Daniela Holmqvist längtar efter touren

Publicerad 2013-01-08 07:00

Daniela Hoälmqvist vill ha en tuffare sport.

Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix Daniela Hoälmqvist vill ha en tuffare sport.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Svenska golfaren Daniela Holmqvist, 24, räknar dagarna till debuten på Europatouren i början av februari. Men förutom att ta nästa steg mot världstoppen hoppas hon på att damgolfen ska bli en häftigare produkt. ”Damgolfen skulle behöva mer av de atletiska inslag som finns inom damtennisen”, säger hon.

Svenska golfaren Daniela Holmqvist, 24, räknar dagarna till debuten på Europatouren i början av februari. Men förutom att ta nästa steg mot världstoppen hoppas hon på att damgolfen ska bli en häftigare produkt. ”Damgolfen skulle behöva mer av de atletiska inslag som finns inom damtennisen”, säger hon.

Daniela Holmqvist är Lidingötjejen som stack till USA för att spela golf och studera på anrika universitetet Berkeley i Kalifornien. Nu är hon tillbaka i Sverige igen för att förbereda sig inför Europatouren som börjar i februari. Hon brinner för golfen och dagarna i ända slipar hon på sin sving. Men allt är inte perfekt med hennes idrott.

Daniela inspireras av damtennisen, och menar att damgolfen fortfarande har mycket att lära.

– Det coola med damtennis är att det är okej att se kvinnlig ut, det är okej att vara en atlet, man kan visa känslor på banan. Medan golfen är lite tråkig, lite för stillsam. Många kanske inte riktigt är atleter utan bara golfare, säger Daniela.

Hon menar dock att det håller på att ske en förändring bland golfare vad det gäller styrketräning och kostmedvetenhet, inte minst i den unga generation hon själv tillhör.

Men det krävs omdaningar på flera plan.

– Det behöver inte vara långbrallor och lammullströjor, det skulle kunna vara mer sportigt, poängterar hon.

Daniela Holmqvist har en karakteristisk spelstil. ”Hon slår bollen som en kille”, säger försäljningschefen Jörgen Åker på Ullna GK norr om Stockholm där vi träffar Daniela – och det har sina förklaringar. Daniela tränade helst med herrlaget när hon gick på Berkeley, och trivs med killarnas rakare kommunikation. Också speltekniskt finns det mönster hon vill kopiera.

– Killarna slår bollen i en annan bana och de har lite mer fantasi kring närspelet, vågar spela mer aggressivt.

Men det krävs inte bara fysisk styrka för att lyckas som golfspelare. Daniela jobbar med mental träning i samarbete med Torsten Hansson, som bland annat coachar storheter som Henrik Stenson och Peter Hanson till framgångar.

– Vi bygger vidare på den mentala inställningen som jag haft sen ganska unga år. Det är inte så att vi pratar om mina stora rädslor eller så, utan mer om mental tuffhet och hur man ska tackla vissa situationer.

Daniela ser fram emot Europatouren, att få resa runt och leva tourlivet. Att få ägna sig åt sin sport på heltid efter studieåren.

Vad är det bästa med golf?

– Det är ett så häftigt spel, man lär sig tackla så många olika situationer. Det är många känslor som går igenom en på en golfbana. Man kan bli väldigt arg. Men man kan också få väldigt mycket glädje av att slå det där perfekta slaget.


Tipsa via e-post

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

farja_500
Foto:TT/Viking Line

”Någon av skepparna har brustit.” Polis utreder vårdslöshet i sjötrafik.

Viking Line-färja kolliderade med båt. Tre personer i vattnet. 23  1 tweets  22 rekommendationer  0 rekommendationer

hamilton_244119
Foto:Reuters

Svenske Marcus Eriksson sist i mål. Överlägsen seger för Lewis Hamilton i Shanghais GP.

DN rapporterade direkt från loppet. Läs rapporteringen i efterhand här.

Annons:

Natten till den 20 april startade demonstrationer som skulle leda till massaker. Himmelska fridens torg. 13  6 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

kina_144102
Foto:Catherine Henriette
Annons:
Annons: