Johan Esks krönika

Johan Esk: Lahm en förebild – Tyskland ett land att sträva mot

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Typen har ett namn. Philipp Lahm. 170 centimeter fotbollshjälte. Hamrén har ett helvete att hitta en vänsterback. I Tyskland finns spelaren som är lysande oavsett kant.

Typen har ett namn. Philipp Lahm. 170 centimeter fotbollshjälte. Hamrén har ett helvete att hitta en vänsterback. I Tyskland finns spelaren som är lysande oavsett kant.

Bayern München körde fullständigt över Man City i veckan och Lahm/Ribery var inte direkt Wendt/Wilhelmsson. Lahm var inte briljant, han var bra men mina krav på honom är skyhöga.

Det jag njuter mest av är lugnet han behåller på motståndarens planhalva. Svenska ytterbackar är totala turister i tillvaron när de passerat mittlinjen. Några sekunder utan boll skapar ett sanslöst stressat beteende. Lahm är helt hemtam där. Lugn och metodisk, med och utan boll.

Annons:

Lahm är en spelare att ta efter. Tyskland ett fotbollsland att sträva mot.

På 70-talet var det en fotbollstaktisk strid i Sverige. England vann mot Tyskland.
I många år levde svenska lag och (ännu mer) landslaget enligt mottot ”försvaret först”, motståndarens misstag får skapa öppningar.

Det är bara att lyssna en nanosekund på Lars Lagerbäck i Viasat-studion, han börjar alltid med att prata försvarsspel.

Sen kom spanska revolutionen. Det egna bollinnehavet blev grundpelaren och även om jag hellre väljer den vägen finns det bästa av båda världarna i tysk fotboll.

Passningstempot, tekniken och kreativiteten, kombinerat med effektiviteten.

På ett flyg från München läste jag att diskussionen är igång i Tyskland.

Vilka blir startelvorna i EM-finalen nästa år?

Alltså, vilka spelare ska Tyskland och Spanien starta med. Holland? Italien? Frankrike? Nein, nein, nein. Finns bara två lag på kartan.

Den attityden är en anledning att gilla tysk fotboll. En annan är det höga taket.
På flyget läste jag om Lahms bok ”Den lilla skillnaden”. Lahm gör som tyska fotbollsprofiler alltid gjort, riktar öppen kritik mot dem som ska ha det.

Landslaget under Rudi Völler hade så slapp stämning att ”det var som om ett gäng kompisar åkt på semester för att spela fotboll”.

Klinsmanns Buddha-stil i Bayern München kändes körd tidigt, när Felix Magath ledde laget var han manipulativ, Louis van Gaal vägrade lyssna på spelarnas kritik mot det alltför offensiva spelsystemet.

Och enligt Lahm gjorde den dåliga stämningen i EM 2008 att det blev silver. Bara silver.

Den sista åsikten gjorde att lagkaptenen ­kallades till kvartssamtal med förbundskaptenen Joachim Löw.

Philipp Lahm säger att han nu ska hålla sina åsikter för sig själv men det tror och hoppas jag att vi kan glömma.

Det var Lahm som hösten 2009 sågade Bayern München med att klubben saknade en röd tråd i verksamheten.

I boken förnekar han de gamla ryktena att han är gay, han bedyrar att han älskar sin fru Claudia.

Jag har alltid älskat hur Philipp Lahm bakar in första bolltouchen och anfallsstarten i samma moment och hans sätt att göra sin kant till en anfallsallé. Målet mot Costa Rica i VM 2006 är en våt dröm för hur en ytterback ska spela. Han fick tag på bollen högt upp, tog sig inåt och dunkade upp bollen i bortre krysset.

Några timmar före Bayerns lek med City hade Hamrén rensat ut Safari och Wendt ur landslagstruppen. Helt logiskt, de spelar ju inte i klubblagen.

I samma veva konstaterade Hamrén och U 21-kapten Ericson yrvaket att det är brist på bra ytterbackar i Sverige. Också helt logiskt. I Sverige har de stora talangerna i unga lag alltid fått spela centralt, de som inte räcker till i mitten hamnar på en kant.

Men det är där det behövs spelare av högsta klass. Eller som Bayern Münchens scout Björn Andersson säger:

– Ytterbacken har ofta flest bollkontakter, tränarna borde ha några av sina bästa spelare där. Som ytterback får du ofta klara dig själv och du ska se till att laget får en bra, säker spelöppning, man ska kunna vårda bollen, inte bara slå bort den. Och du måste kunna göra din gubbe (fotbollsspråk för att ta dig förbi ”din” motståndare).
Andersson var tidigare ungdomsansvarig i Bayern München. Philipp Lahm var 15 år när de började jobba ihop, Lahm var yttermittfältare då och hade offensiven i sig.

Nu har han defensiven också och inte minst det en ytterback behöver för att värdera lägen och våga gå fram.

Blicken och psyket.

Andra har läst

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

Stefan-Liv
Foto:Skärmdump TV-centr, AFP

 Före detta flybolagschef har åtalats. Helt hockeylag omkom i flygolycka. 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Iaktta försiktighet.” Har kommit in ovanligt många tips från jägare och skogsarbetare. 57  16 tweets  41 rekommendationer  0 rekommendationer

Alg-144
Foto:TT
Alliansen-Lofven-500
Foto:TT

 Regeringen och Alliansen i hemliga möten. Vill förhindra ett nyval. 1472  114 tweets  1353 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:

 Hävdar Kriminalvården. Sätter stopp för Anders Behring Breivik massutskick av brev.

breivik_144102
Foto:TT

 Anställda snuvade på julklapp. Andra året i rad. 11  4 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

Julklappssack-144
Foto:TT
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: