”Bra när musiken kommer in i kroppen”

”Bra när musiken kommer in i kroppen”
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Kraftwerkfeber i Stockholm – då dansar Grete Kolbmüller, Nora Altebro, Pelagia Widstrand och deras förskoleklass robotdans på Moderna museet.

Kraftwerkfeber i Stockholm – då dansar Grete Kolbmüller, Nora Altebro, Pelagia Widstrand och deras förskoleklass robotdans på Moderna museet.

När man dansar som en robot, då måste man se arg ut på ögonen och sen måste man röra sig alldeles stelt, ungefär så här ...

Grete Kolbmüller, 5, vinklar alla sina leder i 90 grader och rör sig stötvis framåt.

Annons:

Mest sannolikt är hon ovetande om den Kraftwerkfeber som förra veckan tog Stockholm i besittning. Det är en feber som ännu inte har klingat av, kanske mest på grund av Moderna museets utställning ”Dansmaskiner – från Léger till Kraftwerk”, där en hel sal har ägnats åt den tyska och kanske mest inflytelserika elektroniska musikgruppens 3-D installation ”1 2 3 4 5 6 7 8” (2013).

När Grete och hennes förskolekompisar från förskolan Storseglet i Hammarby sjöstad var och såg utställningen (på öppningsdagen!) tillsammans med förskolepedagogerna Maria Wemby och Peter Plynning var det här med robotdans till Kraftwerks klassiska ”We are the robots” redan vardagsmat för dem.

Så de kunde inte låta bli att börja dansa – där och då, på plats i museet.

– På museer får man inte röra och inte skrika. Så vi dansade i stället, förklarar Casper Svegreus, 5.

Barnen från Storseglets avdelning Masten gjorde ett slags informell succé på museet, men likt Askungen försvann de sedan från estraden utan att någon på kulturinstitutionen hann förstå vilka de var. En efterlysning på mikrobloggen Twitter gav drygt hundra ekon i cyberspace och vips: de robotdansande förskolebarnen gav sig tillkänna.

Numera är de officiellt inbjudna att komma till museet, dels för att få en exklusiv visning av utställningen men också för att återigen få visa upp sin robotdans.

Och som sagt, för barnen på Storseglet är det här med dans ett naturligt inslag. Att göra det inför eventuell publik på ett museum är inget som vare sig avskräcker eller imponerar:

– Det är roligt när någon tittar, fast det är lika roligt att bara dansa, noterar Grete och visar in oss i dans- och musikrummet på förskolan.

Det är här det händer och oftast sker det helt spontant. Det kan börja­ med att pedagogen Peter Plynning får lust att dansa lite och så hänger några av barnen på.

– Det här är någonting vi gör med barnen på deras villkor. Det är de som bestämmer när och hur mycket, förklarar Peter som uppmuntrar dansandet så mycket han kan.

Förutom det självklara att dansen är rörelse, glädje och kroppskontroll är han övertygad om att det bidrar till att barnen får stärkt självkänsla. I dansrummet finns det speglar i lagom höjd, så alla själva kan se hur fina de är när de dansar.

– Det handlar faktiskt om att tillåta dem njuta av sig själva, säger Peter.

Med Kraftwerks ”We are the robots” började det redan för tre år sedan när Peter, som är musiker och slagverkare i grunden, började trumma grundrytmen i låten på marken och barnen spontant började röra sig som robotar. Innan dess hade barnen dansat till bland andra James Brown och Michael Jackson tillsammans med Peter.

– De här barnen är uppvuxna med Youtube, de har redan sett massor av dans, de vet hur det går till. Det var uppenbart att i dansen kunde både vuxna och barn mötas, konstaterar Peter.

Och på den vägen har det fortsatt. Såväl Kraftwerk som Michael Jackson har dessutom gett upphov till många bra samtal om den samtida utvecklingen, om utseenden, ideal och om vad strävan efter lycka är.

– Musiken och dess olika uttryck är en väldigt bra utgångspunkt för mycket av det som rör sig i barnens värld. Inte minst väcker det en massa­ känslor, fortsätter Peter.

Och det håller Aston Permansson med om:

– Det känns bra när musiken kommer in i kroppen, förklarar han.

På onsdag, den 5 februari, åker barnen till Moderna museet igen. Där är pressekreterare Kristin Ek väldigt glad över att få ta emot dem.

– Inget kan väl vara viktigare än att möta upp det engagemang de visar, säger hon.

Grete, 5, (men snart sex år) ser också fram emot det:

– Då får vi se den där geten med ett bildäck runt halsen igen va?

0 . Per sida:

(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Andra har läst

Mer från förstasidan

ebola_500234
Foto:AFP

 2 400 döda hittills. Obama: Vi är på väg att förlora kontrollen. 19  4 tweets  15 rekommendationer  0 rekommendationer

riksdagen500
Foto:TT, Lars Lindqvist

 Det gäller för nyval. Statsvetaren tveksam, men S står inför utmaningar. 75  9 tweets  66 rekommendationer  0 rekommendationer

billstrom244
Foto:Paul Hansen

 På Facebook. Både Fi och SD är extrema och måste bekämpas, skriver migrationsminister Billström (M). 753  40 tweets  711 rekommendationer  2 rekommendationer

 Nu börjar arbetet. Då kan det bli klart med statsministern. 5  0 tweets  5 rekommendationer  0 rekommendationer

 Sedan V fått kalla handen. Facken sluter upp bakom Löfven. 41  3 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

 ”Kaos hotar.” Tyska medier siar om svensk blockpolitik. 162  27 tweets  135 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:

 Misslyckad design. Colombianska cykellagets tävlingsdräkter har vållat en Twitterstorm. 65  7 tweets  58 rekommendationer  0 rekommendationer

cykeldrakt244
Skärmdump: Twitter
Annons:
malmo-6-500
Foto:AOP, AP

 Johan Esks: 13 år av kval och elände. På tisdagen var svensk fotboll tillbaka.

 ”Nu vet vi vad det handlar om.” Malmö FF föll efter sent avgörande.

 DN rapporterade direkt. Så var Malmös Champions League-debut. 1  0 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Uefa straffar Malmö. Upprepade förseelser kan ge stängd läktare. 7  3 tweets  4 rekommendationer  0 rekommendationer

 Efter i kamp om tredje plats. Så gick det i tisdagens övriga matcher i Champions League.

olympiakos-144
Foto:AP
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: