Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Matchfixningsrättegången avbruten – rätten dömde ut bevis

Rättegången mot de sju personer som står anklagade för matchfixning i Norge har avbrutits. Detta sedan hovrätten ogiltigförklarat delar av en ljudinspelning som bevis.

Fyra svenskar finns bland de sju personer som står åtalade i Oslo. Nu har rättegången i lagmansretten, den norska motsvarigheten till hovrätten, avbrutits.

Rätten fann att delar av den ljudinspelning som spelar en central roll i fallet inte kan användas som bevis. Därför har rättegången skjutits upp till i höst.

– Det är förfärligt synd eftersom min klient och alla de andra som står åtalade kommer att få vänta lång tid på att få veta sitt öde, säger Ole Petter Drevland, som försvarar en 28-årig svensk fotbollsspelare med ett förflutet i Superettan.

28-åringen dömdes till åtta månaders fängelse av tingsrätten. Han stängdes samtidigt av från all fotbollsverksamhet, vilket innebär att han inte har kunnat fullfölja sitt uppdrag som spelande tränare i en Osloklubb på lägre nivå.

Enligt Drevland kommer man nu att på nytt överklaga avstängningen till Norges fotbollsförbund.

– Det här har ödelagt hela hans karriär, säger Drevland.

På ljudinspelningen på en mobiltelefon hörs en av de åtalade fotbollsspelarna tala om hur han varit med om att fixa två matcher i norska division 2. De delar av inspelningen, som nu förklarats som icke tillåtna bevis, rör samtal med personer som inte har med fallet att göra.

– De borde ha raderats och det är mycket olyckligt att tingsrätten tillät dem att vara med i rättegången eftersom det anses ha påverkat domarna, säger Drevland och förklarar att han har gott hopp om att hans klient ska frikännas.

En 44-årig svensk yrkesspelare, som sågs som huvudman i härvan, dömdes i tingsrätten till 18 månaders fängelse.

Ytterligare två norska fotbollsspelare fick fängelse medan en annan 28-årig svensk spelare, verksam i ett svenskt division 1-lag, liksom en annan norrman friades.

Även åklagarsidan beklagar att målet fördröjs.