Ishockey SHL

Europarekord för Frölunda på Ullevi

Foto: Lennart Rehnman / Scanpix

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Alla biljetter har sålts till utematchen mellan Frölunda och Färjestad på Ullevi 28 december. Redan tio dagar före matchen hade alla 31.144 biljetter sålts – nytt Europarekord.

Alla biljetter har sålts till utematchen mellan Frölunda och Färjestad på Ullevi 28 december. Redan tio dagar före matchen hade alla 31.144 biljetter sålts – nytt Europarekord.

Den gällande europeiska toppnoteringen för en klubbmatch i ishockey sattes 2007 då 30 076 såg matchen mellan Bern och Lagnau. Den siffran slår alltså Frölunda och Färjestad med 1.068 åskådare.

– Det är fantastiskt roligt att så många vill se matchen. Jag har aldrig upplevt något liknande ens när vi spelat final, säger Frölundas klubbdirektör Mats Ahdrian.

Annons:

Senast det sattes ett publikrekord för ishockey på Ullevi var 1962 när Västra Frölunda och Djurgården möttes. Då hade 23.192 åskådare löst biljett. Många utan biljetter klättrade dock över grindarna och matchen sågs av närmare 28.000 personer.

Vid den specialbyggda rinken på Ullevi har det byggts ståplatsläktare för 19 000 åskådare. Ytterligare drygt 12 000 åskådare får sittplats länga den ena långsidan.

Idén till den speciella matchen kläcktes i samband med att vann SM-guld 2003 när man finalslog Färjestad i fyra raka matcher.

– Det var ett sådant publikintresse så att jag mer eller mindre på skämt sade att vi skulle kunna fylla Ullevi, säger Mats Ahdrian.

– Vi fick med oss Ullevi på idén först sedan fotbollen flyttat ut från arenan.

Matchen är ingen uppvisningsmatch utan den ingår i seriespelet och det spelas om viktiga poäng.

–Att det är en tävlingsmatch tror jag har bidragit till det stora publikintresset, säger Ahdrian.

För Frölundas del fanns det bara två tänkbara motståndare till rekordmatchen.

- Antingen skulle det vara Djurgården, som var motståndarna 1962, eller så skulle det vara Färjestad som är våra största derbymotståndare.

Färjestad tackade genast ja när man fick förslaget och i Karlstad är intresset för matchen mycket stort.

- Vi har sålt cirka 4.500 biljetter, och det är ungefär tio gånger mer än vid en vanlig match i Scandinavium, säger Färjestads press- och informationschef Jörgen Kalitzki.

Såväl Frölunda som Färjestad har tagit fram speciella tröjor till matchen. Frölunda spelar i reklamfria kopior av tröjorna från 1962.

– Vi har ju inga tröjor från den tiden, men vi har tagit fram retrotröja med snörningar i halsen. säger Jörgen Kalitzki.

Kostnaderna för läktarna och den specialbyggda rinken är inte små, men hur mycket det kostar vill inte Mats Ahdrian gå in på.

– Jag brukar säga att den här matchen kostar 15 gånger mer än en vanlig hemmamatch.

– Våra intäkter beräknar vi till fyra gånger mer än vanligt, men tack vare våra sponsorer så går vi jämnt upp för matchen, säger Ahdrian.

För att efterlikna gamla tiders utematcher kommer lagen att byta sida även i mitten av den tredje perioden.

- Det kommer dock inte att ske exakt efter tio minuter utan efter första avblåsningen efter 10.00. Detta för att inget lag ska behöva avbryta ett anfall, säger Mats Ahdrian.

Världsrekordet för en ishockeymatch är matchen mellan Michigan State University och University of Michigan i oktober 2001 som sågs av 74.544 åskådare. Det rekordet kan slåss när öppningsmatchen i ishockey-VM 2010 spelas på fotbollsarenan i Gelsenkirchen i början av maj nästa år. Preliminärt kommer det finnas nästan 76.000 platser.

Det gällande världsrekordet för landslagshockey är de 55.000 åskådarna på Luzjnikistadion i Moskva som besvikna fick se Sverige ta VM-guldet 1957 efter att ha vänt 2–4 till 4–4 i avslutande matchen mot Sovjetunionen. De fick dessutom höra Tre Kronor sjunga ”Helan går” eftersom segervissa ryssar hade glömt att ta fram den svenska nationalsången.

0 . Per sida:

Andra har läst

Mer från förstasidan

ebola_500234
Foto:AFP

 2 400 döda hittills. Obama: Vi är på väg att förlora kontrollen. 19  4 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

riksdagen500
Foto:TT, Lars Lindqvist

 Det gäller för nyval. Statsvetaren tveksam, men S står inför utmaningar. 75  9 tweets  66 rekommendationer  0 rekommendationer

billstrom244
Foto:Paul Hansen

 På Facebook. Både Fi och SD är extrema och måste bekämpas, skriver migrationsminister Billström (M). 753  40 tweets  711 rekommendationer  2 rekommendationer

 Nu börjar arbetet. Då kan det bli klart med statsministern. 5  0 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sedan V fått kalla handen. Facken sluter upp bakom Löfven. 41  3 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kaos hotar.” Tyska medier siar om svensk blockpolitik. 162  27 tweets  135 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Misslyckad design. Colombianska cykellagets tävlingsdräkter har vållat en Twitterstorm. 65  7 tweets  58 rekommendationer  0 rekommendationer

cykeldrakt244
Skärmdump: Twitter
Annons:
malmo-6-500
Foto:AOP, AP

 Johan Esks: 13 år av kval och elände. På tisdagen var svensk fotboll tillbaka.

 ”Nu vet vi vad det handlar om.” Malmö FF föll efter sent avgörande.

 DN rapporterade direkt. Så var Malmös Champions League-debut. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Uefa straffar Malmö. Upprepade förseelser kan ge stängd läktare. 7  3 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Efter i kamp om tredje plats. Så gick det i tisdagens övriga matcher i Champions League.

olympiakos-144
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: