Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Lördagsintervjun

Frispråkige Chrunak basar i Luleå

Bokmärk artikel
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0

Familj: Fru och två barn.
Bor: I en tvåa i centrala Luleå.
Yrke: Klubbdirektör hos Luleå hockey
Tidigare idrottserfarenheter: Förbundskapten i simning, Simförbundets sportchef, sportchef i Helsingborgs simsällskap.
Meriter: Årets idrottsledare 2001, 182 svenska mästerskapsmedaljer under sin tid som förbundskapten

Luleå har ett av elitseriesäsongens mest spännande nyförvärv. Klubben har anställt den tidigare sportchefen och förbundskapten i simning Hans Chrunak som klubbdirektör.

Luleå har ett av elitseriesäsongens mest spännande nyförvärv. Klubben har anställt den tidigare sportchefen och förbundskapten i simning Hans Chrunak som klubbdirektör.

Hans Chrunak är snabb i replikerna, det vet både de simmare som han har tränat och de tv-tittare som har hört honom kommentera simning.

Men låt er inte luras att tro att han enbart är en glad gamäng som är duktig på att locka omgivningen till skratt. Chrunak har betydligt fler sidor än så.

Annons:

Han är en bestämd man som inte är rädd för att trampa någon på tårna om det krävs för att saker och ting ska bli gjorda.

Det kommer Luleåborna att bli varse.

Skåningen Chrunak stod för sensommarens skräll när det blev officiellt att det var han som var Luleå hockeys nye klubbdirektör.

Att den tidigare sportchefen och förbundskaptenen i simning alltid varit en passionerad hockeyälskare var det få som visste när han presenterades.

- Det finns dåliga hockeymatcher, men det finns inga tråkiga hockeymatcher, säger Chrunak.

Han har flyttat in i en tvåa i centrala Luleå, familjen ska flytta upp till sommaren, och har hunnit pröva på sitt nya jobb i en dryg vecka.

Annons:

- Jag försöker ha två stora öron och en liten mun så här i början. Alla som känner mig vet hur svårt jag har för det, säger Hans med ett leende.

Beskriv dig själv som ledare/chef.

- Jag har nog varit en sådan som har pekat med hela handen för att få som jag vill. Med åren tror jag att jag har blivit lite mjukare. De vassa kanterna har slipats till åtminstone lite grann & Men fortfarande kan jag vara tuff. Om jag brinner för något förväntar jag mig att alla andra som också är inblandade ska brinna lika mycket, annars kan jag bli jävligt jobbig.

Vad ingår i dina arbetsuppgifter som klubbdirektör?

- Jag ska utveckla Luleå hockey organisatoriskt. Försöka strikta upp verksamheten så att alla små­öar drar åt samma håll, vilket kanske inte har varit Luleås kännetecken de sista åren. Det är min uppgift att försöka se till att medlemsantalet och omsättningen ökar och att få till en ännu bättre kommunikation med de samarbetspartner vi har. Kanske är det så att vi måste vidga blicken lite och inte bara söka samarbetspartner i Norrbotten utan även titta på riksnivå.

- Nu är det naturligtvis inte så att jag ska lösa allt det här själv utan tanken är att jag ska vara en coach för hela organisationen. Skapa förutsättningarna som gör att de som jobbar med de här sakerna också kan göra sitt bästa.

- Jag är ingen Messias och jag kan inte åstadkomma några underverk på egen hand. Det har jag aldrig gjort. Men jag har varit bra på att se till att omge mig med kunniga människor som drar åt samma håll. Det är en nödvändighet. Är det någon som inte är beredd att göra det är det så enkelt att de får kliva av. I sådana lägen kan jag vara stenhård om det krävs.

Är det något som redan nu har förvånat dig?

- Ja, att så mycket av klubbens verksamhet bygger på frivilliga krafter. Med tanke på att hockey i dag är big business med väldigt stora pengar inblandade trodde jag inte det.

- Det är en styrka på så sätt att den som jobbar ideellt har ett stort hjärta för klubben. Men det är också en brist eftersom det finns en risk att han eller hon plötsligt en dag säger att nu vill inte jag hjälpa till längre. Därför är det viktigt att hitta en bra balans mellan frivilliga insatser och antalet anställda. Det i sin tur gör att man inte bara måste se över hur man ska kunna dra in mer pengar, utan också våga ifrågasätta hur de pengar som finns används.

Vad är den stora skillnaden mellan en individuell idrott som simning och en lagidrott som ishockey?

- I en lagidrott måste du vara mer taktiskt driven, men allt annat är egentligen lika. I simningen jobbade vi medvetet med att skapa lagkänsla och det var säkert också en stor förklaring till varför vi nådde framgångar. Att tillhöra en grupp ger så mycket energi.

Många blev otroligt förvånade när du anställdes som klubbdirektör. Kan du tycka att idrottens värld är allt för konservativ?

- Visst är det så. Inom alla idrotter är det mycket inavel. Det snurrar runt ungefär samma människor inom organisationerna år från år. Men det verkar som något börjar hända, fri­idrottens generalsekreterare bytte till exempel till golf för ett tag sedan.

- Jag tror att det är helt rätt väg att gå. Vi måste börja lära oss av varand­ra. Sanningen är ju att i mångt och mycket fungerar verksamheten på samma sätt, oavsett vilken idrottsgren det handlar om. Det gäller att skapa förutsättningar som gör att utövarna kan prestera på topp.

Har du känt någon oro inför det nya jobbet med tanke på att din hockeykunskap är begränsad?

- Nej. Jag är inte anställd för att sköta hockeylaget. Samtidigt ska man inte glömma att jag har ett stort kunnande om mjölksyreträning, styrketräning och konditionsträning. Det jag inte har någon kunskap om när det gäller hockey är det taktiska upplägget runt en match.

- Hockey har funnits med under stora delar av mitt liv och jag har sett så mycket hockey i min dag att jag kan bedöma om ett lag spelar bra eller dåligt. Jag är ett riktigt Tre Kronor-freak som kan bryta allt för att se en landskamp på tv.

Varför vill en skåning flytta till Luleå?

- Det största skälet är jobbet, men vi har i flera år varit lite sugna på att flytta norröver. Jag tillhör dem som gillar vintrar.

Kommer du att fortsätta att ha någon kontakt med simningen?

- Jag ska fortsätta som expertkommentator i alla fall den här första tiden. Sedan får vi sätta oss ner och utvärdera om det fungerar även i framtiden.

Skulle du vilja ha ett lönetak, i stil med det som nu har införts i NHL, även i elitserien?

- Jag tror att något liknande måste hända här i Sverige, annars är risken stor att halva serien består av jätterika lag och att de varje år tävlar sinsemellan om vem som ska vinna. Den andra hälften är bara med som utfyllnad. Det tror jag vore en utveckling som alla skulle förlora på. Får vi de rika och de fattiga i elitserien tror jag att intresset för hockey kommer att minska på sikt.

- Samtidigt ska man akta sig för att tro att pengar avgör allt. Fortfarande kan man åstadkomma mycket med hjärta.

Har du hunnit få någon favoritspelare i Luleå än?

- Nej, jag har inte hunnit se en enda match än. Men det är klart en spelare som Micke Renberg är ju en favorit sedan tidigare. Där kan vi snacka om en spelare med hjärta.

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

tagstopp
Foto:TT

 SMHI klass 2-varnar för Gorm. Flera tåg stoppas av stormen. 119  0 tweets  118 rekommendationer  1 rekommendationer

branden
Foto:Caroline Cederquist

 Totalt fördes nio till sjukhuset. Brand i flerfamiljshus i centrala Stockholm. 5  0 tweets  4 rekommendationer  1 rekommendationer

 Weng grät i Ingemarsdotters famn. Norskan spurtade ensam i mål – men hade ett varv kvar.

weng-288
Foto:TT

 Charlotte Kalla frustrerad. ”Dåliga skidor, det är vad jag kan säga.”

Annons:

 Stora klimatmarscher pågår runt om världen. I Paris har vissa trotsat demonstrationsförbudet. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

paris488
Foto:Reuters
jobbet
Foto:Erik Simander

 Dolda klädkoderna på jobbet. ”Man ska också ha en förståelse av yrkets essens.” 155  0 tweets  155 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: