Gulddraken

Nominerade till Gulddraken 2016: Krog Budget

03:58. De nominerade är Ai Ramen, The Artisan, Barobao, Katarina ölkafé och Falafelbaren.

Och de nominerade är... Snabbt, enkelt och otroligt gott är de enkla ledorden för budgetkategorin. Här hittar man också de senaste trenderna, i år finns både de ångbakade bröden bao och ramensoppor på menyn.

Foto: Beatrice Lundborg

Ai Ramen

Erstagatan 22
08-6437180
www.airamen.se

Redan före öppning spreds rykten om hur länge buljongen på Erstagatans nya nudelbar fått koka. Ingen lär i alla fall ha blivit besviken. Ai Ramens tonkotsu ramen med bakad fläsksida, krämigt ägg och färska nudlar tillhör de bästa i Stockholm, och den svampbaserade veganska varianten står inte långt efter. Soppan slurpas på japanskt manér vid bardiskar och höga bord, och den som vill ha något mer kan få en frisk sashimi eller en trendig friterad soft shell crab. Dessutom kände sig Gulddraken som stammis redan vid första besöket, tack vare den välkomnande och kunniga personalen.

Exempel från menyn: Tonkotsu, fläskbuljong, fläsksida, bränd lök, ägg, tunna vetenudlar (hakata), 125 kr

 

Foto: Beatrice Lundborg

The Artisan

Odengatan 78
08-31 65 25
www.theartisan.se

För ett drygt år sedan fick det klassiska kaféet Ritorno ett syskon på Odengatan. Pizzabutiken The Artisan serverar favoriträtten på ett nytt sätt, på tjockare, luftig deg och skuren i lagom rektanglar. ”Al taglio”, som det heter på italienska. Bitarna bakas av vid beställning och finns i både enkla, säsongsbetonade varianter och i lyxigare versioner toppade med italienska delikatesser som coppa, tryffel, fin mozzarella och andra italienska ostar. The Artisan serverar såväl lunch som middag, och pizzabitarna kan även tas med hem för avsmakning vid egen härd. Buonissimo!

Exempel från menyn: Middagserbjudande: 2 bitar pizza av eget val (t ex paprika, bresaola, ärtskott och ätbara blommor) och 1 öl, 120 kr

 

Foto: Eva Tedesjö

Barobao

Hornsgatan 66
08-643 77 76
www.barobao.com

De ångbakade brödklämmorna bao var en av årets trender i Stockholm, och ingenstans serveras de med samma finess som på Barobao. Detta hipsterorienterade smakpalats i björk och betong öppnade i somras, och lär göra både den hungriga och finsmakaren nöjd. Bao-bröden är luftiga och färska, och fyllningarna med fläsksida, kyckling eller svamp läckra och fina att se på. För den som lever på stor fot finns möjligheten att bygga ut måltiden med vällagade smårätter som långbakat ägg, pilgrimsmussla och ceviche. Vardagsmat med bred guldkant!

Exempel från menyn: Svamp-bao med ekologisk svamp från Hällestad, selleri, grönkål, krispig och syrlig lök och sichuanmajonnäs, 56 kr

 

Foto: Eva Tedesjö

Katarina ölkafé

Katarina Bangata 27
08-644 64 43
www.katarinaolkafe.se

Åtskilliga är de oxbringor som mött sitt slutgiltiga öde på Katarina ölkafé sedan detta gemytliga hak tog hem Budgetdraken förra året. Pastrami- och reubenmackorna tillhör fortfarande det allra godaste och mest prisvärda krubb som Stockholm har att erbjuda, vilket lockar stora skaror Södermalmsbor som trängs bland bord och bardiskar. För den som inte äter kött finns en god smörgås med kimchi, och den som inte blir mätt kan få pickles eller mac’n’cheese som tillbehör. Det hela är konsekvent, rejält och håller även detta år.

Exempel från menyn: Tuna melt, en grillad sandwich serverad på kryddat rågbröd med tonfiskröra, ost, senap och syrat rågbröd, 98 kr.

 

Foto: Eva Tedesjö

Falafelbaren

Hornsgatan 39
072-907 26 37
www.falafelbaren.se

Här smorde Gulddraken kråset redan 2013, kort efter att Kersh & Hedström parkerade sin rullande servering och slog upp dörren till sitt krypin på Hornsgatan. Lokalen är liten men smakerna är stora – stans bästa falafel friteras av raska kockar och serveras med fräscha tillbehör. En rulle med double cheese kommer med halloumi och labneh och gör även den hungrigaste mätt för en hundralapp. Och missa inte den friterade blomkålen som tillbehör, eller den himmelska såsen med picklad mango. Att allt är vegetariskt och mycket veganskt är en självklarhet på Falafelbaren.

Exempel från menyn: Böreksallad med spenat- och fetaostfyllda filodegsrullar, 100 kr

Här är de övriga kategorierna:
Nominerade till Gulddraken 2016: Krog Mellan

Nominerade till Gulddraken 2016: Krog Lyx

Nominerade till Gulddraken 2016: Kafé

Nominerade till Gulddraken 2016: Bar

Vår definition:

Stockholm vimlar numera av små enkla 
– ibland mobila – matställen. De nominerade ska servera god, vällagad mat, men det kan lika gärna vara en enkel ståservering med begränsade öppettider, smart gatumat eller en bra burgare så länge vi trivs och har trevligt. En rätt kostar ofta runt en hundralapp, ibland lite mer, ibland lite mindre.

Regerande mästare: Katarina ölkafé

Motivering: Denna södertolkning av en kvartersdeli har just det gulddraken uppskattar: ett personligt urval av både mat och dryck och en atmosfär som lyckas med konststycket att vara på samma gång exotisk och välbekant, trendig och unik. På denna lilla pärla serveras vi lokala mikrobrygder och smörgåsar av internationellt snitt medan vi pratar om livet, jäststammar och vad vi ska laga för mat i helgen.