Fotboll England

Nu börjar resan för John Guidetti

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Dalsland, del 2. Jag frågade om han tänkt på att Bojan Djordjic inte nådde hela vägen. – Nej, varför skulle jag det? Han är Bojan. Jag är John. Jag är John Guidetti.

Dalsland, del 2. Jag frågade om han tänkt på att Bojan Djordjic inte nådde hela vägen. – Nej, varför skulle jag det? Han är Bojan. Jag är John. Jag är John Guidetti.

1999. Jag åkte till England för att möta en tonåring som lämnat Brommapojkarna för Manchester. De timmar vi träffades kommer jag aldrig att glömma.

2009. Åkte till Dalsland och mötte en annan tonåring som lämnat BP för Manchester och den halvtimme vi träffades kommer att sitta kvar lika länge.

Annons:

Bojan Djordjic och John Guidetti. Gillar dem båda. Båda har namn för en stjärna och de hade vid samma ålder ett sanslöst självförtroende, en charmig kaxighet. De använde den inre kraften för att lyfta upp sig själva – inte trycka ner någon annan.

Det fanns en stor skillnad.

Bojan pratade mycket om hur stort det var att vara i Manchester United och vilken bil han skulle köpa.

John säger:

– Många kanske skulle tänka: ”Wow, jag har kommit till Manchester City.” Men det här är bara ett delmål. Nu börjar resan. Jag ska se till att träna mer än alla andra för att komma vidare.

Och just där finns en stor generell skillnad på talanger då och nu.

Då trodde många att världen låg och väntade, men världen var hård och ingen stod där ute med färdigbredda räkmackor.

Nu vet alla att det krävs slit, svett och tårar och det kanske ändå inte räcker särskilt långt.

– Lyckas jag inte, om jag bara hamnar i portugisiska ligan, ska jag ändå känna att jag gjort precis allt jag kunnat, säger John.

Portugisiska ligan, det skulle väl vara bra?

– Jag vill högre än så. Jag ska ge mig själv alla möjligheter att gå hela vägen.

Vad är det?

– Bli bäst i världen, jag ber till Gud varje kväll att jag ska bli bäst i världen.

Vi pratade inte om Ann Heberlein, John och jag. Jag försökte aldrig förklara hennes någon-annans-fel-teori. Han skulle ändå bara rycka på axlarna.

I hans värld är inga tränare, inga agenter, journalister, scouter, medspelare eller motståndare eller släkt och vänner ansvariga för vart hans karriär tar vägen.

Bara han själv är.

Inställningen är säkert inte unik för en ung talang i dag men John Guidettis tydliga insikt är slående och befriande.

– Jag har också haft det tungt. För fyra, fem år sedan var jag petad, inte med i förstalaget, jag satt och grät i bilen hem. Alla har motgångar. Det avgörande är hur man tar sig ur motgångar.

– Jag ska öppna en blombutik när jag blir äldre. Den ska heta ”Flowers for doubters” och när jag lyckats ska jag skicka en blomma till alla som tvivlat på mig.

– Finns det någon som inte tror på mig ska jag ta i ännu hårdare så att det till sist blir löjligt att inte låta mig spela.

Var har du fått ditt självförtroende ifrån?

– Tycker du att jag har bra självförtroende? Vet inte. Man måste ha självförtroende. Den som inte vågar kan inte vinna. Om vi ska spela en match och tänker att ”de ser bra ut” då kan det aldrig gå.

– Det är mycket som är mentalt i England. I första matchen skulle jag ta emot en boll men fick tolv dobbar i vaderna. Sen spottade motståndaren mot mig och sade något otrevligt. Välkommen till England, typ.

– I en match kom vi två mot en, jag spelade fram en kille som rul­lade in i öppet mål. Sen fixade jag en straff som jag lät en annan ta. Efteråt var jag jätteglad för att vi vunnit men mina kompisar sade ”Du är dum i huvet, John. Det kommer inte att stå någonstans vem som låg bakom målen”.

– Det är samma sak när jag kommer hem från landslaget. Coachen vill bara veta hur många mål jag gjort. Om jag säger: ”Zero, but I...” viftar han bara bort mig med ett yeah, yeah.

– Tränarna kan komma med sågningar rakt i ansiktet. En kille är landslagman i Ungern, till honom kan de säga att ”om du inte hade kontrakt skulle vi skicka iväg dig”. En annan kille började gråta på bänken en gång. Men tränarna är också beredda att ställa upp när som helst om man visar att man vill bli bättre.

Ingen kan veta hur det kommer att gå för John Guidetti. Men jag kommer att hålla på honom, hålla koll på hans väg. Om den räcker långt och högt behöver han inte skicka någon blomma.
 

0 . Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lofvenbatra500
Foto:Nicklas Thegerström

 Kinberg Batra svarar intern kritik. Blocken anklagar varandra för kaos. 36  14 tweets  22 rekommendationer  0 rekommendationer

 Jonas Sjöstedt. ”Nu måste de andra förhandla med oss.” 544  89 tweets  455 rekommendationer  0 rekommendationer

 Odenberg på DN Debatt: ”Kapitulation utan villkor”. 190  50 tweets  140 rekommendationer  0 rekommendationer

lofven-144
Foto:Nicklas Thegerström

 S-ledaren i DN-intervju. Angriper Alliansen: ”De ville ta över makten.” 3627  353 tweets  3269 rekommendationer  5 rekommendationer

 Myndigheten sparar miljoner. ”Ganska skönt att det inte blir av.” 26  12 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

asia500
Foto:Rex

 Air Asia-plan borta. Åska, nedisning eller instrumentfel bland alternativen.

 Sex olyckor – 900 offer. Den senaste i en rad stora flygolyckor. 12  4 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

flygolyckor244
Foto:AFP, AP

 Flygplan försvunnet. Bad om ny rutt – sedan bröts kontakten. 28  3 tweets  25 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Hoppas på ett mirakel.” Anhöriga samlas på flygplatsen.

rökning
Foto:Alamy

 Fransmännens hemlighet. Så håller de sig friska – trots de ohälsosamma vanorna.

Annons:
kobane500
Foto:AP

 Symbol för kampen mot IS. Kurdiska trupper tar över allt mer i Kobane. 160  6 tweets  154 rekommendationer  0 rekommendationer

 Michael Brown. Minnesmärket kördes över under julen. Polischefens kommenter: ”En hög skräp”.

ferguson144
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: