Mitt DN
logo-woman
välkommen
Vill du göra adressändring, göra uppehåll eller anmäla utebliven tidning?
Mina bokmärken
Skribenter jag följer
Mina bokmärken
Det är lite ensamt här inne

Klicka på bokmärkessymbolen vid artikeln för att spara i denna lista

Ta bort markerade
Avbryt
Vill du ta bort markerade bokmärken?
Avbryt
Stockholms kollektivtrafik

”Bygg bostäder – så får vi fler tunnelbanor”

Bokmärk artikel

Grafik: Stefan Rothmaier

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Den statliga förhandlingen om tunnelbana till Nacka kan ge Stockholm fler tunnelbanor. Utbyggnad av tunnelbanan till Barkarby, Karolinska och Täby kan komma att ingå i ett paket som ger fler statliga miljarder ju mer eniga politikerna i Stockholmsregionen blir.

Den statliga förhandlingen om tunnelbana till Nacka kan ge Stockholm fler tunnelbanor. Utbyggnad av tunnelbanan till Barkarby, Karolinska och Täby kan komma att ingå i ett paket som ger fler statliga miljarder ju mer eniga politikerna i Stockholmsregionen blir.

Tunnelbanans blå linje skulle byggas vidare från Kungsträdgården till Nacka redan för över 30 år sedan. Men lågkonjunkturer, bristande politisk enighet och mycket annat kom emellan. Först förra året talades det på allvar om tunnelbana till Nacka igen och i somras pekade statsminister Fredrik Reinfeldt med hela handen. Nacka ska få tunnelbana och det ska även byggas en östlig motorväg som knyter samman ringen runt centrala Stockholm.

De före detta statssekreterarna HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman ska förhandla fram ett förslag till utbyggnad och finansiering. Till jul lämnas den första omfattande rapporten som är den som – med senare justeringar – ska vara grund för beslut i staten, landstinget och kommunerna.

Annons:

– Att statsministen och rege­ringen går in i det här betyder att detta är viktigt för hela Sverige. Stockholm är vår tillväxtmotor. Den största bristvaran i Stockholm är bostäder och om det ska gå att bygga tiotusentals bostäder måste det finnas bra kollektivtrafik, säger HG Wessberg.

Han och hans förhandlingsmannakollega har träffat många politiker, myndighetsföreträdare och byggare med tunnelbaneidéer de senaste veckorna.

– Det pågår redan mängder av utredningar. Jag är statsvetare och historiker, inte tekniker. Men jag vet att bergtunnlar är billigare än sänktunnlar, men att de ger längre väg ned till stationerna, deklarerar HG Wessberg.

Förhandlingsmännen har redan vidgat synfältet från gränslandet mellan Stockholm och Nacka och har begärt fram andra tunnelbaneutredningar från SL.

– Som jag ser det är tunnelbanan till Nacka den i särklass viktigaste enskilda delen i det här uppdraget – som enskilt projekt viktigare än en östlig vägförbindelse. Men det finns andra infrastrukturprojekt som är intressanta och då tänker jag tunnelbana eftersom vi ska se det här på lång sikt och föreslå riktigt kapacitetsstarka lösningar, säger HG Wessberg.

En förlängning som kommer att vara med i diskussionerna är tunnelbanan till Karolinska – och kanske vidare till Täby från Karolinska eller Mörby. En annan är att förse Barkarby med tunnelbana – från Akalla eller Hjulsta eller från båda hållen. En tredje är en sammankoppling av gröna och blå linjen söder om Stockholms innerstad.

Annons:

– På längre sikt kanske man ska bygga tunnelbana ända ut till Orminge. Vi kan hamna i ett resultat där vi delar in projekten i ska byggas, bör byggas och kan byggas. Då kan vi vara långsiktiga och se bort förbi 2030, säger HG Wessberg.

Centralt i regeringsuppdraget är kravet på att redovisa nya bostäder längs föreslagna tunnelbanor och en ekonomisk plan. Nacka har i sin översiktsplan plats för åtskilliga tusen bostäder i tät bebyggelse längs en framtida tunnelbanelinje. Stockholm har stora planer för området alldeles söder om Södermalm där det finns väldiga trafikytor och tomrum mellan bostadsområdena, Järfälla har börjat utbyggnaden av Barkarbystaden och Täby ska bygga en helt ny stadsdel på Galoppfältet.

– Det får inte bli så att staten satsar stora pengar på en tunnelbana och sedan bestämmer någon kommun att det ska vara grönområde kring någon av stationerna, betonar HG Wessberg.

Till jul när den första rapporten om hur tunnelbanan och den östliga förbindelsen ska byggas ut lämnas till regeringen ska det finnas ett förslag till finansiering där utökade trängselskatter och medel från stat, kommun och landsting finns med i potten. HG Wessberg räknar med många förhandlingsrundor även om han påpekar att ingen ännu varit negativ till att bygga tunnelbana till Nacka.

– Målet är att förhandlingarna ska mynna ut i en plan som så många som möjligt står eniga kring. Ju mer enig plan och ju fler bostäder desto mer pengar från staten, det är solklart så, säger HG Wessberg.Kommentarer (25)

Den här artikeln går inte längre att kommentera.

0 Per sida:

Digital prenumeration

Mer från förstasidan

lofven1000
Foto:Anette Nantell

 Tåget tomt på flyktingar. Sammanbiten statsminister besökte Malmö. 36  0 tweets  35 rekommendationer  1 rekommendationer

 Jurist: ”Vad som nu går förlorat kommer att diskuteras i årtionden.” 712  0 tweets  711 rekommendationer  1 rekommendationer

batra488
Foto:TT

 M om flyktingsituationen. Partiet vill se utökade id-kontroller. 14  0 tweets  13 rekommendationer  1 rekommendationer

 ”Det går inte att försvara.” Fridolin sågar det egna flyktingförslaget i P1 Morgon. 82  0 tweets  81 rekommendationer  1 rekommendationer

fridolin
Foto:Roger Turesson
hellsing1000
Foto:Nicklas Thegerström

 1919-2015. Krakel Spektakel, Kusin Vitamin, Bagar Bengtsson. 4044  0 tweets  4044 rekommendationer  0 rekommendationer

hellsing288
Foto:John Kjellström

 ”Vad ska det bli av Lennart?” Han skrev, gjorde långa resor och satte färg på beige lagom-Sverige.

hellsingbok1000

 Lars Linder: Den moderna svenska barnlitteraturens stora glädjebringare. 23  0 tweets  23 rekommendationer  0 rekommendationer

 Carin Ståhlberg: Jag minns mötet med ramsornas dandy.

 Författaren hyllas för sin person och sina verk. Så minns vänner och kollegor Lennart Hellsing.

martina288
Foto:Jessica Segerberg
Annons:

 Förödande för flickor. Väntas öka lavinartat, enligt rapport från Unicef.

ryskpilot
Foto:AA/TT

 Sköts ner vid gränsen. Ryska piloten: Fick ingen varning från Turkiet. 25  0 tweets  24 rekommendationer  1 rekommendationer

 Ryska attacker vid gränsen fortsätter. Nedskjutningen avskräcker inte. 10  0 tweets  9 rekommendationer  1 rekommendationer

 Analys av DN:s Nathan Shachar. Med Nato enigt bakom Turkiet har Ryssland långt mer att förlora. 553  0 tweets  552 rekommendationer  1 rekommendationer

putin_erdogan_288
Foto:AFP
kryssare
Foto:AP

 Avancerat luftförsvar. Flyttas till farvatten nära Syrien: ”Alla eventuella hot kommer att förstöras.” 185  0 tweets  183 rekommendationer  2 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons: