Ishockey-VM 2012

Mentorn och eleven

Daniel Alfredsson stod för tryggheten när Erik Karlsson kom till Ottawa-

Foto: Joel Marklund / Bildbyrån Daniel Alfredsson stod för tryggheten när Erik Karlsson kom till Ottawa-

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

En ensam och något vilsen tonåring landade för tre år sedan i Ottawa. Han togs emot av en lagkapten som blev hans trygghet och mentor. Den lovande backen fick till och med bo hemma hos lagkaptenens familj. I dag klarar sig backen Erik Karlson på egen hand, men tacksamheten mot Danile Alfredsson är stor.

En ensam och något vilsen tonåring landade för tre år sedan i Ottawa. Han togs emot av en lagkapten som blev hans trygghet och mentor. Den lovande backen fick till och med bo hemma hos lagkaptenens familj. I dag klarar sig backen Erik Karlson på egen hand, men tacksamheten mot Danile Alfredsson är stor.

– Han och hans familj har ställt upp på ett fantastiskt sätt. Jag tror inte att de förstår hur mycket deras stöd har betytt för mig, säger Erik.

Tre Kronors 21-årige VM-back är en pratglad person. Alla frågor får långa och utförliga svar.

Annons:

Men värmen i rösten blir högst påtaglig, och svaren om möjligt ännu längre, när han får frågor om sin och Daniel Alfredssons relation.

– Daniel har en stor del i den jag är i dag, både som spelare och som människa, säger Erik.

Tre Kronors och Ottawas lagkapten, 39-årige Daniel Alfredsson, flyttade redan 1995 från Göteborg till Kanada för spel i Ottawa.

Men trots alla år i NHL hade Daniel bra koll på vem Erik Karlsson var även innan Ottawa draftade honom eftersom Karlsson spelade i Daniels gamla klubb Frölunda.

När det sommaren 2009 stod klart att Erik tänkte ta chansen att försöka slå sig in i Ottawas NHL-lag fanns det därför ingen tvekan från familjen Alfredssons sida. Klart att Erik var välkommen att bo hos dem tills han visste om det skulle bli spel i NHL eller i farmarligan.

–  Att som tonåring komma till ett nytt land kan vara tufft. Särskilt om du samtidigt ska prestera på topp träning efter träning för att övertyga lagledningen om att du är redo för NHL. I en sådan situation kan det vara skönt att slippa tänka på en massa praktiska saker. Jag hade träffat Erik ett par gånger, och dessutom pratade jag med Ronnie Sundin (back i Frölunda) så jag visste att Erik är en riktigt bra kille. Därför ville vi göra vad vi kunde för att hjälpa honom att få en bra start i Ottawa, säger Daniel.

Fyrbarnspappan Daniel skrattar till innan han fortsätter:

– För oss var det dessutom som att få en extra barnvakt i huset. Våra grabbar älskar honom. Det blir full fart när Erik och grabbarna träffas.

Alfredsson och Karlsson är inte det enda exemplet på ett svenskt mentorskap i NHL som har varit lyckat. När Nicklas Bäckström flyttade till Washington fick han hjälp av Michael Nylander och hans familj att finna sig till rätta, backen Tobias Enström fick bo två månader hos Johan Hedberg när han kom till Atlanta och när Tampa Bay värvade Victor Hedman passade de också på att värva Mattias Öhlund för att Hedman skulle ha en rutinerad landsman att luta sig mot.

– Det här är spelare som naturligtvis skulle ha lyckats oavsett, men visst har det säkert underlättat för dem att ha någon i laget som de vet att de kan vända sig till. I dag är spelarna som kommer över ofta väldigt unga. När jag kom dit var jag 22 och hade åtminstone lite mer koll, men när man är 18-19 år är det annorlunda. Då kan det vara tufft att få ihop allt under den första tiden, säger Daniel Alfredsson.

Erik har nu spelat tre säsonger i NHL. Ottawa har blivit hans hemstad, och han har för länge sedan skaffat sig ett eget boende.

Vänskapen mellan Daniel och Erik är dock lika stark, även om de inte längre bor tillsammans.

– Vi umgås fortfarande mycket även utanför hockeyn. Vi gör allt från att leka med barnen, till att spela golf eller tennis tillsammans. Min blivande fru (Therese) trivs också väldigt bra med hela familjen. Även för henne har det varit ett stöd att ha dem där, säger Erik.

När Ottawa åkte ur Stanley Cup-slutspelet i åttondelsfinalen blev både Daniel och Erik tillgängliga för VM-spel, och det dröjde inte länge förrän båda lämnade klartecken.

– Klart att det var en bonus att få spela ett VM med Erik, säger Daniel Alfredsson som för 17 år sedan VM-debuterade i just Globen.

Efter fyra raka segrar i årets VM-turnering ställs Tre Kronor med lagkapten Daniel Alfredsson och poängfarlige Erik Karlsson i laget i kväll inför sin hittills största utmaning. Ryssland står för motståndet i kvällens match i Globen, och den matchen blir en bra indikation på hur bra den här VM-upplagan av Tre Kronor är.

– Det ska bli riktigt kul att möta ryssarna. Mot Ryssland blir det ännu viktigare att vara smart med pucken. Mot länder som Tyskland och Danmark kan du komma undan med att göra misstag, men mot Ryssland straffar det sig direkt. Men samtidigt måste vi våga ligga på och fortsätta att spela vårt spel, säger Daniel Alfredsson.Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lofven-1000
Foto:DN, TT

 ”Jätteviktigt att ha bra kontakter.” Statsvetare om statsministerns plan. 45  7 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

stenberg
Foto:DN

 Ewa Stenberg om resorna. ”På den internationella arenan står ingen ovillig riksdagsmajoritet i vägen.” 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Tittarstorm. Massiv kritik mot hur Jimmie Åkesson intervjuades. 2391  137 tweets  2252 rekommendationer  2 rekommendationer

skavlan-488
Foto:Rex
wallstrom-1000
Foto:TT

 Förnekar påståendet. Utrikesminister Margot Wallström i SVT:s Agenda. 20  6 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ger annan bild av von Sydows besök. Uppges ha bett om ursäkt för Margot Wallströms uttalanden. 1569  87 tweets  1480 rekommendationer  2 rekommendationer

arabnews
Skärmdump Arab News
Annons:
burma_puff
Foto:Torbjörn Petersson

 Guldrushens baksida. Tonåringar jobbar i gruvan utan skyddsutrustning. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

hogskoleprovspuff
Foto:TT

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 5922  51 tweets  5869 rekommendationer  2 rekommendationer

 Facit: Här är alla rätt på högskoleprovet. Kolla hur det gick för dig! 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hittar du de försvunna orden? Kräver bra ordförståelse. 2048  18 tweets  2027 rekommendationer  3 rekommendationer

 Hur bra är du på engelska? Slipa på dina språkkunskaper. 1267  33 tweets  1229 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: