Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt bokmärka artiklar.

STHLM

Här är Stockholms bästa brunch

Foto: Emil Wesolowski

Stockholmsmagasinets reportrar har ätit sig igenom stans brunchutbud från söder till norr. Vi har hittat två favoriter, men också ett riktigt bottennapp.

Artikeln är från våren 2016, vilket betyder att menyerna kan ha förändrats.

Greasy Spoon: ”Engelsk favorit”

Foto: Emil Wesolowski

Prisexempel: Brunchtallrikar 119–149 kr, (vegetarisk eller klassisk engelsk) eller brunch à la carte till exempel Eggs Benedict, 139 kr eller skotska pannkakor, 95 kr. Halva portioner serveras också.

Serveras: Brunchrätter serveras från menyn alla veckodagar kl 8–16, helger 9– 17.

På menyn: Här finns tre sorters pocherade ägg: Eggs Benedict, Florentine och Arlington, det vill säga ägg och hollandaisesås med bacon, spenat eller lax. Allt smakar hemgjort, är perfekt avvägt och smälter i munnen. Mimosan är gjord på prosecco, färskpressad apelinjuice, spetsad med grand marnier, toppad med ett hallon och helt enkelt den godaste vi har druckit. Man kan också välja mellan två sorters skotska pannkakor, en med blåbär och mascarpone, och en med bacon och sirap. Samt två sorters toast, med mosad avokado och söt french toast med banan.

Missa inte: Mimosan – helt enkelt ljuvlig.

Undvik: Att komma dit hungrig under rusningstid. Greasy Spoon är extremt populär under helgerna och tar inga bordsbokningar, vilket innebär köande.

För vegetarianer: Brunchtallrik med vegetarisk korv eller halloumiost. Avokado på toast. Fruktsallad, yoghurt och müsli.

Sammanfattning: Det engelska brunchstället Greasy Spoon har det senaste året fyllt ett gapande hål vad gäller frukost/lunch-utbudet på Södermalm. Det stekta ägget som symbol är ingen slump, här excellerar man i pocherade äggrätter – som tidigare varit näst intill utrotningshotade i stadsdelen. Allt som är vegetariskt, veganskt och för laktosintoleranta är utmärkt på menyn. Den engelsktalande och snickarbyxförsedda personalen är kvick och trevlig. Allt sammantaget gör Greasy Spoon till en mumsig, trivsam och direkt beroendeframkallande brunchfavorit.

Övrigt: Den som absolut vill äta brunch här mitt på dagen under helgen får räkna med att komma en timme tidigare och skriva upp sig på väntlistan. Det här är definitivt mer ett dejting- och kompisställe än för småbarnsfamiljer. Stämning, personal och inredning – väldigt Söder. I positiv bemärkelse.

Att göra i närheten: Avsluta på Chokladfabriken intill. Eller promenera längs med Katarinavägen och Fjällgatan och gå till Fotografiska.

Betyg: Toppklass.

Adress: Tjärhovsgatan 19.

Hemsida: greasyspoon.se.

 

Cadierbaren: ”Lyx med bubbel”

Foto:

Pris: Brunchmeny 455–495 kr eller brunch à la carte. Ingen brunch till barnpris. Pannkakor, köttbullar och carbonara kan anpassas till barnportion. Serveras: Lördag–söndag klockan 11–17.

På menyn: Lyxig och klassisk brunchmeny i stället för traditionell buffé. Basen utgörs av en elegant och generös brödkorg fylld med muffins, croissanter, frallor, kanelbulle och wienerbröd, serverad med mjukvispad färskost och fem sorters marmelad på silverfat. Förrätten består av två saftiga blinier med en skopa Kalixlöjrom, gräddfil och rödlök. Paradrätten Eggs Benedict, på skinka eller lax, är menyns crescendo. Äggen är perfekt pocherade med krämig gula, lätt gratinerade och serverade på engelsk muffin tillsammans med hollandaisesås och späd selleri. Efterrätten är en frisk och mäktig citron- och mascarponemousse med jordgubbspannacotta på pistagebotten.

Missa inte: Brunch med bubbel! Här känns det helt naturligt att beställa klassiska brunchdrinkar som Mimosa och Bellini i champagneglas trots att klockan knappt slagit lunch.

Undvik: Kom tidigt om du vill slippa trängas med afternoon tea-gäster som släntrar in vid två.

För vegetarianer: Båda menyerna innehåller alternativ som fungerar för fiskätare. Annars finns vegetariska à la carte-rätter som amerikanska pannkakor och omelett på champinjon.

Sammanfattning: På à la carten väljer man egna brunchfavoriter, som pannkakor och äggröror. Du slipper det flottigaste i brunchväg som kycklingklubbor och revbensspjäll. Cadierbaren känns likt många internationella hotellbarer illusoriskt välkomnande för alla. Sorlet är lagom trevligt, personalen uppmärksamt avslappnad och gästerna kontinentalt spridda. Bland gästerna finns såväl förälskade par som barnfamiljer och kompisgäng. Den tilltagna prislappen fungerar dock effektivt segregerande.

Övrigt: Slottsutsikten från verandan kräver bokning veckor i förväg. Men den vackra bardelen med en inredning som är nästan lika hänförande har minst lika bekväma fåtöljer och dessutom drop in för alla.

Att göra i närheten: Grand Hôtel i sig är värt en sightseeingtur med fin veranda och lyxigt spa. Blasieholmen är annars en rätt ruffig stadsdel. Huvudattraktioner är rivningshotade Tullhuset på en parkeringsplats vid ett stökigt kajområde samt ett inplastat Nationalmuseum under ombyggnation.

Betyg: Toppklass.

Adress: Södra Blasieholmshamnen 8.

Telefon: 08-679 35 00.

Hemsida: grandhotel.se.

 

Södra Teaterns Jazzbrunch: ”Klassiker med utsikt”

Foto:

Pris: Buffé 275 kr/person, 0–8 år 10 kronor gånger åldern, 9–12 år 160 kr.

Serveras: Lördag–söndag kl 11–12.45 och 13.30–15.15.

På buffén: Bland de mer klassiska rätterna återfinns äggröra, bacon, stekt potatis, kycklingklubbor samt flera ostar och charkisar. Utöver det serveras även minihamburgare med pulled pork, sallader med bulgur, pasta eller quinoa, samt coleslaw och flera sorters bröd. För den sötsugna lär det begränsade utbudet av efterrätter bli lite av en besvikelse, men för den som råkat gå en runda för mycket vid det småvarma är chokladmoussen i miniglas, fruksalladen och de amerikanska pannkakorna med sylt och grädde alldeles lagom att avrunda en två timmars sittning med.

Missa inte: Utsikten från Mosebacketerrassen är slående, en av Stockholms bättre.

Undvik: Äggröran, påminner om en rinnig gröt i konsistensen.

För vegetarianer: Allt, förutom charkisarna och det småvarma. Stort minus för att inget varmt alternativ finns för veggos.

Sammanfattning: En klassisk brunch som varken gör en besviken eller lämnar något större avtryck. Innehåller flera säkra kort och är precis lagom stor för att fylla en tallrik med både det varma och kalla. Personalen är vänlig och uppmärksam på tomma tallrikar. Stort plus för livemusiken som pågår större delen av sittningen, men som inte överröstar samtalen, samt den trivsamma miljön inne i Stora matsalen som gör upplevelsen lyxig och inbjudande.

Övrigt: Påfyllning av brunchen sker i jämn takt, vilket gör att du sällan behöver vänta länge på något som tagit slut.

Att göra i närheten: När du ändå är i krokarna kan du passa på att traska över Söders höjder bland de röda stugorna eller ta dig en shoppingtur på folktäta Götgatsbacken.

Betyg: Bra.

Adress: Mosebacke Torg 1.

Telefon: 08-531 993 79.

Hemsida: sodrateatern.com.

 

Restaurang Borggården: ”Mättande spanskt”

Foto:

Pris: 245 kr/pers. För barn från 2 till 12 år kostar brunchen 95 kr.

Serveras: Lördag–söndag kl 12–16.

På buffén: Spansk brunch bestående av bland annat pimiento de padrones, tortilla con queso, laxceviche, melonsallad, citronkyckling, mojo rojo, coppa, serranoskinka, manchego, sobrasada, gazpacho, rostad svamp, melonpuré, crème catalana och limekyckling. Fyra varmrätter serveras vid bordet: friterade kycklingbollar, chorizo med bönsallad, bläckfisk och tigerräkor.

Missa inte: Varmrätterna ger mest tapaskänsla. Oliverna är exceptionellt bra, saftiga.

Undvik: Tigerräkorna är inte ekologiska, be att få slippa dem.

För vegetarianer: Padrones, melonsallad, rostad svamp, kronärtskockssallad, tortilla con queso.

Sammanfattning: Varför Armémuseums restaurang har spanskt som brunchtema förstår vi inte, men det är ett kul och bitvis gott alternativ i stans brunchutbud. Inga problem att bli proppmätt.

Övrigt: Lokalen är det tråkigaste. Ekande valv, få textilier och muggiga möbler.

Att göra i närheten: Armémuseums utställningar, Scenkonstmuseet på andra sidan Riddargatan, Dramaten.

Betyg: Okej.

Adress: Artillerigatan 13.

Telefon: 08-664 34 30.

Hemsida: restaurangborggarden.se.

 

Hotel Hansson: ”Slarvig buffé”

Foto:

Pris: 295 kr/person.

Serveras: Söndagar kl 12–16.

På buffén: Svensk inriktning med gravad lax, sill, skagenröra och rödbetor. Köttbullar med en kraftig sur smak, kalla varmrätter överlag och en caesarsallad bestående av enbart romansalladsblad. Det enda smör som finns är smält (stod bredvid våffeljärnet). Färdigskuren ost med gulnade kanter, uppskurna ananasbitar som legat en längre tid och fått en mörkgul ton, torra frallor. Musslor som testpanelen inte vågade inta utan en dubbelkoll med sjukförsäkringen angående matförgiftning.

Missa inte: De färdigköpta kakorna som är det enda ätliga på buffén.

Undvik: Resten.

För vegetarianer: Fattigt vegetariskt utbud. De färdigköpta kakorna då. Och rödbetssallad och mozzarella och tomat.

Sammanfattning: Få gäster. Några bor på hotellet, några kommer utifrån, men alla blir lika bestörta över matens kvalitet. Eller brist på kvalitet. Praktisk men omysig uppställning av borden, på rader bredvid varandra. Otrevlig personal.

Övrigt: Hotellet är ett fyrstjärnigt sådant, och brunchen har haft ett gott rykte.

Att göra i närheten: Promenera till Vanadislunden, Hagaparken eller Observatorielunden för fin utsikt. Spela boule på Boulebaren, gå på bio på Grand på Sveavägen men först av allt – ta ett glas cava på närmsta ställe för att få bort illamåendet.

Betyg: Uselt.

Adress: Surbrunnsgatan 38.

Telefon: 08-15 04 20.

Hemsida: hotellhansson.se.

 

Urban Deli: ”Barnvänligt”

Foto:

Pris: Ingen buffé. Fem brunchrätter i prisspannet 165–195 kr. Men UB:s ordinarie meny står också till förfogande, från en liten grönsallad för 45 kronor till skaldjursplatå lyx för 1 395 kr. Tre barnrätter à 65 kr.

Serveras: Lördag och söndag kl 11–15.30

På menyn: Vi åt brunchtallrik och hot buns grissida. Dessutom finns hamburgare, skagenroll och chèvresallad. Brunchtallriken är en utmärkt dagen efter-tallrik med mumsig äggröra, gott sidfläsk och perfekt portabellosvamp samt parmesansallad. Tyvärr är grissidan alldeles för grisig, med nästan mer fett än kött. Men böngroddar, picklad gurka, koriander och hoisinsås gör sitt bästa för att sätta piff på smaken. Till detta drack vi en god ingefärsaperitif och en mindre lyckad vitaminkick med mest mynta och is, och passionsfrukt vars kärnor fastnade i myntan.

Missa inte: Handla i delin. Spännande sortiment, mycket ekologiskt.

Undvik: Grissidan.

För vegetarianer: Chèvre med betor och broccoli, vegetarisk antipasti.

Sammanfattning: Matmässigt är det medelmåttigt, men notera att vi bara testade en bråkdel av hela menyn. Flera avgränsande väggar minskar ljudvolymen i den stora restaurangavdelningen vilket behövs, det är rena öppna förskolan ett tag. Betjäningen är stundtals mer än lovligt virrig.

Övrigt: Med tanke på hur många barnfamiljer som var där kunde en liten lek- och pysselyta vara en idé.

Att göra i närheten: Besöka Olof Palmes grav (och mordplats). Fynda på loppisen på Hötorget på söndagar.

Betyg: Bra.

Adress: Sveavägen 44.

Telefon: 08-425 500 20.

Hemsida: urbandeli.org.

 

Fotografiska: ”Grönt fokus”

Foto:

Pris: 395 kronor/person. Dryck tillkommer men entré till utställningarna ingår. 155 kr för barn 3–12 år.

Serveras: Lördag–söndag kl 11–16.

På buffén: Består av tre stationer: det kalla (frukost), det varma (huvudrätt) och det söta (dessert). Maten har ett grönt, närproducerat och säsongsbetonat fokus.

Missa inte: Eftersom råvarorna hämtas från olika gårdar varierar kött- och fiskrätterna vecka för vecka. Rotfrukterna är dock en återkommande klassiker – den tryffelindränkta rotsellerin smälter i munnen. Och dessertbordet! Mandelpannacotta, Rocky road-kladdkaka, biscotti ... mmm.

Undvik: Att frossa för mycket redan vid frukostbordet, eftersom två stationer återstår.

Sammanfattning: Utsikten över Stockholms inlopp kan inte bli så mycket trevligare. Matsalen är heller inte gigantisk, vilket innebär en helt okej ljudnivå. Den som söker en intim sittning bör dock gå någon annanstans: Här sitter man vid stora runda bord om sex eller åtta – således kan du hamna med en främling till bordet.

Övrigt: Boka bord!

Att göra i närheten: Har man ett av världens främsta fotomuseer en trappa ned finns det en hel del att göra. Ett tips är att ta sig an konsten före matkoman.

Betyg: Utmärkt.

Adress: Stadsgårdshamnen 22.

Telefon: 08-50 900 530.

Hemsida: fotografiska.eu.

 

Sthlm Brunch Club: ”Smakrikt”

Foto:

Pris: Varierande meny från 45 kronor upp till 159 kr per rätt.

Serveras: Tisdag–fredag kl 7.30–16, lördag–söndag kl 9–16. Ingen bordsbokning.

På menyn: Ingen buffé utan en meny med olika amerikanska alternativ som går att kombinera, dock är tre alternativ mer än vad magen mäktar med. Finns allt från klassisk tallrik med stekta ägg, bacon och korv från Taylor och Jones till nyttig frusen açaí med banan och honung och granola. Även pocherat ägg på muffin, amerikanska pannkakor (förstås) och diverse milkshakes, smoothies och juicer – allt görs efter beställning på färska varor och de är udda och smakrika, dock kunde de dra på lite med kryddorna när de ändå väljer att ha saker som spenat och ingefära i juicerna.

Missa inte: Eggs and sausage with a kick, pannkakorna och de olika juicerna samt nutellamilkshaken som dessert.

Undvik: Full veggie-tallrik – smaken god men var fattig i utbud i förhållande till övriga alternativ på menyn.

För vegetarianer: Finns flera bra alternativ, då de flesta av rätterna går att välja att få som vegetariska.

Sammanfattning: Bra atmosfär, dock lite hög musik. Många unga 20-plus och några barnfamiljer som alla vill tillhöra de trendiga Vasastansborna.

Övrigt: Barnvänligt matmässigt, dock hög volym och trång lokal. Väldigt bra service. Var beredd på lång väntan på detta relativt nyöppnade ställe, testpatrullen fick vänta i över en timme på att få ett bord. Ett plus är att de skriver upp namn och telefonnummer och ringer när det är dags att få bord – så det gäller att hålla sig i närheten, eller bo runt knuten.

Att göra i närheten: Hänga i Vasaparken, vintertid dra på skridskorna och glida runt eller sommartid ta en filt och lägga sig nära lekplatsen medan barnen busar där. Fönstershoppa vid antikvariaten runt Upplandsgatan och längs Odengatan.

Betyg: Utmärkt.

Adress: Dalagatan 24.

Hemsida: sthlmbrunchclub.se.

 

Björk: ”Som ett julbord”

Foto:

Pris: 285 kr/person, för barn 3 till 8 år kostar brunchen 80 kr.

Serveras: Söndag kl 12–13.45 och 14.15–16.

På buffén: Olika sillar och lax, charkuterier, tysk korv, grönsakssallader, minihamburgare, nötstek, kycklingbröst, fyra olika bakverk till kaffet, två sorters fruktsallader.

Missa inte: De kalla rätterna var alla i stort sett föredömliga, som sillarna, den milda kräftstjärtröran, laxpajen och blomkålssalladen.

Undvik: Den kallskurna kalven, som var en aning sur.

För vegetarianer: Tomatsallad, blomkålssallad med picklade gulbetor, bulgursallad, äggröra, plättar, två sorters fruktsallad.

Sammanfattning: Det är som ett smärre julbord i omfattning. Det finns något för de flesta och det känns vällagat. Det är som det är med det varma, det är inte så roligt efter en stund under värmelampa, men hamburgarna var perfekt rosa. Snabb rensning av smutsiga tallrikar. Vaken personal. Alkoholfria mojiton var i syrligaste laget.

Övrigt: Ljust och luftigt. Trots att det är så gott som fullsatt är det en väldigt behaglig ljudnivå. Missa inte smoothie på kanna bortom efterrätterna. Popcornmaskin.

Att göra i närheten: Sola i Rålambshovsparken. Flanera längs Norr Mälarstrand.

Betyg: Utmärkt.

Adress: Rålambshovsleden 50.

Telefon: 08-441 31 54.

Hemsida: bjorkbarochgrill.se.

 

Mississippi Inn: ”Gemytligt”

Foto:

Pris: À la carte-rätterna kostar 100–200 kronor.

Serveras: Lördag och söndag kl 12–16.30.

På menyn: Amerikanskinspirerad brunch à la carte. Vi åt Eggs Benedict och american pancakes med blåbär och lönnsirap. Kaffe och apelsinjuice.

Missa inte: Ryktet säger att steak sandwichen ska vara en hit.

Undvik: Att komma försent. Stället är poppis och kön växer utanför. Tips är därför att boka bord.

För vegetarianer: Eggs Florentine, pannkakorna och omelett. Annars innehåller de flesta av rätterna kött.

Sammanfattning: Klassikern Eggs Benedict levererar dessvärre inte utan är en ganska intetsägande historia som, trots att vi är bland de första gästerna, serveras halvljummen. Äggen i sig är lagom pocherade men eftersom de serveras på tråkig och torr fullkornsfranska, tillsammans med fabrikstillverkad hollandaisesås, blir smakupplevelsen inget gastronomiskt fyrverkeri. Pannkakan får dock det uttråkade gomseglet att kittla en aning och är en bra blandning av blåbär, krispighet och lönnsirap. Den trevliga personalen, snabb utdelning av maten samt den gemytliga lokalen höjer helhetsupplevelsen.

Övrigt: Stället är lagom stort och ger därför en lagom stimmig atmosfär.

Att göra i närheten: Passa på att gå över gatan och spana in en av Stockholms bästa Stadsmissioner. Sommartid är gräsplanen vid Nytorget en given plats för Sofos besökare.

Betyg: Okej.

Adress: Nytorgsgatan 33.

Telefon: 08-642 43 80.

Hemsida: mississippi.se.

 

Boulebar Surbrunn: ”Franskt tema”

Foto:

Pris: 250 kr/person för brunch och 350 kr/person för brunch och 90 minuters spel. 95kr/barn upp till 15 år (gäller för både spel och brunch). Under 6 år gratis.

Serveras: Lördag–söndag kl 10–15.

På buffén: Franskt tema. Med surdegsbaguette, croissant och populära rödbetor med pepparrot, samt många varmrätter som lammgryta och uppskattad tarte flambée – tunn pizza från Alsace.

Missa inte: Tarte flambée, couscous med granatäpple, lammgryta, fräsch lemonade att dricka och en perfekt crême brulée som avslut.

Undvik: Det enda som inte hade det lilla extra var bryggkaffet upphällt på kannor.

För vegetarianer: Finns sallader och röror och bröd och efterrätter förstås, men det mesta varma är med fläsk, kött eller kyckling.

Sammanfattning: Att kombinera brunch och boule är trevligt – och väl värt priset. Och ingen stress – bordet får man ha i en och en halv timme och därefter hinns det med flera boulematcher på ytterligare en och en halv timme. Trevlig, hjälpsam personal. Borden nära buffén är mer inbjudande än de lite mindre omysiga borden som står närmre boulebanorna. Ett litet minus för att musiken är amerikansk och inte fransk.

Övrigt: Bord bokas i förväg. Barnvänlig miljö och utforskvänliga ytor för de små och även om maten är väldigt fransk så kan barnen nog finna smakerna spännande.

Att göra i närheten: Strosa i Vanadislunden, promenera upp på Observatoriekullen, gå runt i Astrid Lindgrens kvarter och ta en tur till Tegnérlunden där Bosse en gång fann anden i flaskan och for till landet i Fjärran och blev Mio.

Betyg: Utmärkt.

Adress: Surbrunnsgatan 46.

Telefon: 08-714 04 20.

Hemsida: boulebar.se.

Foto: DN

Tips. Fler bra brunchställen
  • Rival (Mariatorget). Avspänt och väl -förspänt med rätter.
  • Berns (Berzelii park) För dem som gillar att frossa i sushi och annat asiatiskt.
  • Långbro värdshus (Stora mans väg 4, -Älvsjö) Klassiska svenska rätter på bra råvaror.
  • Oaxen slip (Beckholmsvägen 26). En av stans bästa krogar serverar söndagsstek för nostalgiker.
  • American table (Östra Järnvägsgatan 35). Amerikansk brunch med stort urval.
  • Petite France (John Ericssonsgatan 6). Genuint fransk brunchtallrik.
  • Sturehof (Sturegallerian). Har en särskild Bloody Mary-vagn på söndagsbrunchen.
Det är en bra brunch enligt hälsoexperterna

Foto: Erik HussHallå där, hälsoentreprenörerna Lisa Andersson och Erik Huss!

 

  1. Vad måste ingå i en bra brunch?
    – En riktigt härlig brunch är som allt det bästa från en helgfrukost och långlunch i ett. Det måste bara finnas nystekta bananpannkakor, blåbärsgröt med ljuvliga toppings som frukt och granola, kryddig omelett på surdegstoast och så något sött, gärna en raw food-godbit.
  2. Vilken brunchmat skulle kunna bytas ut till hälsosammare alternativ?
    – Satsa på att fylla upp brunchen med frukt, grönt och växtbaserat protein. Pannkakor byts mot bananpannkaka. Ännu godare och nyttigare än vitt bröd blir fröknäcke toppat med hummus och avokado. Den nyttigaste müslin gör du enkelt helt själv med havre, frön och nötter som sötas med dadlar och vanilj.
  3. Vad är de vanligaste fördomarna om hälsosam, grön mat?
    – Att det är tråkigt och inte smakar så mycket och inte är tillräckligt protein- och näringsrikt. Det finns många fördomar men alla är de lika långt ifrån sanningen. Vi lägger ner vår själ i att bevisa motsatsen genom att skapa oemotståndliga recept som ger grönsakerna och bönorna upprättelse. För oss emellan, frukt och grönt är faktiskt ännu godare.
  4. Vilken hälsosam råvara skulle ni säga är trendigast just nu?
    – Färsk gurkmeja (turmeric), som gör storstilad entré. Riv ner den färgsprakande näringsproppade roten i morgonsmoothien, gröten, woken och soppan. Eller gör en het ”golden milk” med havremjölk, honung, kanel, vanilj och ingefära. De positiva egenskaperna kan staplas på hög, den är antiinflammatorisk, renande, ökar blodflödet och även förbränningen.Foto: phloen / AlamyFoton i text: Erik Huss, Alamy