Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Byggbranschen backar trots inflyttning

Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Trots stor inflyttning backar byggbranschen kraftigt i Stockholm. Handelskammaren varnar för konsekvenserna i sin senaste konjukturbarometer.

– Huvudstadsregionen växer med två fullsatta SL-bussar varje dag. Om takten på bostadsbyggandet försämras så riskerar det att slå hårt mot hela länet, kommenterar Johan Treschow, ekonomisk analytiker på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Trenden inom byggbranschen i Stockholm beskrivs i rapporten som en kraftig försämring. Siffrorna är de sämsta sedan 2003. Företagens orderstock minskade kraftigt under årets första kvartal. Kurvorna för antalet jobb pekar lika brant neråt. Den utvecklingen spås fortsätta.

Till bakgrunden hör den hårda inbromsningen i bostadsbyggandet i samband med att den globala finanskrisen bröt ut 2008. Återhämtningen stannade sedan av när konjunkturen åter blev osäker.

Johan Treschows slutsats är att det krävs större statliga investeringar för att klara befolkningstillväxten i huvudstaden, exempelvis i form av utökad tunnelbana.
För Stockholms näringsliv i stort visar rapporten på försiktigt positiva tecken.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.