Ishockey Tre Kronor

Zäta hemma – då brukar det bli medalj

Henrik Zetterberg i centrum när Tre Kronor fotograferas.

Foto: Jessica Gow / Scanpix Henrik Zetterberg i centrum när Tre Kronor fotograferas.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

En sugen superstjärna är hemma för att spela VM. Då brukar det bli medalj. Henrik Zetterberg har spelat fem VM och tagit fyra medaljer. Han kommer till årets VM efter att för första gången spelat alla 82 grundseriematcherna i NHL.

En sugen superstjärna är hemma för att spela VM. Då brukar det bli medalj. Henrik Zetterberg har spelat fem VM och tagit fyra medaljer. Han kommer till årets VM efter att för första gången spelat alla 82 grundseriematcherna i NHL.

2008 var Henrik Zetterberg världens bäste hockeyspelare. Hans spel speciellt mot Sidney Crosby när Detroit vann Stanley Cup-finalen mot Pittsburgh var strålande.

Han bidrog också starkt till den unika dubbeln 2006 då det både blev OS- och VM-guld.

Annons:

Vad fick dig att tacka ja till årets VM?

– Jag är hel och frisk och var sugen på att fortsätta spela. Kände också att jag kunde komma och tillföra något.

– Vi har ju också ett väldigt starkt lag i år. Det är kul att de som har chansen kommer och spelar. Speciellt nu på hemmaplan.

Vad är förklaringen till att du har spelat samtliga 82 seriematcher?

– Jag kanske har tagit hand om kroppen lite bättre, förberett mig bättre för matcher. Jag försöker också ta hand om ben och ljumskar bättre efter matcherna.

Tidigare säsonger har Zäta både spelat center och ytter, i det senare fallet har han bildat ett av NHL:s bästa radarpar med ryssen Pavel Datsjuk.

Men den här säsongen har han enbart spelat center. Oftast med Johan Franzén. En Detroitduo att bygga vidare på för Pär Mårts.

Som tredje länk har både Loui Eriksson och Daniel Alfredsson nämnts.

– Det är många bra spelare med här och det kommer att testas en hel del innan vi hittar rätt. Ett stort plus i år att vi hinner träna i fyra dagar innan VM. Det kommer att laboreras en hel del, tror jag, säger Zäta.

I måndags blev det klart att Ottawas succéback Erik Karlsson förstärker Tre Kronor, vad säger du om det?

– Otroligt kul. Jag har svårt att se någon annan vinna backpriset därborta. Jag har sett honom många gånger och spelat mot honom. En otroligt duktig back. Han är spelskicklig, snabb och väldigt offensiv, så han kommer att passa bra in här.

Det är ju en ny filosofi kring landslaget nu med Pär Mårts i ledningen. Vad tycker du om den?

– Kul. Det är roligt att åka skridskor, svarar Henrik och ler med hela det skäggbeklädda ansiktet.

– Hela det offensiva tänket där han låter oss testa grejer som ger självförtroende är riktigt kul.

På de 82 matcherna gjorde Zetterberg den här säsongen 22 mål och assisterade till 47. En bit ifrån hans bästa 2008 då han gjorde fantastiska 43 mål och passade fram till 49.

Hur betygsätter du din egen säsong?

– Det var nog den sämsta starten i min karriär, svarar Henrik direkt och tänker på en höst utan knappt någon nätkänning.

– Fram till december var det katastrof. Sen vände det och efter All Star-matchen i februari gick det riktigt bra.

Supertalangen från Njurunda tillhör numera de äldre i Tre Kronor. Så som den ledare han numera är i Detroit förväntas han självklart ta samma roll i ett VM-lag.

– Ja, men det är något jag inte direkt är ovan vid. Jag är ändå 31 och har spelat där borta i nio år, spelat tre OS och fem VM. Jag har ändå varit med en del. Men det där med att vara ledare är inget man åker omkring och tänker på.

Och som den rutinerade ledargestalt han är svarar han givetvis så här på frågan om vad han ska ha för roll i Tre Kronors spel.

– Jag spelar där dom sätter mig.

I en fjärdeline också?

– Ja, det är bara ett tiotal matcher så då gäller det att acceptera den roll man får och göra det bästa av det. Det spelar ingen roll vem man spelar med. Man spelar för laget och för landet.

På frågan vilka som är Zätas favoriter till guld rabblar han alla de stora hockeyländerna, men lägger till:

– Vi är definitivt med där uppe. Alla kan vinna mot alla. Det lag som får ihop det i tre matcher vinner.0 . Per sida:

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

spionage500
Foto:Nicklas Thegerström, Magnus Wallgren

 Efter DN:s granskning. ”Kan vara amatörer eller kriminella – eller staten.” 49  13 tweets  36 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ditt tips kan vara avgörande. Tipsen skyddas med stark kryptering.

alliansen500
Foto:Lotta Härdelin

 Om migration. Resten av Alliansen fick inte veta om KD:s utspel i förväg. 14  9 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ewa Stenberg: KD gör nu upp med Reinfeldts integrationspolitik. Det är ett paradigmskifte. 21  9 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 KD presenterar flera förslag. ”Sänk bidraget till flyktingar.” 2210  7 tweets  2203 rekommendationer  0 rekommendationer

lundell_144102
Foto:Peter Claesson

 Protest mot SD. Får partiet mer än 20% kommer Lundell stoppa att låten spelas. 32  9 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Köpte rekorddyr villa i Beverly Hills. Svenske Minecraftskaparen vann budgivning mot stjärnparet.

mincraft
Foto:DN/TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: