Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Fotboll England

Talangen är redo att satsa allt

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Bild

"Manchester" En 16-åring från världens rikaste klubb och med italienskt och brasilianskt påbrå vill spela VM för Sverige nästa år. John Guidetti siktar högt och tränar hårdare än de flesta.

En 16-åring från världens rikaste klubb och med italienskt och brasilianskt påbrå vill spela VM för Sverige nästa år. John Guidetti siktar högt och tränar hårdare än de flesta.

John Guidetti har tryckt ner soffan mot ena kortväggen i trerummaren i Manchesterförorten Didsbury, där han bor tillsammans med pappa Mike. På så sätt blir det bättre utrymme på heltäckningsmattan för att tricksa med någon av de tiotalet fotbollar som finns i lägenheten. Han har fått höra att det krävs 10.000 upprepningar för att behärska något fullständigt.

Ommöbleringen ger honom också bättre plats för de löpövningar som friidrottstränaren Nebez Kurban gett honom när han varit på besök.

Annons:

Han har det som han kallar sina återhämtningbyxor på sig, tajta trikåer som klämmer åt kring musklerna för att hans fotbollsben ska återhämta sig efter träning.

Ett annat knep för snabbare rehabilitering är isbad. John lägger sig i ett badkar med iskallt vatten, helst tre gånger om dagen.

- Om en kille från Rosengård kan bli en av de bästa fotbollsspelarna i världen, måste även en kille från Stockholm kunna bli det, säger John.

Han är 16 år och en av Sveriges mest lovande anfallare. Liverpool, Inter, Sampdoria, Lazio, Roma och Ajax farmarklubb i Kapstaden var alla intresserade av honom, men John skrev ett treårskontrakt med Manchester City, den rikaste klubben i världen efter Abu Dhabi-shejkernas övertagande, men City anses också ha den bästa ungdomsakademien i England. En inte ovidkommande anledning till klubbvalet.

John lämnade Brommapojkarna och tog pappa med sig till Manchester. En eftermiddag med far och son Guidetti räcker för att få klart för sig att detta inte är något oskyldigt fotbollsäventyr, utan snarare en hundraprocentig satsning för att göra John till en spelare i världsklass. Deras förhållande påminner en del om Anja Pärson och hennes pappa Anders.

Mike Guidetti är mån om att inte hamna i förgrunden efter att i andra sammanhang framställts som en extremt hårt drivande fotbollsfarsa.

Annons:

- Visst, det här kan verka lite skruvat, men jag resonerar som så att ska man ändå göra det, kan man lika gärna göra det ordentligt. Det här är den mest konkurrensutsatta sporten - särskilt i det här landet (England.) Det kan egentligen inte bli svårare, säger Mike Guidetti, som är tjänstledig från sitt lärarjobb för att backa upp sonen på alla sätt dygnet runt.

Han kallar det för kvalitetssäkring. För även om John i Manchester City får bästa tänkbara förutsättningar ser Guidettis hela dagen som ett träningspass. Och även om City vill ha full kontroll på sina unga spelare lägger John och Mike kontinuerligt in individuella extrapass. Det har redan börjat betala sig.

John trycker i en skiva i dvd-spelaren och så befinner vi oss på matchen med Citys reservlag mot Bury. Han har spelat fram till kvitteringsmålet, 2-2, men det är en sekvens just före slutsignalen han vill visa. Han har redan sett den många gånger. Ur snäv vinkel dunkar han in segermålet i krysset och glider sedan fram på knä i gräset för att fira.

- Vet inte varför jag gjorde en "Gerrard", säger John, vars förebild är en annan Liverpoolstjärna, Fernando Torres - och så Zlatan förstås.

Det finns onekligen vissa likheter, i alla fall utanför planen. För John Guidetti är en ung man med gott självförtroende. När han börjat tala om sin fotboll har han svårt att sluta och hans mål är fortfarande detsamma som det var när han hörde att VM skulle gå i Sydafrika 2010 - att vara med och spela för Sverige. U21-EM till sommaren är ett annat mål och han hoppas kunna använda mästerskapet i Sverige som en språngbräda.

Han citerar rapparen Kanye West och säger att om man siktar mot stjärnorna landar man kanske på molnen.

John Alberto Guidetti har gott påbrå och en spännande bakgrund. Farfar är italienare och pappas morfar brasilianare. Han har växt upp i Kenya under två perioder, där pappa arbetade som skolchef för Svenska skolan i Nairobi.

John säger att livet i Afrika och fotbollsspelandet med pojkar från slumkvarteren betydde mycket för hans utveckling både på och utanför planen.

Tolv år gammal kom han hem till Stockholm och regerade i S:t Erikscupens straffområden. I somras gjorde han tre mål på två juniorlandskamper mot Nordirland. Han har ett utpräglat målsinne.

För familjen Guidetti har Johns fotbollssatsning inneburit en stor uppoffring, inte bara ekonomiskt eftersom pappa, även om han tack vare sina kontakter inom afrikansk fotboll fått uppdrag som talangscout för Manchester City, tvingats sänka sin inkomst. Mamma Susanne och Johns storasyster Carmen, är kvar i Sverige.

- John skulle inte hit själv, det var jag helt klar på. Vi var tveksamma, men så sa Johns mamma: "varför ska ni inte ta chansen, ni som tänker på fotboll 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan", berättar Mike Guidetti, som betonar att satsningen inte handlar om att jaga pengar, utan mer om att John älskar att spela fotboll.

Han tror inte att det finns en patentlösning för när unga svenska fotbollsspelare ska ge sig ut i världen. Några pallar inte trycket och John berättar att det var tufft i början.

Han som var van att spela mycket och dominera matchbilder fick lite speltid. Han blev också överraskad av tempot och tuffheten. Han har fått lära sig att använda armbågarna lagom mycket och fått alltmer förtroende av akademiens hyllade tränare Alex Gibson, som i fjol förde klubbens U18-lag till seger i FA Youth Cup efter finalseger mot Chelsea.

Konkurrensen är stenhård och John håller ungdomslaget som vassare än reserverna. Han hoppas att en träning med A-laget inte är så långt borta. Vem skulle inte vilja träna med Robinho och de andra stora namnen som klubben lockat?

Vid sidan av planen är John också redan en bra bit på väg mot de stjärnor han siktar.

- Det var Dick Landgren, säger han efter avslutat mobilsamtal.

Nikes representant, som också håller Zlatan Ibrahimovic med fotbollsskor, vill höra om John har allt han behöver. Han gillar de fjäderlätta limegröna.

Lite senare ringer Per Jonsson, Johns agent, och får en uppdatering på de senaste träningspassen.

Är det inte risk att det blir för mycket fotboll?

Mike Guidetti säger att avkoppling ingår som en del i paketet. Med ett leende konstaterar han att ett biobesök också kan vara ett träningspass.

John har träffat en engelsk flickvän, Jenny. Han läser in gymnasiekurser på distans. Snart kan han börja ta körkort. Han trivs mer och mer i England.

Så vad händer om han inte blir fotbollsstjärna, skulle det kännas som ett misslyckande?

- Visst, allt kan hända och jag kan hamna i allsvenskan, men att jag satsar så här hårt är för att jag vill veta att jag verkligen gjort allt jag kunnat.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Colorado4-1000
Foto:AP, Reuters

 Sköt ihjäl två i USA. Dramatisk insats – minst elva offer på kvinnoklinik.

sdstenberg1000
Foto:Anders Hansson

 Ewa Stenberg: Övriga partier gör allt för att undvika SD:s mål om nyval. 15  0 tweets  14 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ville slopa vice-rollerna. Åkesson förslag fick nobben av SD-ombuden.

Moske
Foto:DN

 Forskaren Aje Carlbom: SD-ledarens förslag skulle kunna gynna muslimer i Sverige. 470  0 tweets  469 rekommendationer  1 rekommendationer

 Kritiken tillbakavisas av partistyrelsen. Det blev bråk direkt på Sverigedemokraternas landsdagar. 31  0 tweets  30 rekommendationer  1 rekommendationer

wigh488
Foto:DN
vilks3-1000
Foto:Anders Hansson

 DN möter Lars Vilks. Bevakas av beväpnade livvakter dygnet runt.

Annons:

 Föll ihop på banan. Hästens liv gick inte att rädda. 13  0 tweets  13 rekommendationer  0 rekommendationer

filur-288
Foto:TT

 Prestigepris till Henrik Larssons dotter. Glänste inför stolt pappa.

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: