Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Andrahandshyresgäster bor dyrast av alla

Björn Widmark, 25, bor i dag på soffan i en tvåa tillsammans med två kompisar för 2 000 kronor i månaden. Han orkar inte längre med att flytta runt och har bestämt sig för att lämna Stockholm.
Björn Widmark, 25, bor i dag på soffan i en tvåa tillsammans med två kompisar för 2 000 kronor i månaden. Han orkar inte längre med att flytta runt och har bestämt sig för att lämna Stockholm. Foto: Erik Simander

Det är billigare att köpa bostadsrätt än att hyra i andra hand, visar siffror som DN tagit fram. Den snedvridna bostadsmarknaden gör att både studenter och företag väljer att flytta någon annanstans.

– Jag har bestämt mig för att lämna Stockholm, säger Björn Widmark, student.

Kötiden till hyreslägenheter är lång och för att köpa en lägenhet krävs både en rejäl kontantinsats och stadig inkomst. Många är hänvisade till andrahandsmarknaden.

Samtidigt är det just andrahandshyresgästerna som inte har råd att köpa som har de högsta månadskostnaderna. Det visar en jämförelse av boendekostnader som DN låtit göra mellan att bo i hyreslägenhet, att köpa en bostadsrätt och att hyra i andra hand under 2015.

Utifrån statistik från Hyresgästföreningen, Svensk Mäklarstatistik och Blocket har DN räknat ut en genomsnittlig boendekostnad för tre typlägenheter: en etta på 30 kvadratmeter, en tvåa på 55 kvadratmeter samt en trea på 75 kvadratmeter.

För den som bor i en etta eller tvåa är det dyrare att hyra i andra hand än att köpa motsvarande lägenhet. I innerstaden kostar ettan 9 421 kronor i månaden att hyra i andra hand, jämfört med boendekostnaden på 8 656 kronor för den som lånar pengar och köper motsvarande lägenhet.

Bostadsköpet förutsätter dock en kontantinsats på flera hundra tusen kronor. Samtidigt består halva boendekostnaden av amortering, vilket kan ses som ett sparande.

– Med de här hyrorna skulle hela studiemedlet gå till boendet. Och andrahandsmarknaden är osäker och otrygg. Studenter ska koncentrera sig på studier och inte behöva oroa sig för sitt boende, säger Anna Wallgren, ordförande för Stockholms studentkårers centralorganisation, SSCO.

När Björn Widmark, 25, kom till Stockholm i vintras för jobb och studier letade han desperat efter någonstans att bo. Via kompisar erbjöds han ett rum i en centralt belägen trea för 12.000. Han lyckades förhandla ned det till 9.000 kronor och blev kvar i tre månader.

– Det är fel att peka ut enskilda personer för hyresnivåerna i Stockholm. De är bara en del av ett större problem. Det är så här det ser ut på bostadsmarknaden i Stockholm. Jag understödjer det också genom att betala, säger Björn Widmark.

Över sommaren kunde han bo i en etta på Södermalm till grundhyran på 2.700 kronor och nu sover han på soffan i en tvåa som han delar med två vänner.

– Men det är inte långsiktigt hållbart. Bostadssituationen här är en avgörande anledning till att jag bestämt mig för att lämna Stockholm, säger Björn Widmark.

Även företag börjar nu undvika Stockholm på grund av bostadssituationen. Münchenbaserade e-handelsföretaget Cuponation tänkte flytta sin nordiska avdelning med 30 personer till Stockholm, men har nu skrinlagt planerna.

– Risken är att man tappar fokus på verksamheten för att leta bostäder. Våra anställda ska inte behöva betala ockerhyror i andra hand eller ta jättestora lån för att kunna bosätta sig där, säger företagets pr-chef Lukas Ohlsson.

Boverket visar i den färska rapporten ”Andrahandsmarknaden: hyror, utbud och institutioner” att de vanligaste skälen till att man bor i andra hand är att det är svårt att få ett förstahandskontrakt eller att man inte har någon kontantinsats för att köpa en bostadsrätt.

I samma rapport visar det sig också att andrahandshyresgäster i regel har låga inkomster. Det innebär alltså att invånarna med sämst ekonomiska möjligheter får betala mest för sin bostad.

Och andrahandshyrorna kan komma att bli betydligt högre. Efter en lagändring den första februari 2013 får den som hyr ut en bostadsrätt i andra hand ta ut en betydligt högre hyra än tidigare, så kallad kostnadsbaserad hyra.

Aidin Zandian, ordförande i Stockholm för organisationen jagvillhabostad.nu, som arbetar för fler bostäder åt unga vuxna, är kritisk.

– Lagen har slagit helt fel. Avsikten var att fler skulle hyra ut sina bostadsrätter. Men i stället blev det ytterligare ett incitament att sko sig på desperata bostadssökande.

Och hyrorna kan komma att stiga ytterligare. Enligt Boverkets rapport har det lagliga taket för andrahandshyrorna ännu inte nåtts, vilket också grafiken här intill visar.

För typettan i jämförelsen skulle en kostnadsbaserad hyra i innerstaden hamna på 11.209 kronor mot nuvarande snitt på 9.420 kronor.

– Anledningen till att bostadsrättsinnehavarna inte tar ut de hyror de kan enligt lagen är kanske att de inte kan ta ut den kostnaden. Hyresgäster kan inte betala hur mycket som helst för ett andrahandsboende, säger Sebastian Johansson, marknadsanalytiker på Boverket och projektledare för rapporten.

Läs även: Ockerhyror krävs sällan tillbaka

Foto: DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.