”Bra när musiken kommer in i kroppen”

”Bra när musiken kommer in i kroppen”
  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Kraftwerkfeber i Stockholm – då dansar Grete Kolbmüller, Nora Altebro, Pelagia Widstrand och deras förskoleklass robotdans på Moderna museet.

Kraftwerkfeber i Stockholm – då dansar Grete Kolbmüller, Nora Altebro, Pelagia Widstrand och deras förskoleklass robotdans på Moderna museet.

När man dansar som en robot, då måste man se arg ut på ögonen och sen måste man röra sig alldeles stelt, ungefär så här ...

Grete Kolbmüller, 5, vinklar alla sina leder i 90 grader och rör sig stötvis framåt.

Annons:

Mest sannolikt är hon ovetande om den Kraftwerkfeber som förra veckan tog Stockholm i besittning. Det är en feber som ännu inte har klingat av, kanske mest på grund av Moderna museets utställning ”Dansmaskiner – från Léger till Kraftwerk”, där en hel sal har ägnats åt den tyska och kanske mest inflytelserika elektroniska musikgruppens 3-D installation ”1 2 3 4 5 6 7 8” (2013).

När Grete och hennes förskolekompisar från förskolan Storseglet i Hammarby sjöstad var och såg utställningen (på öppningsdagen!) tillsammans med förskolepedagogerna Maria Wemby och Peter Plynning var det här med robotdans till Kraftwerks klassiska ”We are the robots” redan vardagsmat för dem.

Så de kunde inte låta bli att börja dansa – där och då, på plats i museet.

– På museer får man inte röra och inte skrika. Så vi dansade i stället, förklarar Casper Svegreus, 5.

Barnen från Storseglets avdelning Masten gjorde ett slags informell succé på museet, men likt Askungen försvann de sedan från estraden utan att någon på kulturinstitutionen hann förstå vilka de var. En efterlysning på mikrobloggen Twitter gav drygt hundra ekon i cyberspace och vips: de robotdansande förskolebarnen gav sig tillkänna.

Numera är de officiellt inbjudna att komma till museet, dels för att få en exklusiv visning av utställningen men också för att återigen få visa upp sin robotdans.

Och som sagt, för barnen på Storseglet är det här med dans ett naturligt inslag. Att göra det inför eventuell publik på ett museum är inget som vare sig avskräcker eller imponerar:

– Det är roligt när någon tittar, fast det är lika roligt att bara dansa, noterar Grete och visar in oss i dans- och musikrummet på förskolan.

Det är här det händer och oftast sker det helt spontant. Det kan börja­ med att pedagogen Peter Plynning får lust att dansa lite och så hänger några av barnen på.

– Det här är någonting vi gör med barnen på deras villkor. Det är de som bestämmer när och hur mycket, förklarar Peter som uppmuntrar dansandet så mycket han kan.

Förutom det självklara att dansen är rörelse, glädje och kroppskontroll är han övertygad om att det bidrar till att barnen får stärkt självkänsla. I dansrummet finns det speglar i lagom höjd, så alla själva kan se hur fina de är när de dansar.

– Det handlar faktiskt om att tillåta dem njuta av sig själva, säger Peter.

Med Kraftwerks ”We are the robots” började det redan för tre år sedan när Peter, som är musiker och slagverkare i grunden, började trumma grundrytmen i låten på marken och barnen spontant började röra sig som robotar. Innan dess hade barnen dansat till bland andra James Brown och Michael Jackson tillsammans med Peter.

– De här barnen är uppvuxna med Youtube, de har redan sett massor av dans, de vet hur det går till. Det var uppenbart att i dansen kunde både vuxna och barn mötas, konstaterar Peter.

Och på den vägen har det fortsatt. Såväl Kraftwerk som Michael Jackson har dessutom gett upphov till många bra samtal om den samtida utvecklingen, om utseenden, ideal och om vad strävan efter lycka är.

– Musiken och dess olika uttryck är en väldigt bra utgångspunkt för mycket av det som rör sig i barnens värld. Inte minst väcker det en massa­ känslor, fortsätter Peter.

Och det håller Aston Permansson med om:

– Det känns bra när musiken kommer in i kroppen, förklarar han.

På onsdag, den 5 februari, åker barnen till Moderna museet igen. Där är pressekreterare Kristin Ek väldigt glad över att få ta emot dem.

– Inget kan väl vara viktigare än att möta upp det engagemang de visar, säger hon.

Grete, 5, (men snart sex år) ser också fram emot det:

– Då får vi se den där geten med ett bildäck runt halsen igen va?

Kommentarer (0)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lofven-1000
Foto:DN, TT

 ”Jätteviktigt att ha bra kontakter.” Statsvetare om statsministerns plan. 45  7 tweets  38 rekommendationer  0 rekommendationer

stenberg
Foto:DN

 Ewa Stenberg om resorna. ”På den internationella arenan står ingen ovillig riksdagsmajoritet i vägen.” 1  1 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Tittarstorm. Massiv kritik mot hur Jimmie Åkesson intervjuades. 2391  137 tweets  2252 rekommendationer  2 rekommendationer

skavlan-488
Foto:Rex
wallstrom-1000
Foto:TT

 Förnekar påståendet. Utrikesminister Margot Wallström i SVT:s Agenda. 20  6 tweets  14 rekommendationer  0 rekommendationer

 Ger annan bild av von Sydows besök. Uppges ha bett om ursäkt för Margot Wallströms uttalanden. 1569  87 tweets  1480 rekommendationer  2 rekommendationer

arabnews
Skärmdump Arab News
Annons:
burma_puff
Foto:Torbjörn Petersson

 Guldrushens baksida. Tonåringar jobbar i gruvan utan skyddsutrustning. 2  1 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

hogskoleprovspuff
Foto:TT

 Kan du de svåra orden från lördagens högskoleprov? Testa dina kunskaper här! 5922  51 tweets  5869 rekommendationer  2 rekommendationer

 Facit: Här är alla rätt på högskoleprovet. Kolla hur det gick för dig! 7  5 tweets  2 rekommendationer  0 rekommendationer

 Hittar du de försvunna orden? Kräver bra ordförståelse. 2048  18 tweets  2027 rekommendationer  3 rekommendationer

 Hur bra är du på engelska? Slipa på dina språkkunskaper. 1267  33 tweets  1229 rekommendationer  5 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:

Så får du DN:s flash

 Missa inga nyheter. DN:s app ger dig senaste nytt.
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: