Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Erik Hamrén lämnar efter EM

02:43. Herrlandslagets förbundskapten Erik Hamrén har bestämt sig för att sluta efter sommarens EM. Beslutet tog han redan före playoff-matcherna mot Danmark berättade han på pressträffen i dag.

Sveriges herrlandslag i fotboll får en ny förbundskapten efter sommarens EM.

- Jag har beslutat mig att lämna landslaget efter sommarens EM-slutspel. Det har mognat fram under fjolåret, sa Erik Hamrén på en presskonferens.

Det var en avslappnad Erik Hamrén som flankerad av Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand och förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson mötte pressen.

Men det blev inte så många klara besked om vare sig efterträdare, organisation, ekonomi eller vad man tyckt varit bra och dåligt under Hamréns tid.

Enligt Hamrén har beslutet att lämna posten som förbundskapten mognat fram.

- När landslaget reste till Dubai den 2 januari hade jag funderat klart, finns det ingen tvekan. Då meddelade jag honom (Håkan sjöstrand) mitt slutgiltiga beslut. Jag har, i mitt tycke, haft svensk fotbolls allra finaste och bästa jobb i 6.5 år, en fantastisk tid, konstaterade Erik Hamrén.

På frågan om han pratat med spelarna i landslaget svarade han:

- Jag har bara haft kontakt med en spelare, det är Zlatan. Men vårt snack, det stannar mellan oss. I vart fall från vår sida, säger Hamrén.

Samtliga såg dock fram emot EM-slutspelet.

- Jag har minst sju landskamper kvar, EM inkluderat. Jag ser verkligen fram emot EM. Det vore inte fel att avsluta riktigt, riktigt bra, säger han.

Håkan Sjöstrand, förbundets generalsekreterare:

- Vi har det viktigaste kvar. Jag har den största respekt för Erik som förbundskapten och som människa. Jag vet att när han meddelar någonting så är det något som är genomtänkt. Vi sammanfattar inte här och nu, vi meddelar bara.

Den 6 september när landslaget möter Nederländerna ska den nya förbundskaptenen vara på plats. De namn som förekommit i spekulationerna,

exempelvis Henrik Larsson och Håkan Ericson, vill han inte kommentera.

Än så länge har man inte pratat med någon påtänkt efterträdare till Hamrén, enligt Håkan Sjöstrand.

– Det får ta den tid det tar, den aktiva processen går i gång nu.

Hamrén säger att han är öppen för andra jobb inom fotbollen, både i klubblag och landslag.

Hamrén, som basat över landslaget sedan november 2009, har fått mycket kritik för sitt ledarskap de senaste åren. Trots en på pappret relativt lätt kvalresa nådde Sverige EM först efter playoff mot Danmark.

Den 58-årige tränarens kontrakt löper över EM och det har varit oklart huruvida han skulle erbjudas en förlängning eller inte – eller om han skulle vilja ha en sådan.

Hans efterträdare lär presenteras under våren. Enligt Fotbollförbundet ska man ha en konferens i februari för att arbeta med frågan, och det finns en lista på kandidater, säger Lars-Christer Olsson till SVT.

Hur den listan ser ut vill han inte kommentera.

Flera namn har tidigare nämnts som tänkbara alternativ, exempelvis Helsingborgs manager Henrik Larsson, U21-landslagets Håkan Ericson och IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson.

Oavsett vem det blir så kommer personen inte att hinna samla landslaget före VM-kvalsamlingen i september. I samband med den finns det dock en teoretisk möjlighet att spela en träningsmatch.

Fakta: Erik Hamrén

Namn: Erik Anders Hamrén

Ålder: 58.

Bor: Mölnlycke i Härryda kommun utanför Göteborg.

Yrke: Svensk förbundskapten sedan 4 november 2009.

Klubbar som tränare: IFK Sundsvall (j-lag), Bro IK, Enköping, Väsby, Brommapojkarna, Vasalund, Degerfors, AIK, Örgryte, Aalborg, Rosenborg.

Meriter: Har tagit Sverige till två EM (2012 och 2016). Norskt ligaguld 2009, danskt ligaguld 2008, årets tränare i Danmark 2008, tre segrar i Svenska cupen 1996, 1997, 2000.

Aktuell: Lämnar landslaget efter sommarens EM-slutspel i Frankrike 2016.