Slussens framtid

”Benny Andersson har missförstått en del saker”

Skiss från Stockholms stad över förslaget till ombyggnad av Slussen.

Illustration: Foster+Partners, Berg Arkitektkontor Skiss från Stockholms stad över förslaget till ombyggnad av Slussen.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Musikern Benny Anderssons hårda angrepp på ombyggnaden av Slussen kritiserar inslag i projektet som inte längre är aktuella. ”Han är välkommen att titta på förslaget”, säger projektledaren Andreas Burghauser.

Musikern Benny Anderssons hårda angrepp på ombyggnaden av Slussen kritiserar inslag i projektet som inte längre är aktuella. ”Han är välkommen att titta på förslaget”, säger projektledaren Andreas Burghauser.

Under processen med att ta fram en plan för att bygga om Slussen har flera detaljer ändrats, detaljer som angrips av musikern Benny Andersson i en uppmärksammad debattartikel i måndagens DN.

– Han verkar ha missförstått en del saker, säger Andreas Burghauser, Stockholms stads projektchef för Slussen.

Annons:

– Det är tråkigt att han fått den bilden. Jag vet inte om han har varit här och tittat på förslaget, men han är välkommen hit om han har tid, säger Burghauser till DN.se.

Anderssons debattartikel är utformad som ett öppet brev till finansborgarrådet Sten Nordin. Han skriver bland annat följande:

”Tycker du att det är bra för miljön i Gamla stan att bredda Skeppsbron med 20 meter för att bygga en åttafilig motorled?”

I det nu liggande förslaget ska den nya huvudbron flyttas 20 meter längre österut än den ligger i dag, och spetsen på Skeppsbron breddas därefter.

– Det är inte så att hela Skeppsbron ska breddas. Längre norrut blir det inte fler körfält än i dag. Vi ansluter till befintlig gatustruktur, säger Andreas Burghauser.

Antalet körfält på huvudbron blir mycket riktigt åtta, varav två reserveras för kollektivtrafik. I dag är det sammanlagt tolv filer, fördelade på två broar.

I det alternativa förslaget ”Kulturslussen”, som Benny Andersson stöder, skissas för sammanlagt tio körfält.

Benny Andersson skriver vidare:

”Hur ska man som fotgängare ta sig från Gamla stan till Södermalms torg /…/ när man måste ta sig upp för lika många trappsteg som i ett fyravåningshus innan man är uppe? / …/ Har du i så fall ägnat en tanke åt tillgängligheten för föräldrar med barnvagnar, rörelsehindrade eller äldre? Hur ska dom göra? Vad händer när trapporna är belagda med is och snö?”

Höjdskillnaden mellan Gamla stan och Södermalm går inte att ändra. Huvudbron planeras få ungefär samma lutning som i dag. Men om man i stället väljer att ta sig horisontellt över de två tilltänkta lågbroarna från Gamla stan till Söder och vill upp till Södermalmstorg?

– Då finns det minst två rulltrappor och dubbla hissar. Vi har lagt till det i detaljplanen just för att möta den oro som har varit när det gäller tillgängligheten. Men trappor finns ju också, säger Burghauser.

Benny Andersson: ”Tycker du att det är en bra idé att stänga av all trafik runt Slussen i sju år?”

– Så kommer det inte riktigt att bli. Det kommer hela tiden att finnas möjlighet att ta sig från Södermalm till Gamla stan. Men det är ett komplicerat projekt och man kommer kanske inte att kunna åka exakt de vägar man åker i dag.

Tanken är att en bro ska rivas i taget. Man börjar med den östra. När trafiken är lagd på den nya huvudbron rivs den västra bron.

Benny Andersson: ”Tycker du att det är bra att det ska sprängas ett gigantiskt hål i Katarinaberget för en bussterminal? Vad kostar det?”

– Ja, vi har flyttat in terminalen i berget, och det kommer att sprängas ett bergrum. Men kostnaden för det ingår i helhetskostnaden på åtta miljarder kronor.

Benny Andersson: ”Tycker du att vi behöver ännu en stor galleria i Stockholm? På 35.000 kvadratmeter.

– Efter omarbetningarna är inte handelsytorna 35.000 kvadratmeter. De är i stort sett hälften så stora.

Benny Andersson: ”Tycker du att utblicken från Slussen över Saltsjön kan göra detsamma? Eller vill du hellre ha några kontorshus där?”

Frågan om skymd utsikt har varit ett av de stora stridsäpplena i debatten om Slussen och var också en huvudfråga i samrådet tidigare i år. En del av den planerade bebyggelsen har minskats eller dragits tillbaka.

– Utsikten från Peter Myndes backe (söder om Stadsmuseet, red:s anm) är inte skymd längre. Även mot Saltsjön finns det utsikt. Alla byggnader är inte borta, men vi har försökt ta in de synpunkter som kommit i den här processen.

Benny Andersson avslutar sin artikel med en uppmaning och en varning till Sten Nordin: Ta till dig kritiken. ”Om inte, så tror jag att du i framtiden kommer att betraktas som den värsta marodören i Stockholms moderna historia.”

– Slussen engagerar många, och många har åsikter. Och det är ju helt rätt. Däremot är det tråkigt att det är så många felaktigheter som kommer fram, säger Andreas Burghauser.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

eboladallas2-500
Foto:AP, All Over Press

 Ebolasjuk sprider oro i USA. Mannen reste via flygplats i Bryssel.

 Så sprids smittan mellan människor. Viruset kan överleva flera dagar utanför kroppen. 47  11 tweets  36 rekommendationer  0 rekommendationer

handslag244
Foto:AFP

 Kan ha smittat andra. Första ebolafallet i USA har bekräftats. 41  10 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

malmo-start-500
Foto:DN, BIldbyrån

 Avspark 20.45. DN rapporterar direkt om Malmö–Olympiakos i CL. 5  4 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Av andra supportrar. Gick till angrepp mot polis och väktare. 15  6 tweets  9 rekommendationer  0 rekommendationer

malmo-airport-144
Foto:TT
karnkraft500
Foto:Lars Lindqvist

 Om miljöpolitiken. Industrin reagerar med oro på MP och S besked. 53  24 tweets  29 rekommendationer  0 rekommendationer

 Med stöd av Sverigedemokraterna. ”Lyssnar de inte finns majoritet.” 364  57 tweets  307 rekommendationer  0 rekommendationer

bjorklund144
Foto:TT
mp_144102
Foto:Thomas Karlsson

 Olika besked om kärnkraft. Regeringen kommer inte stänga reaktorer. 200  11 tweets  178 rekommendationer  11 rekommendationer

 DN Ledare. Åsa Romson misslyckas i politikens marshmellowtest. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Säger att han inget minns. Våldtog kvinna i flera timmar i bostaden. 17  3 tweets  13 rekommendationer  1 rekommendationer

skolor500
Foto:Thomas Karlsson

 Stora skillnader. Se din skola och jämför med resten av kommunen. 46  11 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

 Klyftor i svenska skolan. Här finns skolorna med högst betyg. 541  19 tweets  522 rekommendationer  0 rekommendationer

 Se hela listan här. Skolorna med högst genomsnittligt meritvärde. 481  3 tweets  478 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: