Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se, e-DN och DN.Prio.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Hot om böter fick fart på skottningen

Nu har Stockholmspolisen en framtidsstrategi för att få fastighetsägarna att hålla taken snö- och isfria: Skotta taken, annars kostar det 200000 kronor. Det första testet visade gott resultat.

Det första försöket gick över förväntan – möjligen med lite bistånd från vädergudarna.

– I torsdags var vi ute och inspekterade taken utefter de stora stråken i stan. I fredags meddelade vi tiotalet fastighetsägare att de måste skotta sina tak annars riskerar de ett vite på 200000 kronor, säger Jesper Hällberg, polisinspektör vid Citypolisen.

– I går åkte vi ut och kontrollerade. Där tö och regn inte gjort sitt hade ansvariga fastighetsägare gjort vad de skulle. På ett ställe på Hornsgatan skottade de för fullt när vi kom och inspekterade. Vi behövde inte dela ut någon varning om vitesföreläggande, säger Hällberg.

Nu ska trestegsraketen – tillsägelse, varning om vite och vitesföreläggande om 200.000 kronor – bli framtida arbetsmetod för att få stans fastighetsägare att hålla taken fria från snö och därmed minimera riskerna för fotgängarna.

– Samtliga närpoliser ska kunna agera på det här sättet i framtiden, säger Jesper Hällberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.