Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Boende fick inget veta om hög radonhalt

Nathalie Klebark med barnen Thea, tre månader och Nora, tre år.
Nathalie Klebark med barnen Thea, tre månader och Nora, tre år. Foto: Anette Nantell

När Nathalie Klebark var gravid med Thea var radonhalten i hennes lägenhet drygt fyra gånger gränsvärdet. Men det fick hon inte veta.

– Det är extremt nonchalant, Upplands-Brohus riskerar människors hälsa, säger Hyresgästföreningens ordförande Terje Gunnarson.

Nu är Thea snart tre månader och storasyster Nora är tre år.

– Det är klart jag är orolig. Det känns inte så bra att gå och lägga sig på kvällarna när det är fullt med radon, säger Nathalie Klebark.

Hon har bott i området i sex år och inte fått någon information om radonrisken förrän hon ringde och frågade. Då uppgav kommunala Upplands-Brohus – som har känt till de höga radonhalterna sedan 2003 – att mätningen i Nathalie Klebarks lägenhet visade 860 becquerel. Gränsvärdet är 200.

– Men vi har inte direkt någonstans att ta vägen. Vi kan inte gå upp i hyra, flyttar vi in till Kungsängen blir det dyrare, säger Nathalie Klebark.

Hon och hennes sambo har varit i kontakt med en bank för att se om de kan låna till en bostadsrätt.

– Men vi har ingen handpenning att lägga, vi är i princip fast här, säger Nathalie Klebark.

De betalar drygt 6.000 kronor i månaden för sin trea på 75 kvadrat. Familjen trivs för övrigt bra i området, som är lugnt och grönt och nära pendeltåget.

Trevåningslängorna i Bro byggdes i mitten av 1960-talet. Upplands-Brohus har gjort radonmätningar i tre omgångar, senast förra vintern då 25 lägenheter visade sig ha för höga värden av radongas. Men alla lägenheter är inte undersökta.

Leif Öhman som bor på Bagarvägen hade 900 becquerel i lägenheten vid en korttidsmätning.

– Det är tur att vi har möjlighet att komma härifrån, vi åker till landet. Men det är inte alla som kan göra det, säger han.

– Rädda är vi inte, men man har det i tanken, säger hans fru Kristina Öhman.

Viviana Perez på andra sidan gatan har fått 650 becquerel uppmätta. Hennes fyraårige son och sexåriga dotter bor hos sin pappa på helgerna men nu ska de alla tre flytta in i Viviana Perez systers tvårummare.

– Jag är tvungen att flytta, jag kan inte riskera barnens hälsa. Om de blir sjuka om tio år har jag mig själv att skylla, jag är livrädd, säger Viviana Perez.

Hon har sagt upp sin lägenhet, men måste betala tre månadshyror. Upplands-Brohus vill dessutom ha 2 500 kronor för att treåringen har ritat på väggen.

– Jag flyttade till Bro från Jakobsberg för att jag ville bo i ett lugnt och fint område. Jag är arg och ledsen, och känner mig lurad, säger Viviana Perez.

Enligt Terje Gunnarson, Stockholmsordförande i Hyresgästföreningen, borde ingen bo i de 95 lägenheterna på Bagarvägen och Målarvägen.

– Vi kräver att Upplands-Brohus evakuerar alla. Det är fullständigt häpnadsväckande att de fortsätter hyra ut, säger Terje Gunnarson.

De lägenheter som nu blir lediga i området hyrs ut med rivningskontrakt, där värden informerar om radonproblemet.

– Det är ett kommunalt bostadsbolag, man förväntar sig någon sorts ansvar, säger Terje Gunnarson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.