Foto: DN

  • Skriv ut
  • Öka textstorlekMinska textstorlek
  • Rätta artikeln

DN:s Eva-Karin Gyllenberg får Sankt Eriksmedaljen

Publicerad 2011-04-06 19:03

Dagens Nyheters reporter Eva-Karin Gyllenberg är en av årets mottagare av Sankt Eriksmedaljen. Det beslutade kommunstyrelsen på onsdagen. Sankt Eriksmedaljen är Stockholms stads hedersbelöning för verksamhet eller insatser som anses förtjänta av en utmärkelse från stadens sida.

Dagens Nyheters reporter Eva-Karin Gyllenberg är en av årets mottagare av Sankt Eriksmedaljen. Det beslutade kommunstyrelsen på onsdagen. Sankt Eriksmedaljen är Stockholms stads hedersbelöning för verksamhet eller insatser som anses förtjänta av en utmärkelse från stadens sida.

Grattis, Eva-Karin ! Vad tänkte du när du fick veta att du får medaljen?

– Jag känner mig oerhört hedrad, för jag vet hur oerhört fint det är att få den. Och vilket sällskap jag är i! Det är Stockholms finaste pris.

– Ett av de första journalistjobb jag gjorde när jag började på Stockholmsredaktionen på Dagens Nyheter 1984 var att intervjua en av det årets medaljörer, Gulli Gustafsson, som hade delat ut DN och andra tidningar i 50 år.

– När Margareta Björk, kommunfullmäktiges ordförande i Stockholm, ringde trodde jag att hon skulle fråga varför jag hade skolkat från fullmäktigemötet. När hon ringde hade det också plingat gång på gång på telefonen, för vi var mitt i en budgivning om vår lägenhet.

– Dessutom stod jag och skrapade bort färg på en spegeldörr med en varmluftspistol. Så det blev litet extra omtumlande, när hon frågade om jag ville komma och ta emot medaljen. Vilken fråga!

Vad tror du att du får medaljen för?

– I motiveringen, som jag tycker stämmer bra står det: ”Har i över 25 år som DN-journalist suttit på pressläktaren och rapporterat vad som sig tilldragit i fullmäktigesalen. I dag skriver hon om stort och smått, men försöker också genom olika tävlingar om Stockholm fortbilda oss stockholmare.” Det känns roligt både för mig och för DN. Just nu ”snickrar” jag på en påskpromenad, en tävling under en vandring i stan för stockholmarna.

Vad är viktigast, som journalist, att rapportera om när det gäller Stockholm?

– Allt som berör vår vardag är viktigt. Från mormors hemtjänst till om biblioteket ska vara öppet på söndagar. Kommunalpolitik är oerhört viktigt, för det berör alla. Kommunalpolitik är också mycket roligare än det låter. Det kan låta trist, kanske, att bevaka politikernas möten, men det kan verkligen blixtra till där. Och det gör det så fort politikerna kastar sina manus och talar fritt ur hjärtat.

Kan du det här? Vem fick den första Sankt Eriksmedaljen, och vad var den personen känd för?

– Det var Ragnar Östberg, Stadshusets skapare, och bankdirektören Knut Wallenberg, den store mecenaten som bland annat såg till att vi fick rulltrappan på Skansen – för övrigt den enda rulltrappa i Stockholm som folk står i.

Rätt, förstås! Och vilken är din favoritplats i Stockholm?

– Jag bor i Sibirien, och att kunna gå till Odenplan på tio minuter är viktigt för mig. Odenplan är min favoritplats i Stockholm. Där finns allt man behöver – butiker, kläder, skor, blommor, urmakare, garnbutik, Åhlénsvaruhus av lagom storlek, apotek, bank och post – och många caféer och restauranger.

Tipsa via e-post
(Vad ar Twingly?)

Visar 1-10 (av totalt 1).

Mer från förstasidan

”Är avskräckande.” Regeringen vill utrusta den nya generationen Gripenplan med kryssningsrobotar. 17  6 tweets  11 rekommendationer  0 rekommendationer

Karin-Enstrom-144
Foto:TT
Brollop500
Foto:TT

Bröllopssäsongen stundar. Allt fler lägger allt mer pengar på att gifta sig.

Gränslös glamour. Ingen botten i plånboken när kändisarna säger ja. Så mycket betalade de.

Vad vet du om bröllop? Gör frågesporten!

Brollop144
Foto:TT

Hade glömt sin engelska. Arbetade som tennistränare i Uddevalla. 35  0 tweets  35 rekommendationer  0 rekommendationer

Annons:
Annons:

Spara 498 kr!

Läs DN digitalt – var, när och hur du vill.

Läs dagens tidning

Ny form. Nu är det lättare att läsa tidningen digitalt!

Annons:

DN PÅ AGENDAN

Annons:
Annons:
Annons: