Djurgårdsvarvet väcks till liv igen

Saneringen av marken är klar och arbetet med Djurgårdsvarvet har startat.

Foto: Erich Stering Saneringen av marken är klar och arbetet med Djurgårdsvarvet har startat.

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

Läsarreaktioner

Saneringen av marken är precis klar. Varvskontoret är renoverat. Arbetet med snickeriverkstaden har kommit i gång och om några dagar är den drygt elva meter höga skorstenen återuppbyggd. Djurgårdsvarvet byggs upp igen.

Saneringen av marken är precis klar. Varvskontoret är renoverat. Arbetet med snickeriverkstaden har kommit i gång och om några dagar är den drygt elva meter höga skorstenen återuppbyggd. Djurgårdsvarvet byggs upp igen.

Glädjen är stor bland de boende på Nordenskiöldsgatan på Djurgården. En som bubblar av glädje är Kerstin Brunnberg, som bott alldeles ovanför varvet i 65 år. Hon flyttade dit som tvååring och minns mammans farhågor.

– Morsan var skitskraj att skorstenen skulle rasa ner över huset, säger Kerstin Brunnberg och skrattar. I nästa mening understryker hon hur glad hon är att silhuetten (läs: skorstenen) som försvann 2006 nu är tillbaka igen.

Annons:

– Jag hoppas verkligen att de ska elda i den, säger hon, men riktigt så roligt blir det inte. Den ska enbart användas till ventilation, säger Anders Ferngren, en av de två murare som nu fullbordar återuppbyggnaden.

Eftersom det gamla varvet, som lustigt nog heter Nya Djurgårdsvarvet, är just gammalt är det också gamla hantverksmetoder som ska användas – om än med modernt material.

– Det här är ett pilotprojekt, säger Anders Ferngren och berättar om det värmeisolerande bruket som används till det nytillverkade och patinerade tegel som tillverkats i Dalarna.

– Tolv kilo sand blir hundra liter sand. Det här bruket spöar kalkbruket som har använts i 2 000 år, säger han medan murarkompisen Elias Patetsos klättrar ner från stegen.

Skorstenen har blivit en symbol för varvet, som består av ett tiotal byggnader. Många av dessa är i mycket risigt skick, men de ska rustas upp successivt.

Gustaf Taube, ledamot i styrelsen för Nya Djurgårdsvarvet och ordförande i Stockholms sjögård som omfattar Skeppsholmen, Kastellholmen, Beckholmen, Rosenvik, Nya Djurgårdsvarvet, Galärvarvet, Strandvägskajen och Blasieholmen, talar om det nya gamla varvet som ett mecka för träbåtsrenovering.

– Nu söker vi en arrendator som vill arbeta med genuin träbåtskultur, inte med lyxyachter utan med gamla träbåtar, säger Gustaf Taube.

Alla byggnader på varvet utom en ska renoveras i det projekt som nu pågår.
Det gamla kolmagasinet ska rivas eftersom det är obrukbart. I stället ska här byggas en båthall. Denna hall ska förses med sex meter höga portar för att kunna ta in de båtar som ska renoveras under tak. Tanken är också att hallen ska utrustas med en invändig balkong där allmänheten ska kunna följa arbetet.

– Vi vill att så mycket som möjligt av arbetet ska vara öppet så att folk kan se vad som pågår, säger Gustaf Taube, som hoppas att den gamla varvsmiljön, som legat för fäfot så länge, snart ska vara levande igen.

Även träkajen vid Beckholmsbron rustas upp. Gustaf Taube kallar den Sveriges längsta ljugarbänk, och den kommer i sin nya utformning att bli sågformad för att kunna ta emot så många båtar som möjligt. Man kan likna det vid en snedparkering för bilar, men naturligtvis ska det då kallas snedförtöjning.

När ska allt vara klart?
– Någon gång 2011, säger Gustaf Taube, som räknar med att kajen ska kunna tas i bruk i september 2010.

Djurgårdsförvaltningen och sponsorer står för större delen av kostnaderna, hur stora är oklart.

Turerna kring det gamla Djurgårdsvarvet har varit många och långa. Tomten med området ägdes tidigare av Stockholms Ång­slupsbolag och Marcus Wallenberg. När han sålde på 80-talet fanns det planer på att riva hela varvet och bygga niovåningshus på tomten.

Sedan kom finanskriser, ägarbyten och nya planer, men det fanns också en mycket stark motståndsrörelse anförd av arkitekten Torbjörn Vogt, som under en tid var ordförande i Djurgårdens hembygdsförening. Han gav sig inte och det är han glad över i dag även om han flyttat sina bopålar från Nordenskiöldsgatan till Gärdet.

– Folk sa att jag borde få en medalj för att jag var med om att rädda varvet, säger Torbjörn Vogt, men jag behöver ingen medalj. Att varvet byggs upp igen är belöning nog.

0 . Per sida:

Andra har läst

Mer från förstasidan

 För hälsan. Konstgjorda sötningsmedel ändrar bakteriefloran i tarmen. 83  7 tweets  76 rekommendationer  0 rekommendationer

hägglund
Foto:Roger Turesson

 KD-ledaren: Riksdagen står inför det mest komplicerade läge jag sett. 2  2 tweets  0 rekommendationer  0 rekommendationer

 Stefan Löfven: Jag är öppen för samarbete i olika former. 3  2 tweets  1 rekommendationer  0 rekommendationer

 Viktor Barth-Kron: Valrörelsen är slut. Därmed sätter vi punkt för en dryg månad av partistiska sammandrabbningar, dygnet runt, i alla kanaler.

akesson_144102
Foto:TT

 Efter mötet med talmannen. ”Om det blir nyval beror det på att man isolerat vårt parti i första hand.” 715  84 tweets  621 rekommendationer  10 rekommendationer

 Lööf tror inte på Åkessons hot. Tonar ner hotet om nyval. 31  9 tweets  22 rekommendationer  0 rekommendationer

 Björklund: Vill se samarbete om energipolitiken.

 Försvårar regeringsbildning. Statsvetare kritiska till agerandet. 835  69 tweets  762 rekommendationer  4 rekommendationer

Talmannen-Per-Westerberg-144
Foto:Roger Turesson

 Sjöstedt kritiserar talmannen. ”Budgeten är inte är hans uppgift.” 61  10 tweets  51 rekommendationer  0 rekommendationer

Anna-Kinberg-Batra-144
Foto:Roger Turesson

 ”Det är upp till honom.” Annars släpps han inte fram som statsminister. 46  9 tweets  36 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
tonfiskbrist
Foto:Linnea Werlid

 Fick rött ljus. Abbas tonfisk på burk kan ha en lite annorlunda smak i framtiden. 4  2 tweets  1 rekommendationer  1 rekommendationer

Annons:
Mal2-500
Foto:Bildbyrån

 DN rapporterar direkt. Följ Sveriges sista match i VM-kvalet.

 SD kan ansöka om bidrag. Har inte bestämt vad pengarna ska gå till. 10  3 tweets  7 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

 Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

 Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!
Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: