Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Här kan du äta billig och god lunch i Stockholm

DN:s Ida Yttergren testar god, billig falafel.
DN:s Ida Yttergren testar god, billig falafel. Foto: Julia Mård

Billigt och gott. Glömt matlådan och spenderbyxorna hemma? Ingen fara. DN Stockholm tipsar om tio smarta budgetluncher. Från kinesiska dumplings till persiska mackor.

Foto: Julia MårdLa Gazelle

På nordafrikanska La Gazelle i Hötorgshallarna äter man förträffliga baguetter med merguez eller lammkött i. Som tillbehör kan man bland annat välja tabbouleh och grillad aubergine. Äts förslagsvis på Konserthustrappan om vädret tillåter. Har även vegetariska alternativ.

Adress: Slöjdgatan 11.

Pris: 60 kronor för en baguette (70 kronor inklusive dryck).

 

Foto: Julia MårdBurgerian Café

Nyöppnat ställe på Östgötagatan som gör förträffliga falafelrullar till kanonpris. Gör det lika bra som Falafelbaren men utan samma höga svansföring. Har även hemgjord merguez i rulle och sallader på menyn.

Adress: Östgötagatan 27.

Pris: 25 kronor för en liten falafelrulle, 50 kronor för en stor.

 

Foto: John FalkirkFang Yuan Shi Wu

Drivs av två trevliga kvinnor och har blivit något av en viral succé på grund av ett roligt Facebookkonto. Har goda, hemgjorda dumplings till ett toppenpris. Man väljer själv vilka man vill ha från en lista.

Adress: Södermannagatan 37.

Pris: 59 för 10 dumplings, 70 kronor för 17 stycken.

 

Foto: John FalkirkGünters korv

En Stockholmsinstitution. Günters har serverat stans godaste korvar sedan 1980-talet. Kiosken är bland annat känd från Leif GW Perssons ”Den döende detektiven”, då huvudpersonen får en hjärtattack efter att ha ätit en zigeunerwurst.

Adress: Karlbergsvägen 66.

Pris: 50 kronor för en enkel korv i baguette, 70 kronor för en dubbel. En femma extra för surkål, vilket rekommenderas.

 

Foto: John FalkirkPascha Deli

Omtyckt libanesiskt ställe som serverar goda mezetallrikar och wraps med bland annat libanesisk kafta, halloumi eller falafel. Lite omysig lokal, men det går snabbt att få sin mat och det är betydligt mer prisvärt än många alternativ i närheten.

Adress: Kungsgatan 13.

Pris: 55 kronor för en wrap, 59 för en liten meze.

 

Foto: John FalkirkSundevich

Persisk smörgåsbar där man bland annat kan äta kalvtunga eller lammfärsbullar med saltgurka och persilja i baguette. Gott och matigt. Populärt bland Stockholms iranier. Kan vara lite väl frikostiga med majonnäsen.

Adress: Sveavägen 103.

Pris: Från 49 för en baguette.

Foto: Shotshop GmbH / Alamy Stock PhotSoup du Jour

Fräscht soppställe där man väljer mellan två soppor som byts ut varje dag. Kostar runt en tia mer än de andra ställena på listan men ligger också på ökänt dyra Östermalm.

Adress: Linnégatan 16.

Pris: 75 kronor för soppa och surdegsbrödsskiva.

 

Foto: Jessica RitzénCafé Fröet

Vällagade, goda soppor och smörgåsar till ett nästan oförskämt lågt pris får man på Frälsningsarméns kafé. Öppet för alla och lockar en bred publik, inte minst sedan en kvinnlig polsk kock började laga sopporna. Har även uteservering.

Adress: Observatoriegatan 4.

Pris: 40 kronor för hemlagad soppa och god smörgås, endast soppa kostar bara 30 kronor. Kaffe och hembakat är lika billigt.

 

Foto: John FalkirkBrot

Ganska oansenligt bageri och kafé nere vid Årstaviken som har en väldigt god och prisvärd lunchsoppa.

Adress: Sjöviksvägen 21.

Pris: 60 kronor för soppa och en fralla.

 

Foto: Nicola FormbyStrömmingsvagnen

Har man inte ätit på Strömmingsvagnen så kan man inte kalla sig stockholmare. Besöks i dag främst av turister. Men bör nämnas på den här listan – en strömmingsmacka eller strömming med potatismos, inlagd gurka och rödlök är en prisvärd och fräsch lunch.

Adress: Slussplan.

Pris: 40 kronor för strömming på kavring, 75 kronor med potatismos.

Priserna hämtades in under september och oktober 2016.

Foton i text: DN Stockholm, Julia Mård, Alamy

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.