Ranelids tid hade gett SM-silver

Publicerad 2004-02-26 21:24

Författaren Björn Ranelid hävdade i TV 1994 att han sprungit 100 meter på 10,71.

SvT Författaren Björn Ranelid hävdade i TV 1994 att han sprungit 100 meter på 10,71.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Författaren Björn Ranelid har begärt att friidrottsexperten Lennart Julin, som intervjuades i Dagens Nyheter den 21 februari, ska be om ursäkt för sina uttalanden om Ranelids idrottsbedrifter.

Författaren Björn Ranelid har begärt att friidrottsexperten Lennart Julin, som intervjuades i Dagens Nyheter den 21 februari, ska be om ursäkt för sina uttalanden om Ranelids idrottsbedrifter.

DN-sporten frångår normala rutiner och låter den intervjuade Julin publicera ett klargörande. Det följer här:

I artikeln "Ohly långt ifrån ensam om att förstora idrottsmeriter" nyligen publicerad i DN har jag på en förfrågan svarat att benägenheten att bättra på ungdomliga idrottsmeriter faktiskt är ganska utbredd. Man kan förstås tycka att denna företeelse är oförarglig och mest bara att le åt även om den ju innebär en indirekt nedvärdering av dem som verkligen gjort sådana prestationer.

Extra märkligt är att även i helt andra avseenden ytterst framstående och framgångsrika människor inte sällan visat sig så angelägna att lyfta fram - och alltså i vissa fall "uppgradera" sina idrottskarriärer. Det var i ett försök att förklara detta fenomen som jag gav en väl raljant formulerad hypotes om att det måhända uttryckte en önskan att visa sig "allmänmänsklig".

Jag förstår att såsom resonemanget kom att framställas i artikeln kunde det uppfattas som att jag ifrågasatte äktheten och djupet i de aktuella personernas idrottsintresse. Så var absolut inte fallet och jag kan bara be om ursäkt om de känt sig kränkta i detta avseende. Det nybildade ordet "friidrottsmytoman" uttalades dessutom dränkt i citationstecken, absolut inte som någon slags medicinsk diagnos.

Vad gäller Björn Ranelids sprintermeriter var min utgångspunkt Siewert Öholms debattprogram "Svar direkt" i SVT2 den 3 mars 1994. Där inledde nämligen Ranelid sitt inlägg i en diskussion som rörde Stockholms OS-kandidatur på följande sätt (ordagrant citerat från videobandet):

"Jag har ju följt idrotten inifrån. Jag är ju Sveriges ende författare som har spelat i Malmö FF:s, HIF:s och TFF:s A-lag. Jag har sprungit 100 meter på 10,71, så jag bör väl ha varit snabbare än Johnny Ekström. Och det tror jag nog kan överraska Patrik (Sjöberg) här."

Fotbollsmeriterna kunde jag inte bedöma, medan däremot den opåkallat och distinkt och utan varje förbehåll angivna 100-meterstiden fick mig att haja till. Tidtagning i hundradelar existerade nämligen inte i Sverige när prestationen skulle ha gjorts i början på 1970-talet!

Digitala stoppur var ännu inte i bruk och målfototidtagning förekom (inhyrd från utlandet) i princip endast vid senior-SM, men även där offentliggjordes enligt dåvarande regler alla tider avrundade till tiondelar.

Målfotona från de aktuella åren (1971-72) lästes senare av igen för att få fram hundradelstiderna och 10,71 skulle faktiskt ha gett SM-silver båda gångerna. Så sent som i somras (2003) hade det för övrigt blivit brons.

10,71 var och är snudd på fortfarande således ett resultat av landslagsklass för specialister och motsvarade 10,4/10,5 med dåtidens mest kompetenta manuella tidtagare. Och på en mindre tävling med litet sämre funktionärer skulle det mycket väl kunnat knäppts 10,3 eller 10,2 ...

Jag har nu från Ranelid erfarit att 100-metersresultatet egentligen var manuella 10,8 och dessutom uppnått inte i en gängse friidrottstävling utan i ett internt regementsmästerskap. Denna bild är alls inte orimlig, men beskriver alltså en prestation på en radikalt annan friidrottslig nivå än i tv uppgivna eltiden 10,71.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

farja_500
Foto:Kim Kyung-Hoon/Reuters

Utreds för att ha övergett skeppet. Kanske inte ens var på bryggan.

Sms ger hopp. Pappa säger sig ha fått sms från barn på färjan. 2  0 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

Passagerarfärja med 470 ombord sjönk. Stor räddningsinsats. 4  0 tweets  3 rekommendationer  1 rekommendationer

everest_500
Foto:TT

Norrman på plats. Minst tolv har omkommit på Mount Everest.

Svenske äventyraren Oskar Kihlborg. ”Man försöker skynda sig igenom det.”

everest_144102
Foto:Privat

Aktivera, logga in, läs! Du får tidningen digitalt istället för i brevlådan. 31  15 tweets  15 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:

Tog av snaran. Hängningen stoppades i sista stund när modern till den döde gick fram och förlät mannen. 25  1 tweets  23 rekommendationer  1 rekommendationer

iran_144102
Foto:AP
Annons:
Annons: