Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

EU-sossar upprörs av poliskontroller

Socialdemokratiska EU-parlamentarikerna Anna Hedh och Marita Ulvskog pressar EU-kommissionären Cecilia Malmström om hennes syn på polisens omdiskuterade id-kontroller i Stockholm.

"Slentrianmässiga id-kontroller på personer som inte "ser svenska ut" är helt och hållet avskyvärt och går emot Europakonventionen som Sverige skrivit under", skriver Hedh i ett pressmeddelande. 

"Alla ansvariga inklusive, svenska regeringen har duckat i frågan. Cecilia Malmström är som ansvarig kommissionär skyldig att kunna redovisa hur pengarna används. Därför har vi ställt en fråga till kommissionär Cecilia Malmström om vad hon anser hon om de uppgifter som framkommit", tillägger Ulvskog.

Det så kallade Reva-projektet, som ska effektivisera arbetet med att få människor utan tillstånd att vistas i ett land att lämna det, finansieras med EU-pengar från den europeiska återvändandefonden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.