Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

OS-drömmen lever efter sekunddrama

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Wroclaw. OS-drömmen lever. Men det krävdes en rysk felpassning och en iskall 28-åring för att det skulle bli verklighet. Med tio sekunder kvar satte Johan Jakobsson 28–28 (15–15).

– Den här poängen kan betyda jättemycket i slutet, säger niomålsskytten och matchhjälten.

Avslutningen var som skriven av en spänningsförfattare. Med två minuter kvar gör Ryssland 28–26 genom sin bäste spelare Dibirov.

Med en och en halv minut kvar tar Sverige timeout och bestämmer sig för att chansa. Bollen ska ut på högerkanten och skapa läge för Mattias Zachrisson.

Men läget kommer inte. I stället tvingas Zachrisson dra i väg ett underarmsskott från nio meter, som överraskar Victor Kireev i det ryska målet.

28–27 och bara 50 sekunder kvar. Ryssland har bollen, spelar runt och plötslig kastar Daniil Shiskarev en hög lyra som hans lagkamrat inte kan ta emot. Bollen går ut över sidlinjen.

Sverige får inkast. Zachrisson kastar snabbt till Johan Jakobsson som helt fri sätter bollen mellan benen på den ryske målvakten.

28–28, matchen är slut och Sveriges dröm om en OS-kvalplats lever.

– Det är tur att han kastar en hög passning så vi hinner tjuva lite. Hade de skjutit och den rullat över sidlinjen hade det nog varit kört, säger Johan jakobsson.

Hann du tänka när du kom fri?

– Där hinner man bara tänka ”hoppas att det är tid kvar” och sedan kasta sig fram och göra mål innan slutsignalen.

Det var Johan jakobssons anfallsspel som långa stunder bar Sverige i matchen. Sverige hade svårt i försvarsspelet, ryssarna lyckades hitta in på sexmeterslinjen och därifrån var det inte lätt för Matias Andersson att rädda.

Lagen följdes åt hela matchen, men i mitten av andra halvlek fick Sverige ett utmärkt läge att rycka ifrån när Ryssland åkte på en dubbelutvisning.

Foto: Johanna Lundberg/BildbyrånJonas Källman. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

– Vi hade chansen där, men det är svårt att spela 6–4, säger förbundskapten Ola Lindgren. Mer etablerade spelare än de som är här blir lätt nervösa och man letar hela tiden efter det bästa läget.

Nu blev det inga mål alls och matchen tycktes vara förlorad ända till den ryska felpassningen.

Johan jakobsson är nöjd med sin insats. Som 28-åring har han i detta EM fått sitt genombrott i landslaget.

Var det här din bästa match?

– Framåt är det nog det, men definitivt inte bakåt.

Ola Lindgren prisar sin högernia.

– Han har gjort flera fina anfallsmatcher nu i slutet och spelat stabilt. Det är klart att han är en viktig kugge, han gör de här lite enkla målen. Annars hade det varit väldigt tunt anfallsmässigt i dag, säger Ola Lindgren och tillägger:

– Det är en oerhört lättnad att vi tar den här poängen med den chansning vi gör på slutet. Jag tror att det här betyder mycket för det här laget, att vi kunde vända det.

–Det visar att det finns bra moral i det här laget, att vi krigar när det är uppförsbacke.

Nu väntar tre dagars vila för det svenska laget innan det är dags för två matcher på två dagar. Först väntar Danmark och sedan, bara 18 timmar senare, den oerhört viktiga matchen mot Ungern.

För att Sverige ska kunna spela till sig den ena av de två OS-kvalplatserna måste man vinna mot Ungern och göra mycket mål, samtidigt som Ryssland inte får ta fler poäng.

Då har Sverige och Ryssland lika många poäng och då avgör målskillnaden.

– Det var en oerhört viktig poäng och att turneringen lever för oss. Nu får vi ladda om och lappa ihop oss för de två återstående matcherna, säger Ola Lindgren.

Fakta. Sverige–Ryssland 28–28 (15–15)

Matchbetyg 3. Det var oerhört spännande, men Sverige gör lite för många misstag. Borde ha vunnit matchen, men får vara glada för ryssen som kastade bort bollen i slutet.
Matchens lirare. Johan Jakobsson får sitt genombrott i landslaget vid 28 års ålder. Han gör nio mål, han passar till flera och sätter det sista målet iskallt mellan målvaktens ben.
Källman reser sig igen. Man kan inte annat än beundra 34-årige Jonas Källman. Han har haft ryggskott och knappt kunnat gå. Han reser sig upp spelar nästa 60 stenhårda minuter, gör fem mål och syns inte till efter matchen då han behandlas för kramp.
Försvaret? Det svenska försvarsspelet. Ryssarna lyckades hela tiden med sina inspel till linjen och från sex meter är det inte lätt för Mattias Andersson att rädda.
Sverigekollen. Nu har man tre spellediga dagar - ovaligt för ett mästerskap - skador hinner lappas ihop och samspelet trimmas. Nu får inte Ryssland ta några mer poäng, medan Sverige måste slå Ungern klart. Då blir OS-kvalplatsen verklighet.
Spelarbetyg:
Mattias Andersson 3
Jonas Källman 4
Niclas Ekberg 2
Lukas Nilsson 2
Jesper Konradsson 3
Tobias Karlsson 3
Johan Jakobsson 5
Fredrik Petersen 2
Viktor Östlund 3
Mattias Zachrisson 3
Andreas Nilsson 2
Jesper Nielsen 3
Betygsätts ej:
Mikael Appelgren
Markus Olsson
Philip Stenmalm
Andreas Cederholm

Fakta. Jakten på en OS-kvalplats

Ryssland står nu på tre poäng, Sverige på en poäng och Ungern noll.

För att Sverige ska gå om Ryssland krävs det seger över Ungern och eventuellt också Danmark, om Ryssland tar ytterligare två poäng i sina kvarvarande matcher. Skulle Ryssland vinna båda sina återstående matcher kan inte Sverige komma ikapp Ryssland. Om resultaten i den andra mellanrundan går Sveriges väg finns det fortfarande en chans att ta den sista kvalplatsen, men den är väldigt liten.

Frankrike är direktkvalificerat till OS tack vare VM-guldet i Qatar. Blir Frankrike även Europamästare går den blivande EM-tvåan direkt till OS.

Polen, Spanien, Danmark, Kroatien, Tyskland och Slovenien är redan klara för OS-kval i kraft av placeringarna 3–8 vid VM i Qatar 2015. Vinner något av dessa lag EM och går direkt till OS får Makedonien en kvalplats i egenskap av 9:a i VM.

OS-kvalet den 8–10 april spelas i tre grupper om fyra lag, och de två främsta i varje grupp går till OS.