Slussens framtid

”Benny Andersson har missförstått en del saker”

Skiss från Stockholms stad över förslaget till ombyggnad av Slussen.

Illustration: Foster+Partners, Berg Arkitektkontor Skiss från Stockholms stad över förslaget till ombyggnad av Slussen.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Musikern Benny Anderssons hårda angrepp på ombyggnaden av Slussen kritiserar inslag i projektet som inte längre är aktuella. ”Han är välkommen att titta på förslaget”, säger projektledaren Andreas Burghauser.

Musikern Benny Anderssons hårda angrepp på ombyggnaden av Slussen kritiserar inslag i projektet som inte längre är aktuella. ”Han är välkommen att titta på förslaget”, säger projektledaren Andreas Burghauser.

Under processen med att ta fram en plan för att bygga om Slussen har flera detaljer ändrats, detaljer som angrips av musikern Benny Andersson i en uppmärksammad debattartikel i måndagens DN.

– Han verkar ha missförstått en del saker, säger Andreas Burghauser, Stockholms stads projektchef för Slussen.

Annons:

– Det är tråkigt att han fått den bilden. Jag vet inte om han har varit här och tittat på förslaget, men han är välkommen hit om han har tid, säger Burghauser till DN.se.

Anderssons debattartikel är utformad som ett öppet brev till finansborgarrådet Sten Nordin. Han skriver bland annat följande:

”Tycker du att det är bra för miljön i Gamla stan att bredda Skeppsbron med 20 meter för att bygga en åttafilig motorled?”

I det nu liggande förslaget ska den nya huvudbron flyttas 20 meter längre österut än den ligger i dag, och spetsen på Skeppsbron breddas därefter.

– Det är inte så att hela Skeppsbron ska breddas. Längre norrut blir det inte fler körfält än i dag. Vi ansluter till befintlig gatustruktur, säger Andreas Burghauser.

Antalet körfält på huvudbron blir mycket riktigt åtta, varav två reserveras för kollektivtrafik. I dag är det sammanlagt tolv filer, fördelade på två broar.

I det alternativa förslaget ”Kulturslussen”, som Benny Andersson stöder, skissas för sammanlagt tio körfält.

Benny Andersson skriver vidare:

”Hur ska man som fotgängare ta sig från Gamla stan till Södermalms torg /…/ när man måste ta sig upp för lika många trappsteg som i ett fyravåningshus innan man är uppe? / …/ Har du i så fall ägnat en tanke åt tillgängligheten för föräldrar med barnvagnar, rörelsehindrade eller äldre? Hur ska dom göra? Vad händer när trapporna är belagda med is och snö?”

Höjdskillnaden mellan Gamla stan och Södermalm går inte att ändra. Huvudbron planeras få ungefär samma lutning som i dag. Men om man i stället väljer att ta sig horisontellt över de två tilltänkta lågbroarna från Gamla stan till Söder och vill upp till Södermalmstorg?

– Då finns det minst två rulltrappor och dubbla hissar. Vi har lagt till det i detaljplanen just för att möta den oro som har varit när det gäller tillgängligheten. Men trappor finns ju också, säger Burghauser.

Benny Andersson: ”Tycker du att det är en bra idé att stänga av all trafik runt Slussen i sju år?”

– Så kommer det inte riktigt att bli. Det kommer hela tiden att finnas möjlighet att ta sig från Södermalm till Gamla stan. Men det är ett komplicerat projekt och man kommer kanske inte att kunna åka exakt de vägar man åker i dag.

Tanken är att en bro ska rivas i taget. Man börjar med den östra. När trafiken är lagd på den nya huvudbron rivs den västra bron.

Benny Andersson: ”Tycker du att det är bra att det ska sprängas ett gigantiskt hål i Katarinaberget för en bussterminal? Vad kostar det?”

– Ja, vi har flyttat in terminalen i berget, och det kommer att sprängas ett bergrum. Men kostnaden för det ingår i helhetskostnaden på åtta miljarder kronor.

Benny Andersson: ”Tycker du att vi behöver ännu en stor galleria i Stockholm? På 35.000 kvadratmeter.

– Efter omarbetningarna är inte handelsytorna 35.000 kvadratmeter. De är i stort sett hälften så stora.

Benny Andersson: ”Tycker du att utblicken från Slussen över Saltsjön kan göra detsamma? Eller vill du hellre ha några kontorshus där?”

Frågan om skymd utsikt har varit ett av de stora stridsäpplena i debatten om Slussen och var också en huvudfråga i samrådet tidigare i år. En del av den planerade bebyggelsen har minskats eller dragits tillbaka.

– Utsikten från Peter Myndes backe (söder om Stadsmuseet, red:s anm) är inte skymd längre. Även mot Saltsjön finns det utsikt. Alla byggnader är inte borta, men vi har försökt ta in de synpunkter som kommit i den här processen.

Benny Andersson avslutar sin artikel med en uppmaning och en varning till Sten Nordin: Ta till dig kritiken. ”Om inte, så tror jag att du i framtiden kommer att betraktas som den värsta marodören i Stockholms moderna historia.”

– Slussen engagerar många, och många har åsikter. Och det är ju helt rätt. Däremot är det tråkigt att det är så många felaktigheter som kommer fram, säger Andreas Burghauser.

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

ebola_500234
Foto:AFP

 2 400 döda hittills. Obama: Vi är på väg att förlora kontrollen. 8  3 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

riksdagen500
Foto:TT, Lars Lindqvist

 Det gäller för nyval. Statsvetaren tveksam, men S står inför utmaningar. 52  3 tweets  49 rekommendationer  0 rekommendationer

billstrom244
Foto:Paul Hansen

 På Facebook. Både Fi och SD är extrema och måste bekämpas, skriver migrationsminister Billström (M). 471  27 tweets  442 rekommendationer  2 rekommendationer

 Nu börjar arbetet. Då kan det bli klart med statsministern. 5  0 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sedan V fått kalla handen. Facken sluter upp bakom Löfven. 41  3 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kaos hotar.” Tyska medier siar om svensk blockpolitik. 128  25 tweets  103 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Misslyckad design. Colombianska cykellagets tävlingsdräkter har vållat en Twitterstorm. 35  4 tweets  31 rekommendationer  0 rekommendationer

cykeldrakt244
Skärmdump: Twitter
Annons:
eriksson-500
Foto:Reuters, AP

 Malmö FF föll i CL-debuten. Carlos Tévez avgjorde i 90:e minuten.

 DN rapporterade direkt. Så var Malmös Champions League-debut. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Uefa straffar Malmö. Upprepade förseelser kan ge stängd läktare. 7  3 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Efter i kamp om tredje plats. Så gick det i tisdagens övriga matcher i Champions League.

olympiakos-144
Foto:AP
chokladboll144
Foto:TT

 ”Har nolltolerans.” Tv-kockens krog serverade ”negerboll i fin gammal ljusstake med mörk kvinna”. 8  0 tweets  8 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: