Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Vanskligt att inte vinna gruppen

Med 0–0-mötet Tyskland–Holland färskt på näthinnan framgår det med stor tydlighet att det är hälsosamt för Sverige att försöka vinna grupp A. Annars ser vägen mot framgång i EM-slutspelet plötsligt minerad ut.

Holland, som återfinns på den nedre halvan i EM-lagens inbördes rankingtabell, är betydligt bättre än sitt rykte, och sin rankning.

I torsdags var holländskorna ett friläge, och storspel från tyska målvakten Nadine Angerer, från att inleda turneringen med tre poäng mot de regerande mästarna.

Det mesta talar för att Tyskland ändå vinner grupp B, vilket med största sannolikhet innebär att Holland tar plats i kvartsfinal fyra, som grupptvåa. Möter då tvåan från Sveriges grupp.

Det här innebär att det blir oerhört viktigt för Sverige att se till att hålla undan för Danmark målmässigt. Man kan nämligen på goda grunder misstänka att båda lagen kommer att gå fullt i de två återstående gruppmatcherna, mot Finland och Italien. Därmed skulle Sverige och Danmark båda sluta på sju poäng.

Efter 1–1 i inbördes möte avgör i första hand målskillnad, och i andra hand antalet gjorda mål. Om lagen ändå är lika vinner Sverige gruppen i kraft av bättre rankning. Sverige är tvåa i Europa, Danmark sjua.

Följande kan inträffa:

Om Sverige vinner gruppen väntar en grupptrea i kvartsfinal, sannolikt Norge, Island eller Spanien. Och Danmark eller Holland i eventuell semifinal

Om Sverige slutar tvåa i gruppen väntar sannolikt Holland i kvartsfinal. Sedan Danmark, Norge, Island eller Spanien i eventuell semifinal.

Som trea i gruppen väntar sanno­likt Frankrike i kvartsfinal. Och Tyskland i eventuell semifinal.

 

Lördagens matcher

Finland-Sverige

Sverige behöver ha en trepoängare i efter att ha kryssat i premiären mot Danmark. Finland saknar långtidsskadade nyckelspelare. Lär backa hem och satsa på enstaka kontringar. Det gav 0-0 mot Italien, blir svårare nu. Sverige har bättre kvalité i varje lagdel.

Italien-Danmark

Allt annat än dansk seger vore överraskande. Italien lyckades inte hitta instick bakom den tröga finska backlinjen i onsdags, nu ställs man mot mer kompetent motstånd. Danmark är välorganiserat, har en tydlig spelidé, och inte minst, man har kreativa spelare som kan avgöra.