Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Brottningen kan kastas ut från OS

Sveriges främsta OS-idrott – brottning – kan försvinna. Internationella olympiska kommitté föreslår att brottningen ska få ansöka om sin medverkan igen, men då tillsammans med andra sporter. ”Sporten dör den dag den inte finns med på OS-programmet längre”, säger Johan Eurén som tog OS-brons i brottning i London i fjol.

Eurén tog brons i London i somras och planerar för ytterligare OS-deltagande 2016. Längre än så sträcker sig inte hans brottningsplaner, oavsett brottningens framtid som OS-sport.

– Jag kan inte se att brottningen har någon framtid efter 2016, inte för svensk del. Allt hänger på den olympiska statusen, säger han.

IOK:s exekutivkommitté beslöt på tisdagen att föreslå för den olympiska rörelsens session i september att brottningen ska tas bort från OS-programmet. Vid exekutivkommitténs möte i maj kommer man att besluta om vilken idrott som ska föreslås till inval på OS-programmet 2020. Sessionen beslutar i båda frågorna i september.

Stefan Lindeberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté (SOK), anser att IOK har bundit ris åt sin egen rygg genom tidigare beslut att sommar-OS får innehålla högst 28 idrotter. Det innebär att det inte går att kapa bort grenar eller klasser inom en idrott och samtidigt ta in en ny sport.

– Det är ett dråpslag för idrotten som åker ut. Det är ingen tvekan om att OS är ett enormt skyltfönster för idrotter som har svårt att nå ut och hitta rekrytering. Vi behöver den mångfalden för att alla ungar ska hitta något som de tycker är kul och spännande att hålla på med.

Brottningen får slåss om en plats på OS-programmet 2020 med idrotter som baseboll och softboll, karate, squash, rullskridsko, klättring, wakeboard och wushu.

Brottning har funnits med på alla olympiska sommarspel, med undantag för spelen i Paris år 1900, och är den idrott där Sverige har tagit flest guld och flest OS-medaljer – 28 guld, 27 silver och 29 brons. Då är inte diskade Ara Abrahamians bronsmedalj i Peking medräknad.

Det kom som en överraskning även för många IOK-ledamöter att brottningen röstades bort från OS grundprogram efter 2016.

– Det var väldigt jämnt i omröstningen mellan brottning och modern femkamp, det skiljde kanske bara en eller två röster. Problemet var att modern femkamp och taekwondo ägnade sig åt effektiv lobbying – brottningsförbundet trodde att brottningen var säker och gjorde ingenting alls, säger en IOK-källa till franska nyhetsbyrån AFP.

Fakta: Historiska OS-grenar

OS-historien vimlar av grenar som har kommit och gått. Hjortskytte, där deltagarna sköt på tavlor som föreställde hjortar, försvann från OS-programmet efter London-OS 1948. Samtidigt upphörde kulturgrenar som konst, arkitektur och litteratur att vara en del av den olympiska familjen. Resultaten i kulturgrenarna räknas inte heller in i dagens sammanställningar över de länder som har flest medaljer i OS-historien.
Exempel på andra grenar som har varit olympiska: stående längd- och höjdhopp, stående tresteg, spjutkastning i fri stil, spjutkastning med höger och vänster arm, viktkastning, lacrosse, cricket och krocket. (TT)