Mitt hem, min borg

7 av 10 som står i kön har redan en bostad

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Jonas Bylund, 47 år, Stockholm, musiker:

– Jag bytte en lägenhet i Gävle till en hyresrätt här i Stockholm. Sedan blev det en större hyresrätt som sedan blev en bostadsrätt. Här bor jag nu.

– Nej, jag kände att det inte finns någon anledning. Jag har redan en lägenhet.

Emily Liu, 33 år, Stockholm, Pianist:

– Jag har bott i Stockholm i fyra år och köpte en lägenhet direkt. När jag studerat i andra svenska städer bodde jag i hyresrätter.

– Ja, jag ser bostadskön som en bra investering. När man blir äldre kanske man vill spara pengar och flytta in i hyresrätt.

Elias Olsson, 29 år, Haninge, kundansvarig:

– Jag behövde en lägenhet snabbt, så det blev i Haninge därför att det var billigare där. Jag kommer ursprungligen från Lysekil.

– Ja, jag står i bostadskön och har gjort det i två år. Det är ju relativt billigt

– Jag ser det som en försäkring.

Christine Helén, 57 år, Stockholm, egenföretagare:

– Vi har bott i en bostadsrätt på Kungsholmen och flyttat till en andrahandslägenhet på Södermalm. Men det är bara tillfälligt – snart ska vi flytta in till det nya bostadsområdet på norra Kungsholmen.

– Ja, jag har stått där i sex sju år. Blir det ändrade förhållanden kan det vara bra att ha den utvägen.

Bostadskön i Stockholm är rekordlång. Men en majoritet av dem som köar är knappast i skriande behov av tak över huvudet – de flesta är medelålders och har redan en bostad. Många står i kön som en ”försäkring”, visar en ny undersökning som DN har tagit del av.

Bostadskön i Stockholm är rekordlång. Men en majoritet av dem som köar är knappast i skriande behov av tak över huvudet – de flesta är medelålders och har redan en bostad. Många står i kön som en ”försäkring”, visar en ny undersökning som DN har tagit del av.

Kampen om en egen lägenhet i Stockholm hårdnar. Sedan 2004 har bostadskön mer än trefaldigats och för första gången på tre år ökar antalet nyanmälda personer.

Ändå är långtifrån de över 330.000 personer som står i kön intresserade av att med kort varsel ta en bostad. Det visar den hittills största kartläggningen som gjorts av bostadskön och som Dagens Nyheter har tagit del av.

Annons:

Det kommunalägda bolaget Stockholms stads bostadsförmedling AB har låtit drygt . 1.300 personer svara på frågor om sin situation och aktivitet på bostadsmarknaden.

Nästan hälften uppger att de inte behöver någon bostad de närmaste åren eller över huvud taget. De allra flesta, 72 procent, bor dessutom redan i antingen en hyresrätt med eget kontrakt, ett småhus eller i en bostadsrätt.

– Med den bostadsmarknad vi har i Stockholm är det nog ganska naturligt att så många ändå står i kön. Jag tror att många inser att det gäller att planera i förväg. Man vet aldrig hur framtiden ser ut, utan man vill helt enkelt gardera sig, säger Per Anders Hedkvist, vd på Stockholms stads bostadsförmedling.

Just bostadskön som ett slags ”försäkring för framtiden” är en relativt vanlig tanke, visar bostadsförmedlingens studie. 31 procent står där av den anledningen.

Trots att ungdomarna är den grupp som hårdast drabbats av bristen på lägenheter består en majoritet av kön snarare av personer i medelåldern och uppåt. Drygt hälften av personerna i bostadskön är äldre än 35 år.

Den åldersgrupp där flest ändå fick ett kontrakt förra året är personer mellan 25 och 34 år.

Förutom hyresrätter i de allmännyttiga bolagen i länet lämnar även privata fastighetsägare ett stort antal lägenheter till bostadskön. Den sistnämnda gruppen ställer ofta större krav på sina blivande hyresgäster, visar DN:s genomgång av samtliga förmedlade bostäder i januari. Här förekommer bland annat begränsningar av antalet hushållsmedlemmar, deras ålder och husdjursförbud. Men ofta även högre inkomstkrav, som mest på fem gånger årshyran.

Annette Rydqvist, utredare på Boverket, ser en fara med att fastighetsägare driver upp kraven på framtida hyresgäster för mycket. Risken är stor att ungdomar, invandrare och andra som har svårt att komma in på bostadsmarknaden får det ännu tuffare. När myndigheten studerade förmedlingen i Stockholm för två år sedan visade det sig att det i tre av fyra lägenhetsannonser ställdes särskilda krav förutom de generella kriterier som allmännyttan har.

– Jag vet inte var gränsen går innan det blir orimliga nivåer. Men när det är bostadsbrist finns det många presumtiva hyresgäster att välja bland. Då hamnar den sökande i underläge. Många kommer i kläm på bostadsmarknaden, säger Annette Rydqvist.

Hur tar sig underläget uttryck?

– Har man trasslig historik med exempelvis betalningsanmärkningar kan det vara mycket svårt att få en bostad. Sedan har ju förstås hyresvärdar rätt att fördela lägenheter hur de vill så länge de inte bryter mot lagstiftningen.

 

Vad tycker du om bostadsmarknaden? Diskutera i kommentarsfältet.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

aulamedica500
Foto:TT

 THE-lista. Tre svenska lärosäten bland världens 100 högst ansedda.

hamrén-500
Foto:Bildbyrån

 Johan Esk: Förvandlingen är sensationell – han är i hysterisk form. 4  3 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Rosenberg: ”Även snedträffarna verkar gå in nu för tiden.”

 Superjämnt i Malmös grupp. Så gick övriga Champions League-matcher.

 Åge Hareide irriterad. ”Jag svarade bara på en fråga.”

 Ny miljonbonus för MFF. Så mycket är segern värd.

 Sverige eller Danmark? ”Jag får ta ställning till vilket om jag skulle få frågan”, säger Robin Olsen. 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

olsen-144
Foto:Bildbyrån

 Historisk Malmöseger. Vann hemma i Champions League. 16  4 tweets  12 rekommendationer  0 rekommendationer

 Halsti kan missa guldmatchen. ”Röntgen avgör om jag spelar.” 4  4 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Gripen supporter fritogs med våld. Angrep polis och väktare. 15  6 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

karnkraft500
Foto:Lars Lindqvist

 Om miljöpolitiken. Industrin reagerar med oro på MP och S besked. 174  48 tweets  126 rekommendationer  0 rekommendationer

 Med stöd av Sverigedemokraterna. ”Lyssnar de inte finns majoritet.” 529  71 tweets  458 rekommendationer  0 rekommendationer

bjorklund144
Foto:TT
mp_144102
Foto:Thomas Karlsson

 Olika besked om kärnkraft. Regeringen kommer inte stänga reaktorer. 207  11 tweets  185 rekommendationer  11 rekommendationer

 DN Ledare. Åsa Romson misslyckas i politikens marshmellowtest. 21  4 tweets  17 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Enligt schwiezisk bank. Europas rikaste blir alltmer förmögna. Men inte överallt. 29  4 tweets  22 rekommendationer  3 rekommendationer

luxemburg244
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: