Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Får upprättelse efter tvångsbalsamering

Landstinget betalar skadestånd och ser över sina rutiner för balsamering av döda. Det är en del av en överenskommelse som landstinget träffat med Alan Mc Cabe, den man vars hustru balsamerades utan att han tillfrågades.

– Jag har fått det jag vill ha, säger Alan McCabe.

DN har tidigare berättat att Alan Mc Cabe med hjälp av organisationen Centrum för rättvisa i maj stämde Stockholms läns landsting för opåkallad balsamering av hans avlidna hustru.

Nu har landstinget gått med på en förlikning. Man betalar skadeståndet på 20 787 kronor som Alan McCabe som krävt som ersättning för kränkning. Landstinget ska också se över sina rutiner för balsamering av döda, vilket bland annat innebär en strävan att snabba hanteringen av kremeringarna. Det handlar även om att se till att balsamering inte sker i onödan och att anhöriga får tillräcklig information.

– Efter att ha kämpat i flera år har det här äntligen fått ett slut. Genom den här överenskommelsen har jag fått det jag vill ha. Förhoppningsvis har jag hjälpt andra också, säger Alan Mc Cabe.

Ingrid McCabe avled i september 2014. Maken Alan McCabe hade aldrig fått frågan om han ville att hustrun skulle balsameras, utan upplystes först genom att en räkning för balsameringstjänst kort efter dödsfallet damp ner i brevlådan.

– De hade inte sagt ett pip om balsamering. Jag visste inte om det här. Min fru sedan 35 år är död och så skickar de ut det här horribla brevet. Till människor i sorg. Inte ett ord om att de beklagar sorgen, sade Alan McCabe till DN i februari förra året.

I följebrevet från Karolinska universitetssjukhuset framgick att balsamering utförs "enligt fastlagd rutin" på alla avlidna i Stockholms län.

Som enda landsting i Sverige balsamerar Stockholms läns landsting rutinmässigt alla döda efter tio dagar, utan samtycke från anhöriga. Balsameringen utförs på hälften av alla döda som hamnar på Stockholms bårhus och räkningen skickas till dödsboet.

Alan McCabes advokat Sebastian Scheiman bekräftar att en förlikning nåtts och att talan har återkallats från Stockholms tingsrätt.

– Landstinget medger inget fel i sak, men har förstått att man måste se över sina rutiner. Fallet har varit en ögonöppnare och därmed har målet nåtts, säger Sebastian Scheiman.

DN söker Stockholms läns landsting

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.