingår i InCharge-laddnätet. Elbilsförarna får information om var de finns, vilket typ av laddning som erbjuds och om de är tillgängliga. Vattenfall erbjuder även privatpersoner installation av laddboxar, både inom- och utomhus.

– Eftersom utvecklingen går snabbt kommer det inte dröja länge innan elbilen är en del av vår vardag. Vi vill underlätta för aktörer att bygga laddstationer så att man kan ladda sin elbil överallt. När man åker och handlar mat ska det gå enkelt och smidigt för elbilsföraren att ladda med InCharge kortet och företaget som tillhandahåller stationen ska kunna överlåta all kundhantering till oss, säger Susanna Hurtig.

Läs mer om hur du kan ladda elbilen hemma