Daniela Holmqvist längtar efter touren

Daniela Hoälmqvist vill ha en tuffare sport.

Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix Daniela Hoälmqvist vill ha en tuffare sport.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Fakta: Daniela Holmqvist

Ålder: 24.
Klubb: Lidingö GK.
Meriter: Sveriges högst rankade amatör, flera tävlingssegrar på collegenivå, vinnare av lag-EM 2011, vinnare av tre proffstävlingar.
Aktuell:
Debuterar på Europatouren på Royal Pines i Australien den 1 februari.

Daniela Holmqvist om...
...pappa Hasse Holmqvist, tidigare fotbollsproffs i Schweiz, Italien och Tyskland:
”Jag såg ett reportage om Peppe Eng som firade 22 år på TV 4 häromdagen, och pappa var med i ett gammalt klipp. Jag började gråta av skratt. Vi har mycket sport i vår familj. Vi hade en puttävling nyligen och ingen av oss ville förlora. Det har varit bra att ha en pappa som har sysslat med elitidrott. Han vet lite mer vad som krävs, det går liksom inte att bara träna två gånger i veckan. Han har också drillat mig lite extra med fysträningen.”

...djur- och miljöfrågor:
”Om jag inte spelade golf skulle jag nog engagera mig i djur- eller miljöfrågor. Jag gillar djur väldigt mycket. Jag har nog påverkats av att ha gått på en ”miljöaktivistskola” som Berkeley där det är protester varje dag mot någonting som har med miljön att göra. Då blir man ganska miljömedveten och intresserad av vad som händer i världen.”

...Solheim Cup-kaptenen Lotta Neumann:
”Jag träffade henne när jag var i USA i höstas. Hon är en bra mentor för mig, vi pratar ganska ofta. Det är ett väldigt bra stöd. Hon har gett mig lite praktiska tips om olika typer av närspelsslag och livet på touren. Det betyder mycket att hon tror på mig och min golf.” (TT)

Svenska golfaren Daniela Holmqvist, 24, räknar dagarna till debuten på Europatouren i början av februari. Men förutom att ta nästa steg mot världstoppen hoppas hon på att damgolfen ska bli en häftigare produkt. ”Damgolfen skulle behöva mer av de atletiska inslag som finns inom damtennisen”, säger hon.

Svenska golfaren Daniela Holmqvist, 24, räknar dagarna till debuten på Europatouren i början av februari. Men förutom att ta nästa steg mot världstoppen hoppas hon på att damgolfen ska bli en häftigare produkt. ”Damgolfen skulle behöva mer av de atletiska inslag som finns inom damtennisen”, säger hon.

Daniela Holmqvist är Lidingötjejen som stack till USA för att spela golf och studera på anrika universitetet Berkeley i Kalifornien. Nu är hon tillbaka i Sverige igen för att förbereda sig inför Europatouren som börjar i februari. Hon brinner för golfen och dagarna i ända slipar hon på sin sving. Men allt är inte perfekt med hennes idrott.

Daniela inspireras av damtennisen, och menar att damgolfen fortfarande har mycket att lära.

Annons:

– Det coola med damtennis är att det är okej att se kvinnlig ut, det är okej att vara en atlet, man kan visa känslor på banan. Medan golfen är lite tråkig, lite för stillsam. Många kanske inte riktigt är atleter utan bara golfare, säger Daniela.

Hon menar dock att det håller på att ske en förändring bland golfare vad det gäller styrketräning och kostmedvetenhet, inte minst i den unga generation hon själv tillhör.

Men det krävs omdaningar på flera plan.

– Det behöver inte vara långbrallor och lammullströjor, det skulle kunna vara mer sportigt, poängterar hon.

Daniela Holmqvist har en karakteristisk spelstil. ”Hon slår bollen som en kille”, säger försäljningschefen Jörgen Åker på Ullna GK norr om Stockholm där vi träffar Daniela – och det har sina förklaringar. Daniela tränade helst med herrlaget när hon gick på Berkeley, och trivs med killarnas rakare kommunikation. Också speltekniskt finns det mönster hon vill kopiera.

– Killarna slår bollen i en annan bana och de har lite mer fantasi kring närspelet, vågar spela mer aggressivt.

Men det krävs inte bara fysisk styrka för att lyckas som golfspelare. Daniela jobbar med mental träning i samarbete med Torsten Hansson, som bland annat coachar storheter som Henrik Stenson och Peter Hanson till framgångar.

– Vi bygger vidare på den mentala inställningen som jag haft sen ganska unga år. Det är inte så att vi pratar om mina stora rädslor eller så, utan mer om mental tuffhet och hur man ska tackla vissa situationer.

Daniela ser fram emot Europatouren, att få resa runt och leva tourlivet. Att få ägna sig åt sin sport på heltid efter studieåren.

Vad är det bästa med golf?

– Det är ett så häftigt spel, man lär sig tackla så många olika situationer. Det är många känslor som går igenom en på en golfbana. Man kan bli väldigt arg. Men man kan också få väldigt mycket glädje av att slå det där perfekta slaget.0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

aulamedica500
Foto:TT

 THE-lista. Tre svenska lärosäten bland världens 100 högst ansedda.

hamrén-500
Foto:Bildbyrån

 Johan Esk: Förvandlingen är sensationell – han är i hysterisk form. 4  3 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Rosenberg: ”Även snedträffarna verkar gå in nu för tiden.”

 Superjämnt i Malmös grupp. Så gick övriga Champions League-matcher.

 Åge Hareide irriterad. ”Jag svarade bara på en fråga.”

 Ny miljonbonus för MFF. Så mycket är segern värd.

 Sverige eller Danmark? ”Jag får ta ställning till vilket om jag skulle få frågan”, säger Robin Olsen. 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

olsen-144
Foto:Bildbyrån

 Historisk Malmöseger. Vann hemma i Champions League. 16  4 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 Halsti kan missa guldmatchen. ”Röntgen avgör om jag spelar.” 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gripen supporter fritogs med våld. Angrep polis och väktare. 15  6 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

karnkraft500
Foto:Lars Lindqvist

 Om miljöpolitiken. Industrin reagerar med oro på MP och S besked. 174  48 tweets  126 rekommendationer  0 rekommendationer

 Med stöd av Sverigedemokraterna. ”Lyssnar de inte finns majoritet.” 529  71 tweets  458 rekommendationer  0 rekommendationer

bjorklund144
Foto:TT
mp_144102
Foto:Thomas Karlsson

 Olika besked om kärnkraft. Regeringen kommer inte stänga reaktorer. 207  11 tweets  185 rekommendationer  11 rekommendationer

 DN Ledare. Åsa Romson misslyckas i politikens marshmellowtest. 21  4 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Enligt schwiezisk bank. Europas rikaste blir alltmer förmögna. Men inte överallt. 29  4 tweets  22 rekommendationer  3 rekommendationer

luxemburg244
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: